Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 08/2014
Headlines
Eenzaamheid schadelijker voor gezondheid dan overgewicht
Volgens Brits onderzoek kan eenzaamheid en leven in armoede voor 50-plussers twee keer zoveel risico voor de gezondheid opleveren dan obesitas. De kans op overlijden blijkt aanzienlijk toe te nemen wanneer mensen zich geïsoleerd voelen. De wetenschappers volgen zes jaar lang een groep van ruim tweeduizend mensen van vijftig jaar of ouder. De ouderen die te kennen gaven zich eenzaam te voelen, bleek veertien procent meer kans te hebben op een vroege dood dan de gemiddelde persoon in de studie.
Zorgverzekeraars hebben te veel macht in zorgstelsel
In het huidige zorgstelsel wordt er te weinig gedaan met de mening van professionals uit de zorg en met de kennis van van zorgorganisaties. Dat stelt Hans Feenstra, voorzitter raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis in Groningen 
Transitiebureau Jeugd publiceert brochure voor overgang naar Jeugdwet
Het Transitiebureau Jeugd heeft een brochure samengesteld waarin de veranderingen met de komst van de nieuwe Jeugdwet uitgelegd worden. De brochure 'Jeugd met een beperking: van AWBZ naar Jeugdwet' is in de eerste plaats bedoeld voor bestuurders en beleidsmakers van gemeenten. Maar de informatie is ook van belang voor anderen die bij de invoering van de Jeugdwet betrokken zijn.
Nieuw gen gevonden dat autisme kan veroorzaken
Er is een nieuw gen gevonden door wetenschappers van het Centrum Medische Genetica in Antwerpen. Het gen kan bij mutaties autisme en een verstandelijke beperking veroorzaken. Over de verschillende oorzaken van autisme is nog veel onbekend. Er zijn aanwijzingen dat genetische factoren een belangrijke rol spelen, maar bij bij slechts 15 procent van de patiënten met autisme kan men een diagnose stellen.
 
Leefstijl beïnvloedt risico op miskraam
In meer dan een kwart van de keren dat een vrouw voor het eerst een miskraam krijgt kan deze worden voorkomen door een combinatie van leefstijlveranderingen. Dat blijkt uit een Deens onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen. Volgens de onderzoekers gaat de kans op een miskraam omhoog bij vrouwen die dagelijks meer dan twintig kilo tillen tijdens hun zwangerschap.
 
Lange werkdagen in thuiszorg door gebroken diensten

Het werken in gebroken diensten komt in de thuiszorg steeds vaker voor. Voor verpleegkundigen en verzorgenden blijkt het daardoor soms moeilijk om werk en privé te combineren, wat een extra belasting is. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in het vakblad TVZ.
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
email
Column
interview afbeelding
Aanpakken mediawijsheid en seksuele opvoeding
Naaktfoto’s verspreiden via internet. Gaat dat over seks of over pesten? Het kan allebei, zo blijkt uit het recente onderzoek ‘Jeugd en Cybersafety’. Grensoverschrijdend gedrag op internet gaat vaak over seks. Tegelijk heeft seks vaak met internet te maken. Wij pleiten voor het tegelijkertijd aanpakken van mediawijsheid en seksuele opvoeding. Dit is een oproep voor leerkrachten, docenten en andere opvoeders. Geeft u voorlichting over anticonceptie, condoomgebruik en seksualiteit? Pak internet meteen mee en geef informatie over de kansen en risico’s.
Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.