Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 12/2016
Headlines
Erasmus MC: onderzoek naar alternatief voor antidepressiva tijdens zwangerschap
Normal_duur Het Erasmus MC in Rotterdam gaat op zoek naar een alternatief voor het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. Op dit moment zijn de gevolgen van het gebruik hiervan onduidelijk. De onderzoeken die hiernaar gedaan zijn spreken elkaar tegen. Daarom nodigt het Erasmus MC alle Nederlandse zwangere vrouwen die antidepressiva slikken uit om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek.

Problemen pgb zorgen voor financiële zorgen bij gemeenten
Normal_van_rijn Ook voor gemeenten dreigen de problemen met het persoonsgebonden budget (pgb) bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een financieel probleem te worden. De auditdienst van de SVB kan voor de zomer pas een controleverklaring afgeven, maar gemeenten hebben deze verklaring veel eerder nodig. Zij hebben de wettelijke verplichting om hun jaarrekening uiterlijk 15 juli bij de provincie in te dienen.

Verbeterde diagnostiek bij kinderen met hoogbegaafdheid en autisme
Normal_thuiszorg Kinderen met een combinatie van hoogbegaafdheid en autisme worden vaak niet opgemerkt door professionals in het onderwijs en de geestelijke gezondheidszorg. Zij worstelen met foutieve diagnoses en gemiste diagnoses. Gz-psycholoog Agnes Veltmeijer ontwikkelde een nieuwe methodiek 'S&Z Heuristiek' wat de deur naar meer systematiek en minder eenzijdigheid in diagnostische processen van kinderen met hoogbegaafdheid en autisme opent.

Ook binnen gemeenten verschillende tarieven Wmo
Normal_slachtoffer_hulp_verdriet_helpenVandaag geven onder anderen Jandino Asporaat, Diederik Samsom en Klaas van Kruistum het startsein van de vierde editie van de Nationale Week van Zorg en Welzijn. Deze week openen honderden zorg- en welzijnsorganisaties onder het thema ‘Zo werkt Zorg’ hun deuren voor het grote publiek, zodat iedereen kan zien wat werken in deze sector betekent. De Nationale Week van Zorg en Welzijn vindt plaats van 14 tot en met 19 maart

Ziekteverzuim in gehandicaptensector neemt toe
Normal_geld In 2015 is het ziekteverzuim in de gehandicaptenzorg gestegen naar 5,5 procent. Dit is een stijging van een half procent in vergelijking met 2014. Daarmee is het verzuim in jaren niet zo hoog geweest.

'Medicijnentekorten in Nederland moeten worden bestreden'
Normal_vrouw_ondergoed_genitali_n534 Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dringt aan op de noodzaak van transparantie rondom geneesmiddelentekorten. De oorzaken en tekorten moeten duidelijk in kaart  gebracht worden om er zo voor te zorgen dat tekorten voorkomen en bestreden kunnen worden. Ook de brancheorganisatie voor apothekers KNMP vindt dat zorgverzekeraars en de overheid maatregelen dienen te nemen.
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
Column
‘Ik heb bijna alles wat mijn hartje begeert’

Eerder dit jaar stond Marije van Leeuwen (27) als anonieme donor een van haar nieren af. Ondanks verbaasde reacties uit haar omgeving. "Maar met één nier kun je ook prima leven."
Ken jij persoonlijk een nierpatiënt?
"Nee, niemand. Ik ben verpleegkundige in een brandwondencentrum en zie geen nierpatiënten, maar ik weet dat hun ziekte heel vermoeiend is. Zelf ben ik kerngezond, ik maak graag verre reizen, heb een eigen paard en veel energie. Ik heb bijna alles wat mijn hartje begeert. Het idee dat een ander zo beperkt wordt, vind ik moeilijk te verdragen. Sinds ik een paar jaar geleden hoorde dat je een nier kunt afstaan als anonieme donor, zat dat in mijn achterhoofd. Met één nier kun je ook prima leven. Dit jaar moest het maar eens gebeuren."
 

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.