Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 22/2016
Headlines
'Veel te behalen in goede samenwerking tussen gynaecoloog en verloskundige'
Normal_thuiszorg De afgelopen drie jaar zijn 101 baby's onnodig gestorven door fouten die zijn gemaakt door artsen of verloskundigen rondom de geboorte. Dit ontdekte RTL Nieuws nadat het de lijst met ziekenhuisdoden ontving van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Vooraanstaand gynaecoloog Gerard Visser vindt dit sterftecijfer onnodig hoog. 
 
Kortdurend verblijf in zorginstelling per 2017 in basispakket
Normal_thuiszorg De zorg en opvang voor patiënten die vanwege medische redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen, het zogeheten eerstelijns verblijf, wordt per 1 januari 2017 betaald vanuit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hierdoor komt er meer duidelijkheid voor patiënten en zorgverleners en sluit de zorg beter aan op de individuele wensen van patiënten.

Jongeren hebben minste kans om kanker te overleven
Normal_thuiszorg Uit groot Europees onderzoek blijkt dat jongeren de kleinste kans hebben om kanker te overleven. Onderzoekers van EUROCARE-5 hebben data uit 27 Europese landen vergeleken en in leeftijdsgroepen opgedeeld. Hieruit bleek dat tieners en jongvolwassenen acht relatief veelvoorkomende type kankers het minst vaak overleven. 
 
Patiëntenfederatie NPCF pleit voor oormerken Wmo-budget
Normal_slachtoffer_hulp_verdriet_helpen Patiëntenfederatie NPCF trekt aan de bel; dat gemeenten geld overhouden in de Wmo-budgetten vindt de NPCF ongekend. De federatie wil er voor zorgen dat iedere euro van het zorggeld daadwerkelijk terechtkomt bij de hulpbehoevende. Door de Wmo-gelden te oormerken kan het geld geen andere bestemming krijgen dan waarvoor het bedoeld is.
 
Ex-bestuurders krijgen tonnen van Tilburgs ziekenhuis
Normal_geld Twee bestuurders die in december het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg verlieten, ontvingen bij hun vertrek grote sommen geld. In het gisteren gepubliceerde jaarverslag van het ziekenhuis stond dat de twee ex-bestuurders functies bij andere werkgevers hadden geaccepteerd en daarom het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis verlieten.

Summer schools over Value-Based Health Care
Normal_vrouw_ondergoed_genitali_n534 The Decision Group organiseert deze zomer twee summer schools over Value-Based Health Care. In vier uur tijd wordt diep ingegaan op de uitdagingen anno 2016 en de verwachte ontwikkelingen in de toekomst. De bijeenkomsten zijn bedoeld voor medici, management en beleidsmakers in de gezondheidszorg en worden begeleid door ervaren professionals en docenten met de meest actuele kennis van het vakgebied. De deelnemers worden aangemoedigd eigen ervaringen te delen met gelijkgestemden in een vertrouwelijke setting om zo van elkaars benadering te leren.

 
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
Column
'Tegenstrijdigheden? laten we eerst alle petten afdoen!'

Weer een maand voorbij! Mei 2016 gaat de boeken in als de maand vol tegenstrijdigheden. Te beginnen met het weer. Zo hadden we één van de zonnigste Hemelvaartsdagen ooit en de koudste Pinksterdag sinds 1951. En ook in de wereld van zorg en welzijn waren er tegenstrijdigheden.

De Centrale Raad van Beroep kwam met de uitspraak dat gemeenten de huishoudelijke hulp moeten leveren zoals dat is vastgesteld in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). Gemeenten mogen niet aanvoeren dat er te weinig geld beschikbaar is of dat huishoudelijke hulp niet valt onder hun verantwoordelijkheid. Belangenorganisaties springen een gat in de lucht, het recht heeft gesproken.

Tegelijkertijd blijkt ook dat veel gemeenten een overschot hebben in hun Wmobudget. Verontwaardiging alom.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.