Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 09/2014
Headlines
Inktvisjes kalmeren te vroeg geboren baby's in couveuse
De afdeling voor te vroeg geboren baby's in het Zaandam Medisch Centrum is een bijzonder project gestart. Elk te vroeg geboren kindje krijgt een met de hand gehaakt inktvis-knuffeltje bij zich in de couveuse. In Zweden en Denemarken ontdekten verpleegkundigen dat de kindjes rustig worden van de knuffels en het idee is nu overgewaaid naar Nederland.
Handjehelpen organiseert 'Communicatie en muziek bij autisme
Op dinsdagavond 4 maart organiseert Handjehelpen een informatiebijeenkomst in Utrecht over 'Communicatie en muziek bij autisme'. De bijeenkomst is in eerste instantie bedoeld voor alle vrijwilligers die bij de organisatie Handjehelpen werken. Maar ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.
 
Achteruitgang nierfunctie te remmen door verlagen 'waterhuishoudhormoon
Nierpatiënten met diabetes of cystenieren (erfelijke cysten in de nieren) hebben vaak hogere waarden van het hormoon vasopressine. Promovenda Wendy Boertien ontdekte dat hogere vasopressinewaarden bij nierpatiënten verband houden met nierachteruitgang en dat het verlagen van dit hormoon mogelijk de achteruitgang van de nierfunctie kan verminderen.
Proef met vrijwilligers ouderenzorg in Bronovo een succes
In oktober vorig jaar startte het Bronovo ziekenhuis in Den Haag met het inzetten van getrainde vrijwilligers op één verpleegafdeling. Deze Vrijwilligers Ouderenzorg geven extra aandacht en ondersteuning aan de meest kwetsbare groep patiënten. De proef bleek succesvol en op andere verpleegafdelingen in het ziekenhuis worden nu ook vrijwilligers ingezet.
Lagere bloeddruk door vegetarisch eten
Mensen die geen vlees eten hebben over het algemeen een lagere bloeddruk dan mensen die dat wel doen. Dat is de uitkomst van een Japans onderzoek,
 
Genetische risicofactoren ontdekt van eetstoornis anorexia
Een combinatie van variaties in vele genen bepalen, samen met omgevingsfactoren, het ontstaan van de eetstoornis anorexia nervosa. Enkele van de in totaal 76 gevonden genen bleken eerder al een rol te spelen in het ontstaan van autisme en ADHD.
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
email
Column
interview afbeelding
Zorgverzekering – Eigen risico verhogen of niet
Aan de zorgverzekering is voor elke verzekerde van 18 jaar of ouder een verplicht eigen risico gekoppeld. Dit verplichte eigen risico bedraagt 360 euro in 2014. Daar bovenop kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van 100 t/m 500 euro. Het verhogen van het eigen risico kan je een flinke besparing opleveren, omdat je dan korting krijgt op de premie voor de basisverzekering. Bij een vrijwillig eigen risico van 500 euro kan deze korting oplopen tot 300 euro in 2014. Maar is het ook verstandig om te kiezen voor een vrijwillig eigen risico?
Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.