Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 10/2014
Headlines
Ziekte van Alzheimer dodelijker dan gedacht
Het aantal mensen dat overlijdt aan de ziekte van Alzheimer is veel groter dan tot nu toe werd aangenomen. Tot die conclusie komen Amerikaanse onderzoekers van het Rush University Medical Center in Chicago. In veel gevallen wordt het overlijden van iemand met Alzheimer niet toegeschreven aan de ziekte, maar aan een onderliggende doodsoorzaak zoals bijvoorbeeld longontsteking.
Wijkverpleging komt in basispakket zorgverzekering
Wijkverpleegkundigen kunnen vanaf volgend jaar zelf bepalen welke zorg zij aanbieden aan mensen in hun buurt. Deze zorg wordt opgenomen in het basispakket van de ziektekostenverzekering. Dit staat in een concept-wetsvoorstel dat staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid vandaag naar de Tweede Kamer stuurt.
Prijsvraag voor vernieuwend idee mantelzorg of vrijwilligerszorg
Het ZonMw, de Nederlandse organisatie voor onderzoek en vernieuwing in de zorg, en goede doelenorganisatie VSBfonds hebben de Nationale Zorgvernieuwings prijs uitgeschreven. De prijs gaat naar een vernieuwend idee in de mantelzorg of vrijwilligerszorg. De winnaar mag 75.000 euro besteden aan de uitvoering van zijn of haar idee.
 
Grotere kans autisme bij jongens dan bij meisjes
Uit een genetische studie is gebleken dat het brein van jongens minder bestand is tegen genen die de kans op autisme vergroten. Na het onderzoeken van 16.000 kinderen met een verstandelijke beperking, waaronder autisme, blijkt dat meisjes meer risicogenen dragen, maar minder vaak worden gediagnosticeerd.
Limburgers meest positief over kwaliteit huisartsen
Van alle Nederlanders zijn de Limburgers het meest tevreden over hun huisartsen, zo blijkt uit de beoordelingen die binnengekomen zijn bij ZorgkaartNederland. De Limburgse huisartsen passeerden hun collega's in de scores en wonnen met een gemiddelde van 8,3.
 
Baby's creëren uit twee eicellen
Een baby maken uit drie ouders. In Nederland is de zogenaamde mitochondriaal donatie verboden, maar in Engeland ligt een wetsvoorstel op tafel om het maken van baby's uit twee eicellen van verschillende vrouwen en de sperma van een man te legaliseren. 
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
email
Column
interview afbeelding
Oom Jannes
Heb ik jullie al verteld dat ik oom geworden ben? Ik ben oom geworden. Afgelopen november werd mijn nichtje Dea alweer negen jaar oud. Mijn nichtje is de adoptie-dochter van mijn schoonzus uit Manilla. Mijn broer en zijn vrouw zijn dus niet de biologische ouders van Dea, maar zorgen voor haar alsof zij hun eigen kind is. In de maanden december en januari heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe Dea aan het opgroeien is en besefte ik dat ik een oom ben.
Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.