Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 30/2015
Headlines
85 procent mantelzorgers niet uitgenodigd voor keukentafelgesprek
85 procent van de mantelzorgers is nooit uitgenodigd om aan te schuiven bij het zogeheten keukentafelgesprek. In het keukentafelgesprek overleggen de gemeente, de zorgbehoevende en de mantelzorger over welke zorg nodig is.
ActiZ wil bureaucratie bestrijden met afspraken
Om te voorkomen dat administratieve lasten te hoog worden, moeten zorgaanbieders, gemeenten en zorgregio’s afspraken maken over het gebruik van landelijke verantwoording en controle.
NIP trekt aan bel over stoppen vergoeding na overstap basis GGZ
Wanneer een psychische patiënt binnen de Generalistische Basis GGZ (GB GGZ) overstapt naar een andere behandelaar, stoppen sommige zorgverzekeraars met het vergoeden van de zorg. Het Nederlands Instituut van Psychologen trekt hierover aan de bel. Zij hebben een brief geschreven aan zorgverzekeraars en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
'Gemeente heeft resultaatsverplichting huishoudelijke hulp'
De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-brabant heeft de gemeente Veghel op de vingers getikt. De gemeente moet er deze week nog voor zorgen dat een vrouw met een (zeer) ernstige medische beperking 6 uur huishoudelijke hulp krijgt. Ze krijgt momenteel 2 uur en een kwartier.
350.000 euro voor onderzoek naar preventie vroeggeboorte
Kan aspirine een vroeggeboorte voorkomen bij zwangere vrouwen? Dat is de vraag die gynaecologen Marjon de Boer en Martijn Oudijk gaan beantwoorden. De gynaecologen van het VUmc en AMC hebben daarvoor van ZonMw een subsidie van ruim 350.000 euro gekregen.
Eenzesde jonge volwassenen met chronische rugklachten heeft reuma
Van de jonge mensen tussen de 18 en 45 jaar die zich met chronische lage rugklachten bij de huisarts melden, blijkt zestien procent last te hebben van de reumatische aandoening axiale spondyloartritis. Deze patiënten zouden moeten worden doorverwezen naar een reumatoloog, aangezien de ziekte tegenwoordig goed te behandelen is met ontstekingsremmende pijnstillers of biologicals.
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
email
Interview
Nic Vos de Wael van LPGGz: 'Het is nu ieder voor zich en niemand voor de cliënt'

De geestelijke gezondheidszorg staat op zijn kop. Met de jaarwisseling en de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo), de Wet langdurige zorg (Wlz), de nieuwe Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Jeugdwet is de GGZ zoals die eerder was verleden tijd. Zowel de invoering als de uitvoering van deze grote stelselverandering gaat, op het gebied van GGZ, niet bepaald van een leien dakje.

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.