Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 13/2016
Headlines
'Zwangere studenten belemmerd in toegang tot onderwijs'
Normal_duur Studerende moeders en zwangere studenten worden belemmerd in de toegang tot het onderwijs. Zij hebben beperkte mogelijkheden om een opleiding af te ronden, zo vinden het Proefprocessenfonds Clara Wichmann, Vereniging Vrouw en Recht, FNV Vrouw, Nederlandse Vrouwen Raad, PILP-NJCM en Steunpunt Studerende Moeders. Al eerder stelden Steunpunt Studerende Moeders en de Vereniging Vrouw en Recht (VVR) minister Bussemaker van OCW hiervan op de hoogte. Haar reactie hierop is volgens de organisaties echter teleurstellend. 

Pedagogen en psychologen gaan zich inzetten voor rechten asielkinderen
Normal_van_rijn Tientallen leden van de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) willen helpen om het belang van asielkinderen beter voor het voetlicht brengen. Dit willen zij doen door onderzoek te doen naar aielsprocedures en individuele rapportages uit te brengen. Hiermee geven de pedagogen en psychologen handen en voeten aan het VN-Kinderrechtenverdrag waarin staat dat de belangen van kinderen voorop moeten staan als er een beslissing over hen genomen wordt.

Groot tekort aan seniorenwoningen dreigt
Normal_thuiszorg Ruim de helft van de gemeenten verwacht in 2020 onvoldoende huizen te hebben voor senioren. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipso Facto en ouderenorganisatie ANBO. De overheid wil, net als de ouderen zelf, dat senioren langer thuis blijven wonen.

Van Rijn: 'Alle HBO-Wijkverpleegkundigen mogen PGB indiceren'
Normal_slachtoffer_hulp_verdriet_helpenVolgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid mogen alle hbo-wijkverpleegkundigen het pgb indiceren, ook bij CZ. Dat schrijft de bewindsman in antwoord op Kamervragen van GroenLinks, CDA, D66, SGP en CU. De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van een artikel van Zorgvisie, waarin werd gesteld dat CZ wijkverpleegkundigen passeert met een nieuw pgb-beleid.

In de toekomst sneller vast te stellen of chemotherapie aanslaat
Normal_geld Dankzij een nieuwe techniek is het mogelijk om in de toekomst sneller te zien of chemotherapie of immunotherapie aanslaat bij kankerpatiënten. Amerikaanse onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital in Bosten ontwikkelden een methode waarmee het effect van de behandelingen al binnen acht uur aangetoond kan worden.

'Medicijnkosten in zorgpakket opnieuw lager uitgevallen'
Normal_vrouw_ondergoed_genitali_n534 De medicijnkosten in het zorgpakket zijn ook dit jaar weer lager uitgevallen dan vooraf ingeschat dor het ministerie van Volksgezondheid. In totaal gaat het om een 'meevaller' van ongeveer 63 miljoen euro. 
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
Column
Ik bid voor een wonder!

Twee maanden lang rijd ik een aantal keren in de week om 22.30 richting mijn cliënt, 12 uur zorg tot 11.00 uur de volgende ochtend. Elke keer denk ik: hoe zal het met hem zijn? Ondanks dat ik de rapportage digitaal thuis heb doorgelezen. Deze zorg pakt mij. Het is zo dubbel. Hier wordt een harde strijd gestreden die volgens mij niet te winnen is. Een doodzieke man, echtgenoot en vader. Vooral echtgenoot en vader. Een hecht gezin, een hechte familie, oorspronkelijk niet uit Nederland. Zoveel pech en zoveel tegenslagen hebben zij de afgelopen tijd gekend. In het ziekenhuis en bij andere zorginstellingen of organisaties waarvan ze afhankelijk waren. Want zo voelt het voor hen, afhankelijk zijn. 

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.