Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 10/2016
Headlines
'Tabletnek' wordt steeds groter probleem onder kinderen
Normal_duurWie te lang voorovergebogen zit tijdens het gebruik van een tablet of smartphone, kan hierdoor vervelende nekklachten ontwikkelen. Steeds meer kinderen hebben last van de zogenoemde tabletnek, waarvoor een deel zelfs door een fysiotherapeut behandeld moet worden. 

Ouderen zijn het meeste bang om te gaan dementeren
Normal_van_rijnDe grootste angst onder ouderen is dat zij op latere leeftijd gaan dementeren. Uit onderzoek van Zilverwonen.nl bleek dat de ondervraagden juist het liefste zien dat zij in goede gezondheid oud worden, en dat zij zelfstandig kunnen blijven wonen.

Van Rijn gaat op zoek naar alternatieven voor uitbetaling PGB
Normal_thuiszorgStaatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid gaat op zoek naar alternatieven voor de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb). Dat is het resultaat van het debat over de uitbetalingsproblemen van het pgb. Een eerder conclusie was dat de huidige manier van werken van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) niet meer voldoet.

Ex-directeur Dr. Leo Kannerhuis ontving bij vertrek bijna twee ton
Normal_slachtoffer_hulp_verdriet_helpenVoormalig directeur Egbert Reijnen van autismecentrum Dr. Leo Kannerhuis heeft een vertrekpremie van ruim 182.000 euro gekregen, blijkt uit de jaarrekening van de organisatie. De zorginstelling raakte onder leiding van Reijnen in de financiële problemen.

Oordeel tuchtcollege: Isala-verpleegkundigen onthielden patiënt zorg
Normal_geldNadat een patiënt naakt in zijn eigen urine werd gevonden, hebben twee verpleegkundigen van het Isala hem de zorg die hij nodig had onthouden, oordeelt het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. De patiënt met psychische problemen is overleden.

'Patiënten moeten bericht krijgen als zorgverzekeraar dossier bekijkt'
Normal_vrouw_ondergoed_genitali_n534Patiënten moeten altijd een bericht krijgen als een zorgverzekeraar hun dossier heeft ingezien. Er zijn op dit moment slechts een paar verzekeraars die berichten dat ze iemands patiëntendossier hebben bekeken. Minister Schippers van Volksgezondheid denkt dat het goed zou zijn als alle zorgverzekeraars dit doen.
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
Interview
Maak jij het verschil in de zorg?

Al in de middeleeuwen gingen geneesmeesters en kwakzalvers langs de deur om tegen betaling mensen van hun kwalen af te helpen. Toch werd pas in 1987 voor het eerst gesproken over ‘marktwerking’ in de zorg. De Commissie Dekker bracht toen zijn advies ‘Bereidheid tot verandering’ uit. Meer marktwerking moest leiden tot meer kwaliteit, lagere zorgkosten en meer keuzevrijheid voor de patiënt. Het duurt daarna nog diverse plannen en kabinetten, maar in 2005 is de invoering van ‘gereguleerde marktwerking’ een feit. Inmiddels wordt het merendeel van de zorg gecontracteerd door zorgverzekeraars en gemeenten. Daarbij worden enorme bezuinigen doorgevoerd en letten zorginkopers vooral op de prijs. In de zorg draait het natuurlijk om de patiënt. Maar die doet allang niet meer gedwee wat artsen en behandelaars voorschrijven. 

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.