Indien deze nieuwsbrief niet goed wordt weergegeven, klik dan hier
NZG NATIONALE
ZORGGIDS
®
Voor verzorgend en betrokken Nederland Week 30/2016
Headlines
ANBO: 'Terugbetalen wijkverpleging ondermijnt keuzevrijheid patiënt'
Normal_duur Ouderenorganisatie ANBO snapt waarom ActiZ vorige week kritiek uitte op de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars willen dat zorgaanbieders die het budgetplafond voor wijkverpleging hebben overschreden het geld terugbetalen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 51 miljoen euro.

Vragenlijst moet beginnende dementie achterhalen
Normal_van_rijn Een slimme vragenlijst moet doktoren en familieleden helpen beginnende dementie sneller bij iemand te achterhalen. Deze vragenlijst is dit weekend gepresenteerd op een Alzheimer-conferentie in Toronto.

Meer gehandicapten en ouderen in Wlz dan vooraf ingeschat
Normal_thuiszorg Het aantal mensen met een beperking en ouderen dat toegang krijgt tot de Wet langdurige zorg (Wlz) is meer dan in het Zorgakkoord becijferd staat. Dit heeft echter geen grote financiële gevolgen, zo blijkt uit onderzoek van bureau HHM, uitgevoerd vlak na de invoering van de Wlz.

Top verdient vaker boven balkenendenorm bij slechte verpleeghuizen
Normal_slachtoffer_hulp_verdriet_helpen Zorgbestuurders die werkzaam zijn bij één van de instellingen die op de onlangs gepubliceerde 'zwarte lijst' van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) staan, verdienen vaker boven de balkenendenorm dan zij die bij een doorsnee-verpleeghuis werken.

Oplopende wachtlijsten complexe behandelingen UMCG door marktwerking
Normal_geld Steeds meer patiënten komen voor complexe behandelingen, waaronder kankeroperaties, naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Andere ziekenhuizen in de regio zien de toeloop van patiënten afnemen. Volgens UMCG-bestuursvoorzitter Jos Aartsen ligt dat aan de marktwerkingsregels. Deze zorgen voor oplopende wachtlijsten voor complexe behandelingen.

‘Zo min mogelijk vrijheidsbeperkende maatregelen jeugdzorg’
Normal_vrouw_ondergoed_genitali_n534 Defence for Children wil dat minderjarigen in de jeugdzorg zo min mogelijk te maken krijgen met vrijheidsbeperkende maatregelen. Niet alleen is het gebruik van deze maatregelen op vrijwillige basis (zonder rechterlijke machtiging) onaanvaardbaar, ook is het in strijd met de Jeugdwet en het VN-Kinderrechtenverdrag.
Zorgvacatures
Alle zorgvacatures
Zorgagenda
Alle zorg agendapunten
Column
Twee vrienden

Langdurige Intensieve Zorg, was de naam van de psychiatrische afdeling waar ik een zaterdag in de zomer werkte. In de middag werd mij gevraagd of ik met Ruben boodschappen wilde halen. Ruben was een jongen van ongeveer 25. Stevig postuur, lang haar en een opvallend vrolijke lach. Hij had filosofie gestudeerd en werd psychotisch toen hij teveel had geblowd en zat sinds twee jaar (!) op deze afdeling. Hij was nu zes weken niet naar buiten geweest en kon niet wachten even de deur uit te gaan. Van medepatiënten kregen we vijf boodschappenlijstjes mee. En vijf bruine enveloppen met contant geld. 

Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Dit e-mailadres is alleen bedoeld voor het versturen van e-mails en kan niet worden gebruikt voor correspondentie. U kunt klikken op afmelden als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen.