Copy
Beste,

Dag in dag uit komt in u in contact met zwangere of pas bevallen vrouwen. Ze tellen samen met u ongeduldig af naar de komst van hun kleine spruit of delen hun geluk na de geboorte van hun kindje.

Maar niet iedereen zit op een roze babywolk na gezinsuitbreiding. 10-20% van de vrouwen krijgt een post-partumdepressie. Ook partners kunnen een postnatale depressie krijgen. U kan als vertrouwenspersoon al tijdens de zwangerschap de dialoog aangaan en het taboe doorbreken.

Preventie start bij begripvol luisteren naar de (toekomstige) ouder(s)  in uw praktijk, het ziekenhuis of de crèche. U kan hen alvast eenvoudige tips meegeven, zoals voldoende ontspanning nemen (mét en zonder het kindje) en aanvaarden van steun uit de omgeving, om een postnatale depressie waar mogelijk te helpen voorkomen.

Als expert is het bovendien belangrijk ieder signaal van een postnatale depressie te herkennen. De signalen zijn heel divers. Sommigen ervaren een schuldgevoel, hebben weinig zelfvertrouwen, anderen hebben geen band met het kind of zijn net overbezorgd.

Als u zelf voldoende geïnformeerd bent, is het makkelijker praten over een depressie. De gratis online cursus van Kind en Gezin kan u daarbij helpen. Die werd samen met experts van de Moeder-Baby-Eenheid van het psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis (Zoersel) ontwikkeld.

Op zoek naar het materiaal van de campagne #ik ben er voor jou? U kan gratis affiches bestellen voor in uw praktijk, de ziekenhuisgangen of de kinderopvang.

Samen maken we postnatale depressies bespreekbaar. Aarzel niet om onze oproep te delen in uw nieuwsbrief, website of folder.


Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

// © 2016 Agentschap Zorg en Gezondheid


U ontvangt deze e-mail omdat uw organisatie werkzaam is met één van de doelgroepen van deze sensibilisatiecampagne.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////