Copy
Ontdek in deze Wikifin@School nieuwsbrief :
  • Nieuw op Wikifin.be
  • Ontdek de winnaars van de Wikifin@School Challenge
  • Nieuwe fiche in de kijker: « Aan tafel ! ». Een activiteit waarbij leerlingen een budget leren inschatten en verschillende situaties leren vergelijken.

Nieuw op Wikifin.be 

Sinds onze vorige nieuwsbrief van december is Wikifin.be verrijkt met heel wat informatie. Enkele onderwerpen kunnen voor jullie wel interessant zijn:

Een nieuw levensmoment is nu beschikbaar op Wikifin.be: Werken.  In dit nieuwe hoofdstuk ontdekken jongeren welke stappen ze moeten ondernemen wanneer ze beginnen werken. Welke administratieve formaliteiten komen er aan te pas, wat staat er in het arbeidscontract, wat omvat het loonpakket precies? Leerlingen die overwegen om als zelfstandige te werken leren welke verplichtingen er gepaard gaan met het opstarten van een eigen zaak en hoe de zaak kan gefinancierd worden. Welke zijn bijvoorbeeld die zaken waar je best even over nadenkt vooraleer je deze beslissing neemt?  

Wikifin@School zette tijdens de WvhG haar eerste stappen in het basisonderwijs. Wikifin.be wil  ook onze jonge kinderen leren bewust omgaan met geld . Aan de hand van het spel budg€tPRET leren leeringen van het 4de tot het 6de leerjaar van het lager onderwijs op een speelse manier een uitstap te budgetteren.  

Hartelijk dank aan alle deelnemers van de Wikifin@School Challenge!  Moedig de leerlingen aan hun nuttige budgettips nu ook te gebruiken, zo zullen ze hun budget beter onder controle kunnen houden.
De winnaars van de Wikifin@School Challenge: bekijk de inzending van de klas die de hoofdprijs in de wacht sleepte!
De Week van het Geld
Van 14 tot 20 maart 2016 organiseerde Wikifin.be, samen met verschillende partners, De Week van het Geld. Hartelijk dank aan alle leerkrachten die tijdens die week rond dit thema met de leerlingen hebben gewerkt.
We maken graag nu al met jullie een afspraak voor de volgende editie van De Week van het Geld!
Spelenderwijs leren
Omdat het soms gemakkelijker is om op een leuke manier iets te leren, stellen wij jullie onze quiz Jongeren en hun bankrekening voor. Welke rekening mogen jongeren vanaf welke leeftijd openen? Welk bedrag mogen ze wekelijks van hun rekening afhalen ? Doe de test. 
Fiche in de kijker: « Aan tafel! »

Leerlingen werken in de klas met een aantal foto’s uit “Hungry Planet: What the World Eats in a Week”. Deze foto’s tonen wat er in gezinnen, over de verschillende continenten heen, gedurende een week wordt gegeten en gedronken. 

Of we nu wonen in de Verenigde Staten van Amerika, in het Verenigd Koninkrijk, Australië of Peru, het wekelijks budget voor de aankoop van levensmiddelen zal niet gelijk zijn. Dat wisten jullie al!  Toch zijn de foto’s van Peter Menzel echt interessant en zetten ze aan tot nadenken en boeiende discussies in de klas! 

Aan de hand van de fiche “Aan tafel! » kan er met de leerlingen rond de foto’s worden gewerkt. Leerlingen kunnen de foto’s analyseren, berekenen het weekbudget voor de levensmiddelen van de gezinnen en vergelijken de verschillen tussen gezinnen. Andere thema’s zoals verspilling en duurzaam consumeren, gezonde of ongezonde voeding of de globalisering kunnen ook aan bod komen.

En, wat is jouw inschatting van het weekbudget voor levensmiddelen van het gezin op bovenstaande foto?

De meest geraadpleegde fiches van het moment:

Share
Tweet
Forward
__________________________________________________
 
Copyright © 2015 FSMAalle rechten voorbehouden.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich ingeschreven heeft via de Wikifin@School omgeving op Wikifin.be
 
Ons adres is:
FSMA
Congresstraat 12-14
Brussel 1000
België