Copy

Stai alaturi de Serviciul APEL, pentru a te menÈ›ine informat!

aprilie 2013

NEWSLETTER

(im) migration is natural

Joint Contribution : Perspectiva migrantilor asupra rezultatelor focus grupurilor si a analizelor din Romania, Italia, Letonia si Spania.
 
Scopul prezentului document redactat de Asociatia Serviciul Apel este sa prezinte situatia privind migratia in tarile analizate ( Italia, Spania, Letonia si Romania) avand obiectivul de a facilita o mai buna intelegere a nevoilor si constrangerilor comunitatilor de migranti.
 
Documentul este dezvoltat sub forma unui ghid pentru o noua campanie media concentrata pe imigratie. De asemenea aceasta este utila pentru practicienii din acest domeniu oferindu-le un sprijin in lumea provocatoare a comunicarii si a mediei. Urmareste sa ofere un scurt ghid  pentru imbunatatirea abilitatilor de comunicare si de gandire a stategiilor in privinta  temelor precum migratia si integrarea. Toate acestea urmaresc crearea unui impact mai puternic in ceea ce priveste implemetarea politicilor in tarile analizate si sa contribuie la o societate mai deschisa care sa ofere suport pentru integrarea migrantilor in societate.
 
PROIECTE IN DERULARE

" Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în România"


Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), Biroul din România, în parteneriat cu Asociaţia Serviciul Apel desfăşoară în perioada august 2012 – iunie 2013 proiectul „Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în România”

Proiectul beneficiază de co-finanţare din partea Uniunii Europene prin intermediul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) – Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul Fondului European de Integrare a resortisanţilor ţărilor terţe, Programul Anual 2011.

Proiectul își propune să sprijine, prin intermediul a 15 centre de informare și consiliere, integrarea socială, economică şi culturală a resortisanţilor unor ţări terţe în societatea românească prin asigurarea de informaţii, servicii specifice, oferirea de asistenţă, adaptate nevoilor acestora si să îmbunătăţească colaborarea cu instituţiile/autoritățile centrale și locale cu atribuţii în domeniul integrării străinilor în România.

INTEGRARE INTR-O TARA STRAINA!


Odată ce solicitanţii de azil primesc o formă de protecţie (statut de refugiat sau protecţie subsidiară), pot începe să-şi reconstruiască viaţa.

Integrarea nu este o sarcină uşoară. Refugiaţii sunt într-un mediu în care nu înţeleg nici limba, nici cultura. În acelaşi timp, sunt obligaţi să se mute din centrul de recepţie pentru solicitanţi de azil şi refugiaţi şi să devină independenţi.

Pentru refugiaţi, aceasta este o perioadă dificilă. Ei au nevoie de un loc de muncă, dar de multe ori le lipsesc aptitudinile cerute pe piaţa de muncă din ţara gazdă. Au nevoie de un apartament, dar nu obtin suficienţi bani pentru a îşi permite chiria.

În ţările UE din Europa Centrală, integrarea refugiaţilor este un fenomen destul de nou. Uneori, chiar şi oficialii guvernului nu sunt familiarizaţi cu statutul de refugiat şi ce presupune acesta.

 

 PENTRU A CITI ARTICOLUL COMPLET

STIRI DESPRE IMIGRATIE
 
"Campania "Omul invizibil"


Statisticile Eurostat ne arata ca peste 500 000 de persoane ajung ilegal in Europa in fiecare an. Aproape jumatate dintre acestea sunt repatriate fortat de catre autoritati.

Romania se confrunta la randul ei cu fenomenul migratiei ilegale chiar daca la o scara mai mica decat alte state din Uniunea Europeana. Dar fenomenul este in crestere de la un an la altul.

Asadar campania de informare nationala isi propune sa informeze atat migrantii, cat si institutii cu competente in domeniul migratiei la nivel central si local despre existenta programelor de repatriere voluntara asistata si despre beneficiile pe care le ofera repatrierea voluntara.

Acestea nu se limiteaza la acordarea unui simplu sprijin material, cum ar fi cumpararea biletului de transport pentru intoarcerea acasa, ci inseamna mult mai mult din punct de vedere uman. Inseamna intoarcerea acasa cu demnitate si cu un program bine definit de reintegrare.


 
POVESTI ALE IMIGRANTILOR
 
”Un refugiat congolez găseşte un nou cămin, departe de casă, prin curaj şi multă voinţă".

Pe măsura ce România se apropia de alegerile generale din decembrie, un refugiat congolez părea mult mai preocupat decât mulţi dintre votanţi de soarta ţării sale adoptive.

„Mi-am întrebat colegii şi prietenii ce cred despre candidaţi. Majoritatea nu avea habar!”, spune Jean-Louis Kialoungou, declarându-şi fluent în limba română nemulţumirea faţă de apatia locală când vine vorba de politică.

„Cât timp vor mai permite românii să fie trataţi ca inferiori altor naţiuni europene? Ce au acestea şi noi nu avem?” a întrebat el, iar pasiunea din vocea sa nu trădează nicidecum rădăcinile sale africane, sau faptul că, din postura de refugiat, nu are drept de vot.

 

Urmăreşte-ne pe Facebook| Donează Acum|Acţionariat Social|2%
 
Copyright © 2013 Serviciul Apel, All rights reserved.

Serviciu de informaÈ›ii gratuit a AsociaÅ£ei Serviciul APEL (www.apelngo.ro). ÃŽn conformitate cu art. 13 din Decretul Legislativ 196/03. Adresa dvs. de e-mail este prezentă în baza de date a Serviciul Apel È™i este utilizată exclusiv pentru a primi noutăţi . Acestea nu vor fi divulgate unor părÈ›i terÈ›e È™i nu vor fi făcute publice în orice alt scop. ÃŽn orice moment, aveÈ›i dreptul de a solicita È™tergerea adresei  dvs. din baza noastră de date, urmând link-ul din partea de jos.

Our mailing address is:
Serviciul Apel
Sos Mihai Bravu nr 329
Cod postal 030312, Sect 3, Bucuresti
Romania

unsubscribe from this list update subscription preferences