Copy
NewsLetterul Asociatiei Serviciul APEL te tine la curent cu activitatile noastre sociale in Romania.
n°5| mai 2013
NEWSLETTER 
ON  LINE
 
EVENIMENTE: "AMITIE - HUMAN RIGHTS NIGHTS"

 
In perioada 18 - 21 aprilie a avut loc cea de-a treisprezecea editie a Festivalul de Primavara pentru Drepturilor Omului, editie organizata la Cinematograful Lumiere din Bologna,tema  principala a fost legatura dintre dezvoltare si migratia, tema promovata mai ales  prin intermediul proiectului AMITIE.
 Aceasta editie a festivalului desfasurat in Bologna a inclus intalniri, ateliere de lucru, expozitii si muzica, dar si un program bogat cu multe filme tematice din istoria cinematografului. Proiectul AMITIE finantat de Uniunea Europeana si coordonat de Municipalitatea din Bologna a oferit informatii unui public cat mai larg despre diverse realitati multiculturale si a avut ca tema principala legatura care exista intre migratie, dezvoltare si drepturile omului.

Asociatia Serviciul APEL a participat in calitate de partener la atelierele de lucru È™i conferinÈ›ele organizate in cadrul evenimentului. Proiectul AMITIE a inceput in martie 2011 si s-a incheiat in martie 2013, avand ca moment definitoriu parteciparea la Festivalul Drepturilor Omului.                              
SERVICIILE NOASTRE

“"Romii si dreptul la munca"

In lunile februarie, martie si aprilie prin activitatea de consiliere si mediere profesionala a Asociatiei Serviciul APEL, au fost sprijinite 10 persoane de etnie roma: 4 barbati si 6 femei.
 

Toti cei 10 beneficiari care  au apelat la servicile noastre provin din medii defavorizate si cu putine opurtunitati economice si sociale. Faptul ca au avut un document de identitate, le a oferit  posibilitatea sa locuiesca in locuinte sociale oferite de stat, sau  unele spatii mici cu intreaga familie,  dar fara a avea vreo forma de protectie juridica.
 
De cele mai multe ori au familii numeroase cu multi copii, numarul mediu de copii intr-o familie este aproximativ 3 copii.
Din cele 6 femei  care au cerut  sprijin doar 3 sunt casatorite legal, iar o alta problema sociala este faptul ca  multe dintre ele nu au mers la scoala niciodata si nu au experienta de munca.
 
 In cea ce priveste nivelul studiilor a celor 4 barbati doar 2 oameni au reusit sa finalizeze  ciclul obligatoriu de studii  obtinand si o diploma.
 
In ultimele luni, ca rezultat al demersurilor de mediere realizate de consilierii Asociatiei Serviciul APEL impreuna cu beneficiarii, 3 femei au fost angajate ca agent curatenie la o firma de curatenie in Bucuresti si un barbat ca muncitor necalificat in reciclarea calculatoarelor.
 
 Aceste servicii de mediere si informare pe care le oferim permit un dialog continu cu agentii economici, de asemena ajuta la sensibilizarea  a acestora fata de situatia romilor si permite integrarea romilor in societate.
   
Numarul de persoane de etnie roma angajate ramane in continuare foarte scazut, iar reintegrarea lor  profesionala incepe cu o mai buna constientizare a acestei situatii si cu posibilitatea de a-si termina  ciclul de studii.
   
In ultimii 2 ani 10% din totalul romilor din Romania au fost angajati, iar 70% nu au lucrat niciodata. 30% dintre persoanele angajate au obtinut un loc de munca necalificat.

 
POVESTILE NOSTRE

« Dumitru: bariere in gasirea unui loc de munca"

In noiembrie 2012 s-a prezentat la Asociatia Serviciul APEL Dumitru, un baiat de etnie roma, care a solicitat ajutor pentru gasirea unui loc de munca. Dumitru isi intretinea sotia si copiii si avea nevoie de un venit pentru a inchiria un apartament, deoarece familia era impartita si traiau in locuri diferite neavand posibilitatea sa plateasca chirie.
 
Ultimul loc de munca pe care l-a avut a fost in 2010, iar de atunci a lucrat periodic ca muncitor necalificat in amenjari interioare. El a incercat in mod repetat sa obtina un loc de munca legal, dar nu a reusit sa gaseasca unul.
 
Dumitru a stabilit impreuna cu un consilier APEL planul de actiune pentru cautarea unui loc de munca, iar timp de 4 luni, cu toate ca au fost stabilite mai multe interviuri, nu am primit un raspuns pozitiv.

Numarul redus al oportunitatilor de angajare, prejudecatile fata de persoanele rome, dar si faptul ca locuieste in judetul Calarasi si nu in Bucuresti, au contribuit la acest rezultat.
 
In luna martie 2013 s-a trimis candidatura partenerilor nostri, Ateliere fara Frontiere, iar cu ajutorul lor Dumitru a inceput sa lucreze din luna aprilie 2013. S-a integrat bine la locul de munca si isi indeplineste cu seriozitate responsabilitatile.

Dumitru s-a mutat recent cu familia si este increzator in sansele pe care le are in viitor.
 
PROIECT IN DERULARE

" Conteaza pe noi !"

Durata: Septembrie 2012 – Aprilie 2013
 
Obiectiv  general: Scopul proiectului este dezvoltarea unui model inovativ de economie sociala care sa asigure accesul pe piata muncii si imbunatatirea calitatii vietii pentru persoanele aflate in situatii vulnerabile din punct de vedere socio-profesional. Un alt obiectiv vizat este cresterea oportunitatilor de angajare pentru grupul tinta in decursul unei perioade de 3 luni prin formari ce vizeaza antreprenoriatul social si asigurarea calificarilor in meserii solicitate de piata muncii actuala, dar si crearea de locuri de munca pentru grupul tinta prin infiintarea unui model inovativ de ocupare sub forma unei agentii de insertie in munca cu caracter temporar.
 
Rezultate  obtinute:

1.Realizarea unui raport al nevoilor de calificare si angajare la nivel local;

2.Angajarea a 2 tineri prin program in Asociatia de Ajutor Caritabil AMURT (asistent bucatar si tehnician agricol) si crearea unei liste de „asteptare”cu tineri calificati pentru care se va media gasirea unui loc de munca;
3.Incheierea a 3 parteneriate :  pentru promovarea antreprenoriatului social cu Quanta Resurse Umane; pentru realizarea cursurilor de calificare la nivel local cu Quanta Resurse Umane si AJOFM Ilfov; pentru promovarea programului de insertie pe piata muncii in mediul on-line cu HR Specialists;
4.Realizarea unei campanii de informare a serviciilor programului prin : comunicate de presa on-line, organizarea unei intalniri privind serviciile publice si private pentru persoanele fara adapost, participarea la targul de economie sociala organizat de HR Specialists si prin inscrierea la ONGFest.
 
Facebook
Facebook
Website
Website
“PROGRAMELE DE REPATRIERE VOLUNTARA ASISTATA SI REINTEGRARE (RVAR) IN ROMANIA”

"Povestea lui Ruth si Maricris"


Ruth si Maricris au avut acelasi parcurs pe care il au cele mai multe bone filipineze care vin sa lucreze in Romania. Avand familii de intretinut in tara natala si dorind o viata buna, au venit in Romania fiind angajate ca menajera si bona. In momentul expirarii contractului de munca ambele doamne au intampinat dificultati in a-si primi indemnizatiile restante.
 
Dupa ce si-au pierdut slujba, iar sederea lor in Romania a devenit ilegala pentru ca nu au gasit un loc de munca si pentru ca nu au avut bani sa cumpere biletul de intoarcere acasa,  doamnele au ales programul de Returnare Voluntara Asistata administrat de Organizatia Internationala pentru Migratia, misiunea din Romania cu asistenta Asociatiei Serviciul APEL pentru a se intoarce in tara lor.

 
 Inainte de momentul plecarii cele doua doamne au urmat  cursul de formare  â€œ Competente antreprenoriale” la fel ca  si alti 43 de migranti. Cursul vine in sprijinul de reintegrare pentru persoanelor care aleg sa se reintroarca voluntar in tara de origine si  le ofera migrantilor cunostinte si informatii cu privire la posibilitatea deschiderii unei afaceri in tara de origine.

Obiectivului general al proiectului este sustinerea dezvoltarii programelor de repatriere voluntara asistata in Romania prin:
 (a) promovarea repatrierii voluntare asistate ca alternativa la returnarea fortata.
 (b) asigurarea unor servicii de asistenta specifica pentru repatrierea si reintegrarea migrantilor in tarile de origine.
 (c) consolidarea capacitatii institutiilor statului de a folosi RVAR ca alternativa preferabila din punct de vedere umanitar si financiar altor forme de returnare.
 
Rezultatele proiectului
400 migranti consiliati cu privire la repatrierea voluntara asistata;
200 de migranti repatriati voluntar in tarile de origine;
 45 de migranti sprijiniti pentru reintegrare in tara de origine;
 45 de migranti participanti la cursuri vocationale.
DONATII PERIODICE AUTOMATE PENTRU A SPRIJINI ACTIVITATIILE ASOCIATIEI SERVICIUL APEL  

Prin contributia ta poti sprijini un tanar in parcusul profesional. Poti dona lunar o suma stabilita de tine prin sistemul de plati programate pentru a sustine tinerii in dificultate.
 
CE TREBUIE SA FACI:
Daca folosesti Internet Banking iti va lua maxim 5 minute sa ne ajuti. Trebuie doar sa urmezi cativa pasi simpli, dupa cum urmeaza:

1.Autentificarea in contul de Internet Banking;
2.Setarea optiunilor de plati programate (denumirea tranzactie difera de la o banca la alta: Ordin de Plata Programat, Transfer Programat, Plata Recurenta On-Line, etc.);
3.Introducerea sumei, a perioadei (ex.12 luni) si a frecventei (ex.lunar) la care doresti sa se efectueze tranzactiile;
4.Completarea datelor beneficiarului – Asociatia Serviciul APEL


Nume beneficiar: Asociatia Serviciul APEL
Cod Fiscal: 18868630
Banca: Banca UniCredit Tiriac S.A.Sucursala Magheru
Pentru donatii in lei: RO74 BACX 0000 0045 0519 9002
Pentru donati in euro: RO47 BACX 0000 0045 0519 9003 
 
Astfel, in fiecare luna, la data stabilita, banca va debita contul cu suma aleasa de tine. Aceasta optiune poate fi oricand dezactivata.
Pentru a vedea rezultatul implicarii tale sau pentru informatii suplimentare, te rugam sa ne trimiti un mail la adresa: rita.venturoli@apelngo.ro  De asemenea, ne puteti urmari pe Facebook.
SERVICIUL APEL,  SUSTINATOR AL AMNESTY INTERNATIONAL

" Stop arms fuelling atrocities"
 
Asociatia Serviciul APEL, in luna februarie 2013 a participat la  campania  “Stop arms fuelling atrocities” organizata de Amnesty International.
 
Crime de razboi, violenta ilegala, tortura si alte incalcari grave ale drepturilor omului au fost comise in lume, folosind o varietate de arme, munitii, echipament militar si de securitate.

Armele sunt adesea furnizate fara restrictii, incurajand astfel extinderea violenței ilegale. Sute de mii de oameni au fost ucisi, raniti, femeile violate si fortate sa isi paraseasca locuintele din cauza asta.
 
Societatea globala nu are niciun tratat pentru a asigura un control strict al comertului international cu arme conventionale.
 
Statele Unite trebuie sa opreasca transferurile iresponsabile de arme si sa fie raspunzatoare in fata comunitatii internationale.

De aceea, din 1990, Amnesty International a lansat campania pentru ca un tratat global sa stabileasca reguli pentru reglementarea stricta a comertului international cu arme.
 
Acum exista un tratat internațional privind comerțul cu arme (ATT). L "ATT a fost prezentat la Conferința" ONU, în martie 2013, în care toate guvernele au finalizat negocierile cu privire la textul tratatului.

Pentru mai multe informatii despre acest subiect click aici


 
Urmareste-ne pe Facebook|Donează Acum|Acţionariat Social|2%

Copyright © 2013 Serviciul Apel, All rights reserved.

Serviciu de informații gratuit a Asociaţei Serviciul APEL (www.apelngo.ro) În conformitate cu art. 13 din Decretul Legislativ 196/03. Adresa dvs. de e-mail este prezentă în baza de date a Serviciul Apel și este utilizată exclusiv pentru a primi noutăţi . Acestea nu vor fi divulgate unor părți terțe și nu vor fi făcute publice în orice alt scop. În orice moment, aveți dreptul de a solicita ștergerea adresei dvs. din baza noastră de date, urmând link-ul din partea de jos.

Our mailing address is:
Serviciul Apel
Sos Mihai Bravu nr 329
Cod postal 030312, Sect 3, Bucuresti
Romania

unsubscribe from this list update subscription preferences