Copy

Stai alaturi de Serviciul APEL, pentru a te menÈ›ine informat!

mai 2013

NEWSLETTER

(im) migration is natural

INTEGRARE STRAINILOR IN SOCIETATEA ROMANEASCA
 
In perioada octombrie 2011-iunie 2012, peste 2.000 de cetatenii straini cu drept de sedere la noi in tara, au fost informati, consiliati si asistati prin proiectul „Asistenta pentru resortisanti ai unor tari terte (RTT) in Romania”. Cele mai multe persoane informate si consiliate prin proiect sunt din: Republica Moldova, Turcia, Siria şi Pakistan. Proiectul le-a oferit acestor cetateni posibilitatea sa se integreze mai usor si mai rapid in societatea romaneasca prin intermediul serviciilor oferite de Centrele de Informare a Strainilor (CIS) deschise in: Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Pitesti, Sibiu, Suceava, Tg. Mures si Timisoara.
 
CENTRU DE INFORMARE PENTRU STRAINI

" Coordonarea naţională a acţiunii de integrare a resortisanţilor ţărilor terţe (RTT) în România"


In Romania la 30 septembrie 2010, erau inregistrati un numar de 59.358 straini cu sedere legala, din care 49.282 cu sedere temporara si 10.076 cu sedere permanenta .

Majoritatea celor  care apeleaza la serviciile centrului sunt  strainii cu  permis de sedere pentru reintregirea familiei, cu  viza de studii sau cu sedere permanenta.
In 2011 OIM  a identificat pe un esantion de 7.000 de straini, principalele nevoi de integrare in Romania, cu care acestia se confrunta, acestea sunt :
 
•gasirea unui loc de munca si accesul la piata muncii (18.38%),
•accesul la educatie (15.68%),
•accesul la servicii medicale (12.33%)
•informare culturala (10.30%).
IN CAUTARE DE CETATENIE!

"Nationalitatea este legatura juridica dintre un stat si un individ."

Naţionalitatea confera oamenilor un sentiment al identitatii si, mai important, le permite sa-si exercite o gama larga de drepturi.

In ciuda legilor internaţionale legate de achizitia, pierderea, sau renuntarea la cetatenie, aproximativ 12 milioane de oameni din toata lumea nu au identitate naţionala in ziua de azi. Apatridia exista din diverse motive inclusiv conflicte legislative, transfer de teritorii, legislatia privind casatoria, practicile administrative, discriminarea, lipsa unui certificat de nastere, denationalizare si renuntare.

 PENTRU A CITI ARTICOLUL COMPLET

STIRI DESPRE IMIGRATIE
 
"Garantarea drepturilor minoritaților, in vizor pentru revizuirea Constitutiei Romaniei"

Premierul Victor Ponta a declarat  ca sustine gasirea unei formule de garantare a drepturilor minoritaÅ£ilor, si nu doar a celor nationale, care sa aiba un caracter mai pragmatic, flexibil si european, dar care sa nu afecteze caracterul de stat unitar al Romaniei. 

Romania se confrunta la randul ei cu fenomenul migratiei ilegale chiar daca la o scara mai mica decat alte state din Uniunea Europeana. Dar fenomenul este in crestere de la un an la altul.

"Cred ca trebuie sa gasim o formula mult mai pragmatica - si aici cand spun gasim, ma refer la toate parţile implicate - referitoare la garantarea drepturilor minoritatilor. Exista un discurs destul de standard in ultimii 23 de ani, care se refera la caracterul unitar, neunitar al statului... 
POVESTI ALE IMIGRANTILOR

 
"Povestea lui Ruth si Maricris"

Ruth si Maricris asteapta un curs de formare inainte de repatrierea voluntara in Filipine, cursul vine in sprijinul de reintegrare pentru persoanelor care aleg sa se reintroarca voluntar in tara de origine.

Cursul de “ Competente antreprenoriale” le ofera migrantilor cunostinte si informatii cu privire la posibilitatea dechiderii unei afaceri in tara de origine.
 
Dupa ce si-au pierdut slujba, iar sederea lor in Romania a devenit ilegala pentru ca nu au gasit un loc de munca, ele au ales programul de returnare voluntara asistata administrat de Organizatia Internationala pentru Migratia, misiunea din Romania cu asistenta Asociatiei Serviciul APEL pentru a se intoarce in tara lor.

 
 Obiectivului general al proiectului este sustinerea dezvoltarii programelor de repatriere voluntara asistata in Romania.
 
Urmăreşte-ne pe Facebook| Donează Acum|Acţionariat Social|2%
 
Copyright © 2013 Serviciul Apel, All rights reserved.

Serviciu de informaÈ›ii gratuit a AsociaÅ£ei Serviciul APEL (www.apelngo.ro). ÃŽn conformitate cu art. 13 din Decretul Legislativ 196/03. Adresa dvs. de e-mail este prezentă în baza de date a Serviciul Apel È™i este utilizată exclusiv pentru a primi noutăţi . Acestea nu vor fi divulgate unor părÈ›i terÈ›e È™i nu vor fi făcute publice în orice alt scop. ÃŽn orice moment, aveÈ›i dreptul de a solicita È™tergerea adresei  dvs. din baza noastră de date, urmând link-ul din partea de jos.

Our mailing address is:
Serviciul Apel
Sos Mihai Bravu nr 329
Cod postal 030312, Sect 3, Bucuresti
Romania

unsubscribe from this list update subscription preferences