Jos tämä viesti ei näy oikein, 
voit katsoa sen myös selaimessasi.

30.5.2016

Kansanedustaja haluaa tasapuolisuutta rakentamisen säädöksiin

Kansanedustaja, arkkitehti Anders Adlercreutz kiirehtii rakentamisen säädösten uudistamista materiaalineutraaleiksi. Adlercreutz vaatii hallitusta jatkamaan palomääräysten uudistamista hallitusohjelman mukaisesti siten, että uudet säädökset saadaan voimaan tällä vaalikaudella.

- Nyt puurakentamiselta vaaditaan huomattavasti enemmän kuin muilta materiaaleilta. Olisi reilua, että palomääräyksissä otettaisiin huomioon massiivipuun pitkä hiiltymisaika ja pakollinen sprinklaus.

Adlercreutz avaa FWBN-seminaarin 16.6.

Adlercreutz ihmettelee, että automaattisen sammutusjärjestelmän lisäksi puukerrostaloissa vaaditaan vielä puurakenteiden suojaamista muilla materiaaleilla. -Ei tässä enää vöitä ja henkseleitä tarvittaisi. Sammutusjärjestelmän tulisi riittää, mikä mahdollistaisi puurakenteiden visuaalisen ilmeen hyödyntämisen.

- Myös tulevissa energiatehokkuusvaatimuksissa tulisi mahdollistaa puun käyttö isojen julkisten rakennusten rakentamisessa nykyiseen tapaan. Koska energiatehokkuusvaatimukset ohjaavat vahvasti rakentamista, ei niillä tulisi luoda uusia esteitä puurakentamiselle, huomauttaa Adlercreutz. 

Adlercreutz haluaa luoda rakennuksiin luotettavan koko elinkaaren aikaisen hiilijalanjälkeä mittaavan menetelmän ja rakennuksen energiatodistuksen, koska tuleva puurakentamisen veturi on materiaalin vähähiilisyys. - Nyt hiilijalanjälkeä tarkastellaan vain käytön aikaisen energiankulutuksen kannalta, kun rakennusta pitäisi tarkastella raaka-aineiden hankinnasta niiden elinkaaren loppuun asti. Tämä tulisi olemaan etu puurakentamiselle.

- Jos me haluamme ilmastosopimusten mukaisten tavoitteiden mukaan saavuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2050 mennessä, nämä ratkaisut on otettava käyttöön nopeasti. Keski-Eurooppalainen keskustelu rakentamisen ekologisuudesta ja vähähiilisyydestä tulee meillekin, uskoo Adlercreutz.

Puurakentamisen kasvu edellyttää luottamusta markkinoilla

Arkkitehtityössä puurakentamiseen erikoistuneen Adlercreutzin mielestä puurakentamisen edistäminen ja kehitystyö eivät tarvitse suoria yhteiskunnan tukitoimia, vaan tasapuolisia rakentamisen säädöksiä.- Julkisessa rakentamisessa kunnilla on oltava oikeus ilmaista tahtotilansa ja ohjata kaavoituksella ja tontinluovutusehdoilla rakentamista myös materiaalien osalta. 

- Puurakentaminen on Suomessa vielä liikaa julkisen tahon, erityisesti kuntien rakentamisen varassa, muistuttaa Adlercreutz.  On tärkeää, että syntyisi luottamusta puurakentamiseen niin paljon, että yksityinen vapaarahoitteinen puoli lähtee laajasti liikkeelle. Luottamus kasvaa, kun löydetään toimivat standardisoidut rakentamisen järjestelmät.

Avainasiana Adlercreutz pitää sitä, että markkinoilta löytyy rakentajia, jotka uskovat puurakentamisen menetelmiin ja uskaltavat käynnistää kohteita ja hankkeita. - Tällöin eri valmistajien ratkaisut tulevat aidosti kilpailun piiriin.

ja ympäristöministeriö vastaa


Siitä mikä muuttuu ja miten,  kertoo ympäristöministeriön rakennusneuvos Teppo Lehtinen, jolta kuullaan tuoreimmat uutiset puurakenteita koskevien säädösten kehityksestä Forum Wood Building Nordic -tapahtumassa Espoossa 15.-17.6.2016. 

Lehtinen esiintyy pe 17.6. Normative development -osiossa otsikolla Simplifying the Norms for Wood Construction. 

 

Tutustu myös muihin Forum Wood Building Nordic -konferenssin puhujiin ja ilmoittaudu mukaan tapahtumaan.

Osoitelähde: Puuinfo
Share
Forward
Tweet
Puuinfo Oy on voittoa tavoittelematon yhtiö, jonka tehtävänä on luoda kysyntää puutuotteille rakentamisessa ja sisustamisessa. Päämääräänsä Puuinfo pyrkii välittämällä tutkittua ja puolueetonta tietoa puun käytöstä käytännönläheisessä muodossa. Puuinfon omistavat Metsäteollisuus ry, Suomen Sahat ry ja Suomen Puutavara- ja Rakennustarvikekauppiasyhdistys SPY ry sekä Maa- ja Metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry.