Copy
Hej,

Vi vill rikta ett stort varmt tack till alla er som prenumererat på vårt nyhetsbrev och som engagerat er i Positiva Pengars verksamhet under året! 

Inför nästa år vore det väldigt roligt att höra din feedback. Vad har vi gjort bra och vad kunde vi gjort bättre? Har du några kreativa idéer på vad vi borde göra under kommande år för att expandera vår rörelse, få mer finansiering och nå ut effektivare i samhällsdebatten? Vi är tacksamma om du hinner avsätta några minuter till att fylla i denna korta utvärdering.

 

Ge oss en julklapp: utvärdera året!

Anmäl dig innan platserna är slut!

Under våren kommer vi ha studiecirklar i flera städer runt om i Sverige. Cirkeln i Malmö är redan fullbokad, men om du skriver upp dig på reservlistan kanske vi delar upp den i två grupper! Kursen består av 5 träffar och kommer ge dig en gedigen förståelse för och inblick i hur dagens penningsystem fungerar, problemen med det och diskussionen kring hur en penningreform kan förbättra ekonomin och samhället. Temana för de fem träffarna är:

1. Hur skapas pengar och hur fungerar banker?
2. Pengars historia och filosofi
3. Problemen med dagens penningsystem
4. Vad bör göras: penningreform VS bankregleringar 
5. Diskussion av vanliga invändningar och missförstånd

Missa inte detta spännande tillfälle att träffa andra, diskutera och lära mer tillsammans!

1. Stockholm
Anmälningslänk. Facebook-evenemang!

2. Göteborg
Anmälningslänk. Facebookevenemang.

3. Malmö
Anmälningslänk. Facebookevenemang.

4. Skövde 
Anmälningslänk. Facebookevenemang.

5. Sundsvall
 Anmälningslänk. Facebookevenemang.


Finns ingen studiecirkel i din stad? Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig att starta upp en cirkel i din stad! Mer info om cirklar i Kristianstad och Hässleholm kommer senare. 

Positiva Pengar Pub

Varmt välkommen på Positiva Pengar Pub i Stockholm. Vi träffas på söndagar för att under lediga former diskutera penningsystemet och dess konsekvenser för samhället och våra liv. Kom och fika, äta en bit mat eller ta ett glas öl! Hör av dig till
Jussi eller Richard om du har frågor, varmt välkommen! 

Nästa träff blir den 12 januari kl 14.00 på ett ställe som heter No Name Bar på Folkungagatan 69, ca 200 meter från Medborgarplatsens T-bana.


Vad har vi gjort sedan sist?

Senaste månaden har vi fortsatt föreläsa och kampanja över landet samt börjat planera inför nästa verksamhetsår. Här följer en kort berättelse av några höjdpunkter.
Öppet brev till landets universitet
Vår kampanj i samarbete med Rethinking Economics gick mycket bra. Brevet har publicerats som debattartikel i dagens ETC. Det har delats minst 339 gånger i sociala medier och väckt en hel del reaktioner. Brevet har skrivits under av en rad svenska samt internationellt kända ekonomer. Tack vare våra engagerad medlemmar har brevet även kunnat mailas till nästan alla ekonomer på landets universitet och högskolor! Läs brevet här. 
Bokbord på SOC-Forum

Positiva Pengar var i gott sällskap, vårat bokbord lockade många nyfikna som vill sätta sig in i dagens penningsystem. Vi fick 20 nya prenumeranter på vårt nyhetsbrev och sålde flera rapporter och böcker. Bredvid hade tecknaren Max Gustafson en monter. Flera av Gustafsons satirteckningar går i linje med vår förståelse av affärsbankernas verksamhet, dessa illustrationer komplimenterade vårt budskap om ett rättvist och hållbart penningsystem.
Föreläsning SOC-Forum

På eftermiddagen höll ordförande Lars Alaeus och ekonomijournalisten Carolina Sundell en fullsatt föreläsning om en framtida e-krona och hur statliga digitala pengar kan komma att implementeras.

 
Föreläsning Gamla Gardet

Samuel besökte den mest aktiva S-föreningen i Västerås, Gamla Gardet, som ordnar föredrag varje fredag. De var mycket intresserade av vårt reformförslag och planerar att skriva en motion inför nästa S-kongress. Vi fick 15 nya prenumeranter till vårt nyhetsbrev, ni är varmt välkomna! :) 

 
Föreläsning Rotary Malmö

Vi besökte Malmö:s Rotaryklubb som träffas regelbundet på en restaurang dit de bjuder in föredragshållare. Tyvärr var det svårt för folk att se Power-Point presentationen på väggen och Samuel hade missat göra en målgruppsanalys. Resonemang om ökad ojämlikhet samt rapportens titel "Förstatliga pengarna" gick inte hem alls och gav förslaget direkt en "kommuniststämpel" vilket gjorde det svårt för många att lyssna vidare. Trots det sålde samtliga 7 rapporter som var kvar slut och en mängd foldrar gick åt, så någon typ av intresse väckte föreläsningen ändå.
Vikten av en partipolitiskt neutral penningreform

Rotary-föreläsningen påminde återigen om hur viktigt det är att betona reformens partipolitiska neutralitet och att målgruppsanpassa vårt material. Vår rörelses stora styrka är att allt från liberaler till socialister, gröna och konservativa finns engagerade. Man kan förespråka vår reform med olika värderingar och idéer som ingång. Vi har en realistisk chans att få gehör för reformen i alla partier.

För att nå ut även till de som vill se att ännu mer privatiseras är det viktigt att framhålla att åtminstone statens kärna inte bör vara privat: domstolar, försvarsmakt, polis och pengar är en kollektiva nyttigheter. Pengar ska fungera och betalningar ska kunna göras utan att vara beroende av privata affärsbanker. 

Privata affärsbanker blir då endast en mellanhand mellan insättare och låntagare och kan gå i konkurs som vanliga företag utan att behöva subventioneras eller räddas av staten vilket innebär att de utsätts för normal konkurrens och inte längre kan göra så extrema övervinster som idag.

Lösningen börjar med e-kronan, betalkonton hos Riksbanken för alla, fortsätter med att Riksbanken ger ut nya pengar och när Riksbanken slutligen är utgivare av alla pengar är reformen Sovereign Money införd.
Ge en monetär julklapp till Positiva Pengar!

Vi är helt beroende av regelbundna donationer för att kunna bedriva vår verksamhet. Under nästa år vill vi gärna expandera ytterligare med en ny deltidsanställd. Med fler regelbundna månadsgivare får vi en stabil ekonomi och kan fortsätta expandera. Tillsammans kan vi fortsätta kämpa för att pengar ska skapas på ett demokratiskt och rättvist sätt i syfte att göra vad som är bäst för samhället snarare än för att gynna ett litet fåtal.

 
Jag vill ge en monetär julklapp nu

För att vi ska kunna fortsätta expandera behöver vi bli fler engagerade! Hjälp oss att skicka vidare det här mailet till alla dina vänner och uppmuntra dem att klicka här för att också bli prenumeranter på vårt nyhetsbrev!

Samuel Kazen Orrefur, 
Verksamhetsutvecklare, Positiva Pengar

Positiva Pengars Facebooksida
Positiva Pengars Twitterkonto
Besök vår hemsida!
Copyright © 2019 Positiva Pengar, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp