Copy
Hej <<Förnamn>>,


En händelserik höst fortsätter, i detta nyhetsbrev tänkte vi berätta:

1. Vad som händer på e-krona fronten i Sverige,
2. Vad Positiva Pengar gjort sedan sist
3. Vilka evenemang som är på gång framöver under hösten 

Om du har någon feedback, idéer eller förslag på vad vi borde göra mer eller annorlunda framöver, tveka inte att höra av dig! Du är också varmt välkommen att engagera dig med oss! :) 

 

1. Senaste nytt om e-kronan

Senaste månaden har Riksbanken i fler publikationer framhållit vikten av att regeringen snarast tillsätter en utredning om statens roll på betalningsmarknaden och att frågan utreds
"noggrant men skyndsamt". En ny rapport har publicerats om hur betalningsmarknaden digitaliseras och utmaningarna det medför. Stefan Ingves publicerade precis en debattartikel i Aftonbladet där han återigen betonade vikten av att politiken snarast säkrar den svenska kronan i form av kontanter samt inför en e-krona.

Ingves menar att e-kronan bör ges juridisk status som "gillt betalningsmedel", det innebär att företag inte ska kunna förhandla bort möjligheten att ta emot e-kronor på samma sätt som de idag kan sätta upp en skyllt "vi tar inte emot kontanter" och på så vis slippa ta emot Riksbankens betalningsmedel. Detta är vi i Positiva Pengar mycket positiva till, det vore ett första viktigt steg mot mer hållbara, rättvisa och demokratiska pengar.

2. Vad har Positiva Pengar gjort sedan sist?

Senaste två månaderna har vi fortsatt vår föreläsningsturné över landet, dragit igång en mycket lyckad studiecirkel i Stockholm samt utvecklat nya kontakter med högskolor och universitet i Sverige. Här följer en kort berättelse av några höjdpunkter.
Gästföreläsning Blekinge Tekniska Högskola

Lars höll en tre timmars föreläsning för kursen “Masters in Strategic Leadership towards Sustainability programme” på Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona. Ämnet var "A reformed monetary system for a sustainable society". De 43 studenterna från 19 länder som deltog var mycket intresserade och aktiva med många bra frågor. Vi hoppas på fortsatt samarbete med högskolan framöver.
Konferens Högskolan i Gävle

Tack vare samarbete med
Omställning Gävle besökte vi FEKIS ämneskonferens vid högskolan i Gävle. Samuel föreläste under temat “Framtidens pengar – kan e-kronan gynna småföretag?” för mestadels företagsekonomer. Universitetslektor Ernst Hollander kommenterade. En student i nationalekonomi deltog som dagen innan precis fått lär sig penningmultiplikator modellen för hur pengar skapas. Att denna missvisande modell fortfarande lärs ut på universitet och högskolor runt om i Sverige är minst sagt mycket underligt.

 
Framtidsveckan Kristianstad

Viktor, Lena och Samuel var på plats under framtidsveckan i Kristianstad med bokbord, foldrar och rapporter. Föredraget kommenterades av Sparbanken Skånes vice VD Mikael Forsberg. Han hade läst vår
 DN-debatt artikel och hade bra kommentarer som bidrog till en livaktig diskussion som involverade publiken.
ETC Bokcafé

Carolina Sundell och Lars Alaeus besökte ETC bokcafé. Det var en mysig liten lokal som blev helt fullsatt. Föreläsningen spelades in och finns att
titta på här.

 
Gävles konstcentrum

Omställning Gävle hade bokat kommunens konsthalls stora konferenslokal för en tvåtimmars föreläsning. Folk strömmade in i god tid och fyllde glädjande nog hela konferenslokalen! Intresset för ämnet var verkligen på topp. Publiken var mycket aktiv med att ställa frågor. Glädjande nog deltog även Swedbanks bankchef i Gävle och kommenterade föredraget. Under fikapausen sålde alla våra rapporter slut vid bokbordet. Många kom intresserade efter föredraget och ville diskutera.
Läs mer om besöket i Gävle här.
Studiecirkel ABF Stockholm

Vi fick 13 anmälda till Studiecirkeln ABF Stockholm, mycket roligt! Studiecirkeln har dragit igång och haft tre mycket lyckade träffar hittills. Nu när vi utvecklat ett studiecirkelmaterial kommer vi kunna dra igång flera studiecirklar över hela landet, vill du vara studiecirkelledare i din kommun? Tveka inte att höra av dig!

 

3. Vad är på gång under resten av hösten?

Året är ännu inte slut, vi ser nu fram emot ett fullspäckat program innan jul med fler föreläsningar, studiecirklar och begynnande lokalgrupper som växer fram runt om i landet. För att hålla koll på våra aktiviteter under hösten har vi numera en egen kalender som kan läsas här. Vi vill särskilt uppmärksamma följande under November/December:

Evenemang under hösten

1. Tors 14/11 Uppsala 18-19.30. 
Carolina och Samuel föreläser hos Rethinking Economics, Mer info här.

2. Lördag 23/11 Stockholm 16.00.
Lars, Hannes och Carolina leder ett seminarium på Socialistiskt forum. Mer info här. 


3. Tisdag 3/12 Malmö 18-20.
Malmö Rotaryförening arrangerar en föreläsning om bank- och penningsystemet. Evenemanget är till för Rotarys medlemmar, men om du hör av dig finns nog ett begränsat antal gästplatser. 

4. Fredag 13/12 i Västerås kl 10.00.
 Västmalands största S-förening Gamla Gardet bjuder in till föreläsning och diskussion om Positiva Pengars reformförslag. Mer info här.

Positiva Pengar Pubb

Jussi och Richard har dragit igång en aktiv lokalgrupp i Stockholm som oftast träffas på söndagar för att under lediga former diskutera penningsystemet och dess konsekvenser för samhället och våra liv. Kom och fika, äta en bit mat eller ta ett glas öl! Hör av dig till
Jussi eller Richard om du har frågor, varmt välkommen! 

Nästa träff blir den 10 nov på ett ställe som heter No Name Bar på Folkungagatan 69, ca 200 meter från Medborgarplatsens T-bana.

Studiecirklar under våren

  • Malmö, start onsdag 12 Februari kl 18.00. Anmälningslänk hos ABF finns här. Hjälp också gärna till att sprida vårt Facebook-event. 
  • Stockholm, start onsdag 5 Februari, kl 18.00. Anmälan inte öppen än. 
  • Göteborg, mer info kommer
  • Sundsvall, mer info kommer
  • Kristianstad / Hässleholm, mer info kommer

Under studiecirklarna kommer vi läsa rapporten ”Förstatliga pengarna” samt en rad andra artiklar och utdrag ur böcker för att fördjupa oss i debatten.

Vill du ha hjälp att dra igång en studiecirkel i din stad? Tveka inte att höra av dig till oss!


Hjälp oss nå ut till en bredare målgrupp!

Under hösten har vi ofta blivit inbjudna av partier och organisationer som verkar vänsterut på den politiska skalan. Men vår fråga är i högsta grad blocköverskridande: vi vill mycket gärna utöka samarbetet med exempelvis liberaler, centerpartister och den gröna rörelsen mer under våren. Har du några kontakter eller tips på ingångar till detta, hör gärna av dig till oss.  
Bli månadsgivare!
Vi vill gärna passa på och påminna om den nya funktionen för att bli månadsgivare på vår hemsida. Vi är helt beroende av regelbundna donationer för att kunna bedriva vår verksamhet. Tillsammans kan vi fortsätta kämpa för att pengar ska skapas på ett demokratiskt och rättvist sätt i syfte att göra vad som är bäst för samhället snarare än för att gynna ett litet fåtal.

 
Bli månadsgivare nu!

För att vi ska kunna fortsätta expandera behöver vi bli fler engagerade! Hjälp oss att skicka vidare det här mailet till alla dina vänner och uppmuntra dem att klicka här för att också bli prenumeranter på vårt nyhetsbrev!

Samuel Kazen Orrefur, 
Verksamhetsutvecklare, Positiva Pengar

Positiva Pengars Facebooksida
Positiva Pengars Twitterkonto
Besök vår hemsida!
Copyright © 2019 Positiva Pengar, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp