Copy
Nieuwsbrief oktober 
View this email in your browser

Pleidooi voor een betere vrouwenopvang

Femmes for Freedom zet zich in voor vrouwen die te maken hebben met geweld door hun partner of familie, zoals huwelijksdwang, huwelijkse gevangenschap, polygamie, het “verborgen houden van vrouwen”, eergerelateerd en huiselijk geweld. Femmes for Freedom probeert deze onderwerpen op de agenda van de politiek en de overheid te krijgen, maar trekt zich ook het lot van de individuele slachtoffers aan en helpt hen te zoeken naar oplossingen. Daarom heeft Femmes for Freedom regelmatig slachtoffers doorverwezen naar de vrouwenopvang.

Helaas heeft onze organisatie ook regelmatig signalen van vrouwen gekregen over misstanden in de vrouwenopvang. Deze zomer werd Femmes for Freedom benaderd door Dunya (gefingeerde naam), die onder erbarmelijke omstandigheden bij vrouwenopvang Blijf Groep IJmond in Heemskerk verbleef. FFF ging op uitnodiging van Dunya op bezoek in Heemskerk en schrok van het gebrek aan hygiëne – verschillende vrouwen en kinderen bleken schurft te hebben opgelopen – en het slechte onderhoud van het gebouw, maar meer nog van de verhalen van de slachtoffers: over onveilige toestanden (zoals prostitutie die in het opvanghuis bedreven werd) en intimidatie door medewerkers wanneer vrouwen de wantoestanden aan de kaak stelden. De begeleiding van de vrouwen naar een leven buiten de opvang is gebrekkig, waardoor sommige vrouwen veel te lang in deze toestanden moesten verblijven. Tenslotte verkeerden sommige vrouwen in grote financiële nood, onder andere door de hoge huur die de opvang berekende. Hierdoor konden ze onvoldoende eten voor zichzelf en hun kinderen kopen, laat staan basale verzorgingsproducten zoals luiers, shampoo en wasmiddelen. Een meisje van twee liep noodgedwongen in wegwerpluiers, die steeds opnieuw gedroogd en dan weer gebruikt werden. Andere vrouwen bedelden om te kunnen eten. Eén van de vrouwen was hoogzwanger. Zij zat met de handen in het haar omdat de opvang niets deed om haar te helpen te voorzien in de basisbehoeften van haar toekomstige baby, zoals bijvoorbeeld een babybedje.

Femmes for Freedom is geschokt over de situatie van deze vrouwen en over de reactie van de Blijf Groep op het moment dat deze kwetsbare vrouwen hun klachten duidelijk maken. Naar aanleiding van de misstanden bij de vrouwenopvang van de Blijf Groep in Heemskerk, pleit Femmes for Freedom voor een betere vrouwenopvang;

 • Gratis opvang van uitstekende kwaliteit.
 • Het leveren van maatwerk en intensieve begeleiding, waaronder Nederlandse les en het inzetten van tolken.
 • Opvang van korte duur in plaats van opvang voor maanden of jaren.
 • Het toewerken naar zelfredzaamheid en economische zelfstandigheid.
 • Opvang voor gedocumenteerde en ongedocumenteerde vrouwen.
 • Vrouwenopvang waarin de belangen van de opgevangen vrouwen centraal staan en niet de subsidie.
 • Het bestuur en de directie van de vrouwenopvang moet diverser zijn en bestaan uit mensen met verschillende (culturele) achtergronden. Thans is dit niet het geval.
De complete reactie van Femmes for Freedom lezen naar aanleiding van de misstanden bij de vrouwenopvang in Heemskerk? Lees dan dit artikel op onze website.

Kindbruiden in Nederland
Vorige week ontstond ophef over Syrische kindbruiden die onderweg waren naar Nederland. Femmes for Freedom wil dat kindbruiden zo goed mogelijk geholpen worden en stelt de volgende maatregelen voor;

 • Een uitgebreide intake-procedure bij aankomst in het asielzoekerscentrum in Nederland. Bij constatering van een kindhuwelijk dient er gedegen onderzoek te worden gedaan naar het huwelijk.
 • Het meisje hulp bieden en informeren dat zij rechten heeft in Nederland en niet bij haar man hoeft te blijven. Tevens moeten de meisjes direct in veiligheid worden gebracht. Ook is het geven van juridische handelingsperspectieven belangrijk. Te denken valt aan een strafrechtelijke procedure, waarbij er aangifte gedaan kan worden. Maar ook de civielrechtelijke weg is een oplossing. Indien de oudere man weigert van het meisje te scheiden, kan zij door middel van een kort geding eisen het religieus huwelijk te ontbinden en een einde te maken aan haar huwelijkse gevangenschap. Op deze manieren kan het meisje scheiden en in vrijheid aan een nieuw leven beginnen. Femmes for Freedom is expert op dit gebied en helpt vrouwen en meisjes in huwelijkse gevangenschap.
 • De minderjarige slachtoffers van gedwongen huwelijken de medische en geestelijke zorg bieden om het gedwongen huwelijk en de oorlogstrauma’s te kunnen verwerken.
 • Sommige partijen in de Tweede Kamer willen dat er geen gezinshereniging kan plaatsvinden bij kindhuwelijken. Femmes for Freedom vindt dit een lastige kwestie. Als er geen gezinshereniging plaats kan vinden blijft het meisje vastzitten in oorlogsgebied. Het meisje leeft in dit soort gevallen vaak bij haar schoonfamilie, waar zij vaak dwangarbeid voor de schoonfamilie moet verrichten. Bovendien kan de man, die wel in Nederland verblijft, opnieuw in Nederland een burgerlijk huwelijk aangaan. En dan wordt het meisje slachtoffer van een polygaam huwelijk, waardoor de zaken nog complexer worden en het meisje keer op keer slachtoffer wordt: van de oorlog, de noodgedwongen keuze van haar ouders om haar uit te huwelijken, de verkrachtingen van haar  man en van ons gezinsherenigingsbeleid.

Wil je het complete nieuwsbericht lezen? Ga dan naar dit artikel op de website van Femmes for Freedom.

Mustang
Vanaf 1 oktober draait de prachtige film Mustang in de bioscopen! Wil je kans maken op een dvd-pakket van Cineart? Mail dan voor vrijdag 9 oktober je naam en adresgegevens naar claudia.
verhoeven@femmesforfreedom.com
 

Over de film: 
De zomer begint. In een dorpje in het noorden van Turkije komen Lale en haar vier zussen terug van hun laatste schooldag. Onderweg spelen de meisjes onschuldig uitgelaten nog wat met de jongens uit het dorp. Dit wordt echter bestempeld als een grove uitspatting van zedeloosheid, en de meisjes raken verwikkeld in een groot schandaal met onverwachte gevolgen. Langzaam verandert hun thuis in een gevangenis; huiswerk verandert in huishoudelijk werk, en de familie begint huwelijksplannen voor de meisjes te smeden. Maar gedreven door hun verlangen naar vrijheid vechten de vijf zussen samen terug tegen de grenzen die hen wordt opgelegd.

Mustang werd geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs op het Filmfestival van Cannes 2015 en won de Europa Cinemas Label voor Beste Film. De film is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van World Cinema Amsterdam 2015. ‘Debuterend regisseur Deniz Gamze Ergüven, die zelf in Frankrijk opgroeide, schreef samen met de Franse regisseur Alice Winocour het scenario van deze prachtig verbeelde aanklacht tegen het oerconservatieve gedachtengoed dat de (ontluikende) vrouwelijke seksualiteit demoniseert en onderdrukt’, aldus World Cinema Amsterdam.

Jaarverslag 2014
In dit jaarverslag is een overzicht van de activiteiten en successen van Femmes for Freedom te vinden. In 2014 heeft Femmes for Freedom enorm veel gedaan; het kenniscentrum is uitgebreid met verschillende onderzoeken waar Femmes for Freedom een bijdrage aan heeft kunnen leveren, de politieke lobby en internationale activiteiten zorgden weer voor een bredere bewustwording op het gebied van huwelijkse onvrijheid en ook op het gebied van preventie en voorlichting is veel gedaan. Naast de vele workshops en lezingen die Femmes for Freedom verzorgd, hebben we dit jaar ook een succesvolle anti-huwelijksdwang spiekpencampagne georganiseerd en ontelbaar veel mensen voorgelicht over thema’s rondom huwelijkse onvrijheid.

Femmes for Freedom had dat niet kunnen doen zonder de vele vrijwilligers en donateurs die de stichting een warm hart toedragen! Hen wil Femmes for Freedom dan ook hartelijk bedanken voor hun inzet, betrokkenheid en bijdrage. Met uw hulp kunnen we meisjes en vrouwen die in huwelijkse onvrijheid verkeren weer een vrije toekomst bieden.

U kunt het Femmes for Freedom Jaarverslag 2014 hier lezen.

Femmes for Freedom zet zich in tegen huwelijksdwang, kindhuwelijken, gedwongen achterlating, polygamie, verborgen vrouwen en huwelijkse gevangenschap bij Nederlandse meisjes en vrouwen. Want ook in Nederland worden meisjes en vrouwen gedwongen te trouwen of getrouwd te blijven. Steun ons om ervoor te zorgen dat alle vrouwen in Nederland vrij zijn. Doneer nu! Kijk op onze website voor meer informatie over doneren aan Femmes for Freedom.
Copyright © 2015 Femmes for Freedom All rights reserved.


Our mailing address is:
Femmes for Freedom
Laan van Meerdervoort 70
2517 AN Den Haag
Nederland
info@femmesforfreedom.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list