Copy

Nieuwsbrief Femmes for Freedom - Maart 2015

View this email in your browser

Versterking

Shirin Musa, directeur van Femmes for Freedom, is lang de enige medewerker geweest van de stichting. Zij kreeg steun van een actief bestuur en een vaste groep vrijwilligers, maar versterking van het team was erg welkom. Claudia Verhoeven is in februari in dienst getreden bij Femmes for Freedom en zal zich vooral richten op communicatie en fondsenwerving. Claudia: "Vol enthousiasme ga ik aan de slag bij Femmes for Freedom! Samen met Shirin hoop ik dat we Femmes for Freedom verder professionaliseren en nieuwe projecten kunnen opstarten om meisjes en vrouwen in huwelijkse onvrijheid te kunnen helpen." 

Wisseling van de wacht

Het bestuur van Femmes for Freedom begint 2015 met een wisseling van de wacht. Claudia Verhoeven is uit het bestuur getreden en als projectmedewerker in dienst getreden. Nazha Chafia heeft het stokje van haar overgenomen en is als algemeen bestuurslid aan het bestuur toegevoegd. Naast de algemene werkzaamheden van het bestuur, zal Nazha zich in het bijzonder bezighouden met het vrijwilligersbeleid van Femmes for Freedom. Het bestuur kent nog een nieuw lid, als secretaris zal Denise Moerland het bestuur komen versterken. Denise heeft veel ervaring op het gebied van fiscaal recht en mensenrechten.  Haar juridische kennis komt goed van pas in het bestuur van de stichting. Ook voorzitter Elif Soylemez gaat het bestuur verlaten. Het bestuur is bezig met het selecteren van een nieuwe voorzitter. Paul van Achterberg (penningmeester) en Jeroen de Goeij (algemeen bestuurslid) blijven aan als bestuursleden van Femmes for Freedom.
Gratis doneren via 4MORGEN

Femmes for Freedom heeft zich aangesloten bij 4MORGEN, de nieuwe manier van winkelen waarbij je direct met elke aankoop gratis goede doelen steunt. Hoe werkt 4MORGEN? De organisatie heeft afspraken met honderden webwinkels. Iedere keer als jij iets koopt keren deze winkels een bedrag uit aan 4MORGEN, dat jij aan een goed doel mag doneren. Bijvoorbeeld aan Femmes for Freedom! Webwinkels geven veel geld uit aan reclame. Als jij via de website van 4MORGEN shopt, ontvangen zij een deel van het reclamegeld dat jij mag doneren. Winkelen en Femmes for Freedom helpen? Maak een account aan via 4MORGEn en shop bij je favoriete winkels en doneer gratis aan Femmes for Freedom. Wil je meer informatie over 4MORGEN? Bekijk de video of ga naar de website en bezoek de pagina van Femmes for Freedom.

Verborgen vrouwen? Moderne slavernij en mensenhandel!
Februari stond voor Femmes for Freedom vooral in het teken van de vermiste Rotterdamse Yasmeen (25). Yasmeen verdween eind januari en werd door haar familie als vermist opgegeven. Mensen uit haar omgeving gaven aan dat zij al jaren in gedwongen isolement leefde, als slaaf werd gebruikt in het huishouden van haar schoonfamilie en nauwelijks naar buiten mocht. Drie weken na haar vermissing werd haar stoffelijk overschot aangetroffen in een bos in Drenthe. Haar man is opgepakt door de politie. FEmmes for Freedom wist niet eerder van de erbarmelijke situatie waarin Yasmeen leefde, maar werd van haar vermissing op de hoogte gebracht door een bezorgd familielid. Haar familie vroeg Femmes for Freedom zich in te zetten voor de zoektocht naar Yasmeen. We hoopte ontzettend dat we haar veilig en levend terug konden brengen naar haar familie. Helaas mocht dat niet zo zijn.


 
Yasmeen is niet de enige vrouw in Nederland die onder deze omstandigheden leeft. De politiek en de media noemt ze ' verborgen vrouwen'. Femmes for Freedom wil aandacht vragen door de situatie van deze vrouwen, onder andere via politieke lobby, sit-ins in gebedshuizen en de media. Deze vrouwen worden als slaven behandeld, gegijzeld door hun echtgenoot of schoonfamilie, mishandeld, uitgebuit,, zijn economisch, sociaal en juridisch afhankelijk van hun echtgenoot en in sommige gevallen is er ook sprake van seksueel geweld. Femmes for Freedom vindt 'verborgen vrouwen' dan ook een te softe term, er is immers sprake van slavernij en mensenhandel, daarom moet daders vervolgd  worden voor high impact crimes.

Femmes for Freedom deed onderzoek naar 'verborgen vrouwen'  in de deelgemeente Delfshaven, Rotterdam. Lees hier het onderzoeksrapport 'Verborgen vrouwen: een vergeten groep'.
 
Wat nu?
  • VVD Rotterdam wil de positie van verborgen vrouwen en moderne slavinnen verbeteren.
  • PvdA Rotterdam organiseert naar aanleiding van de zaak Yasmeen een expertmeeting over verborgen vrouwen.
  • 12 maart spreekt FFF met wethouder de Jonge en Schneider (Rotterdam) over de zaak Yasmeen en de aanpak van moderne slavernij onder vrouwen.
  • FFF hoopt dat de landelijke overheid een actieplan 'Moderne slavinnen' maakt.

Internationale Vrouwendag


Op zondag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Op deze dag wordt over de hele wereld stilgestaan bij de emancipatie en positie van vrouwen. Het thema van Internationale Vrouwendag 2015 is vrouw en vrijheid. Een thema dat Femmes for Freedom aanspreekt! In het teken van deze dag gaat Femmes for Freedom de komende weken campagne te voeren voor de vrijheid van vrouwen. In het bijzonder wordt daarbij aandacht gevraagd voor vrouwen die als gevolg van informele en polygame huwelijken in huwelijkse gevangenschap leven en daardoor rechteloos en machteloos zijn. Blijf op de hoogte van onze activiteiten door ons te volgen via de website, facebook en twitter.
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © *|2015|* *|Femmes for Freedom|*, All rights reserved.

Femmes for Freedom Ι Defending Women's Rights
Laan van Meerdervoort 70
2517 AN Den Haag
070-3626506
www.femmesforfreedom.com

unsubscribe from this list    update subscription preferences