Copy
Nieuwsbrief September - Femmes for Freedom
View this email in your browser

Op 5 september 2016 hield minister Schippers (VWS) de Schoolezing in Amsterdam met de titel: ‘De paradox van de vrijheid’. Tijdens deze lezing vraagt Edith Schippers aandacht voor vrouwenrechten, in het bijzonder voor de rechten van Nederlandse migrantenvrouwen. Ook Femmes for Freedom wordt in deze lezing genoemd;

“Een paar jaar geleden leerde ik Shirin Musa kennen. Zij heeft een stichting opgericht om vrouwen met een islamitische achtergrond juridisch bij te staan als ze tegen hun wil getrouwd zijn of wanneer een man weigert te scheiden.

Situaties waarbij de dubbele standaard in ons land aan het licht komt. De Grondwet is er blijkbaar materieel niet voor iedereen.

Er zijn Nederlandse migrantenvrouwen met een islamitische achtergrond die zijn opgesloten in hun gemeenschap, soms zelfs letterlijk opgesloten in hun huis.

Zij zijn Nederlandse vrouwen maar zij hebben in de praktijk niet de rechten van Nederlandse vrouwen.

Zoiets simpels als het recht om verliefd te worden, een vriendje te hebben, je eigen partner te kiezen, te scheiden van je partner… weet u nog die opsomming die ik zojuist deed? De open deuren. Die we allemaal zò vanzelfsprekend vinden?

Die kernwaarden gelden niet voor deze vrouwen. Als het gaat om vrouwenrechten in de islamitische gemeenschap in Nederland blijft het opvallend stil.

Dappere vrouwen lopen niet alleen tegen de grenzen aan van conservatieve krachten in hun eigen gemeenschap. Ze lopen ook keihard aan tegen de grenzen van onze solidariteit. En waarom?

Wij maken ons druk om het glazen plafond, dat is ons feminisme. Maar we negeren dat in ons eigen land vrouwen opgesloten zitten en niet mogen werken.

De gehele Schoolezing van minister Schippers is hier te lezen.

Met veel plezier presenteert Femmes for Freedom de ‘Signaleringskaart huwelijkse onvrijheid voor vrijwilligers van Haagse maatschappelijke organisaties'.
 
De signaleringskaart is het resultaat van een project dat tot stand kwam met financiering van de Gemeente Den Haag en Zonta Nederland. Binnen dit project kregen 14 Haagse maatschappelijke organisaties een training over huwelijkse onvrijheid van Femmes for Freedom. Tijdens de training konden de vrijwilligers feedback geven op de nog te ontwikkelen signaleringskaart. De feedback van de vrijwilligers, tips van een expertteam bestaande uit professionals van o.a. Veilig Thuis, Politie en het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating en input van Femmes for Freedom zijn gebundeld in een handig boekje voor Haagse vrijwilligers.
 
Alle informatie van de trainingen over o.a. huwelijksdwang, huwelijkse gevangenschap en verborgen vrouwen is gebundeld in het boekje en kunnen de vrijwilligers nog eens rustig nalezen.  In de signaleringskaart is er uitgebreid aandacht voor wat vrijwilligers zouden kunnen doen indien ze een slachtoffer van huwelijkse onvrijheid willen helpen. Ook is er in het boekje een overzicht te vinden van de Haagse hulpverlening rondom huwelijkse onvrijheid.
 
Indien u nog vragen heeft over het project of een signaleringskaart wilt ontvangen kunt u contact opnemen met Claudia Verhoeven (c.verhoeven@femmesforfreedom.com)
 
Femmes for Freedom in de media
Naar aanleiding van de Schoolezing van minister Schippers werd Shirin Musa geïnterviewd door RTL Nieuws. Het artikel en de uitzending van RTL Nieuws kunt u hier bekijken.
Copyright © Femmes for Freedom 2015 All rights reserved.

Our mailing address is:
Femmes for Freedom Ι Defending Girls and Women's Rights
Laan van Meerdervoort 70 
2517 AN Den Haag
+31 (0)70 362 65 06 
info@femmesforfreedom.com
www.femmesforfreedom.com

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list