Info FHES - Flash Informatiu Extern - Núm. 036 - Juny 2013
 

El nombre de professionals fumadors de l’Hospital es redueix gairebé a la meitat en 10 anys

El 19,5% dels treballadors de la FHES era fumador a finals de l’any 2012, mentre que al 2002 ho era el 37,7%. Són dades extretes de la 4a enquesta sobre consum de tabac al personal del centre, realitzada per la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum a 177 treballadors, i coordinada pel Grup de Treball Hospital sense Fum.

Segons el sondeig, facultatius i infermeria són els col·lectius més fumadors, amb un 20% i un 19% de professionals enquestats que consumeixen tabac. Aquestes xifres, però, queden lluny del 26,7% i el 45,5% de l’enquesta de fa 10 anys. Per darrera d’aquest grup hi ha els administratius, amb un 12,5% (abans 17,8%). Tanmateix, dels professionals de la resta de col·lectius de l’Hospital, un 29,2% és fumador, quan abans ho era el 9,9%.

Per sexes, un 21,8% de dones i un 14% dels homes que treballen a la FHES són consumidors habituals de tabac. La majoria de professionals fumadors, un 92,4%, fuma en horari laboral i només un 11,6% té intenció d’abandonar l’hàbit.

Arrenca el Pla de Sistemes

El passat 1 de juny l'Hospital va iniciar la implantació del Pla de Sistemes, una nova plataforma informàtica que ja ha començat a millorar els circuïts i processos d’atenció als usuaris. Amb la posada en marxa d'aquest nou programari, la FHES compta amb un sistema únic d’informació assistencial i de gestió del pacient, que progressivament s’integrarà amb els programes específics de la resta de les àrees de l’Hospital i facilitarà la connexió del centre amb la resta d’agents externs implicats en el procés assistencial.


El Servei de Diagnòstic per la Imatge assoleix la recertificació ISO per als propers tres anys


El Servei de Diagnòstic per la Imatge (DPI) ha renovat el Certificat de Qualitat ISO 9001:2008 del Sistema de Gestió, que reconeix la qualitat de les proves que realitza i dels informes que se’n deriven. Es tracta de la primera recertificació de l’acreditació que el Servei va obtenir l’any 2010 en el marc del Projecte de Qualitat del centre, i té una durada de 3 anys.

Per aconseguir-la, el Servei s’ha de sotmetre a auditories internes i externes, en les quals l’empresa auditora, en aquest cas DNV Business Assurance, avalua els processos i les instal·lacions i examina tot tipus de documentació, per tal de determinar si el sistema de gestió és conforme amb els criteris de l’auditoria. El compliment de la norma ISO 9001:2008 suposa per al Servei de DPI una garantia de qualitat en l’entorn de la millora contínua i competitivitat, a la vegada que es reafirma el seu compromís de qualitat amb els usuaris.
Una cinquantena de colomencs aprenen a prevenir els efectes del sol de l'estiu en la pell

Tothom ha llegit o ha sentit a parlar dels efectes negatius que el sol té en la pell, però pocs són els que a l'hora d'anar a la platja a l'estiu prenen totes les precaucions necessàries per evitar-los o, si més no, per reduir-los al màxim. La cinquantena de colomencs que van assistir a la xerrada que va impartir el dermatòleg Rubén del Río el passat dia 19 de juny a la Biblioteca de Can Peixauet, de ben segur tindran a partir d'ara més cautela quan s'exposin a les radiacions solars i faran un ús correcte dels protectors solars. La sessió formava part del Programa de difusió d'hàbits saludables de la FHES.
L'AEH vol un protocol per diagnosticar hemocromatosi en l'atenció primària

L'Associació Espanyola d'Hemocromatosi (AEH), amb seu a la FHES, defensa que la sistematització del diagnòstic dels pacients amb excés de ferro en l'atenció primària acceleraria la detecció de l’hemocromatosi i de malalties metabòliques com la diabetis o la hipertensió. Sostenen que aquesta protocol·lització evitaria visites dels usuaris a l’especialista i ajudaria a reduir el nombre de proves mèdiques innecessàries. L'AEH va fer pública aquesta petició en la jornada “Hiperferritinèmia: diàlegs entorn de la pràctica clínica actual”, que va organitzar a l'Hospital el 7 de juny, Dia Europeu i Nacional de l’Hemocromatosi.

BREU

Els Juliols de la Universitat de Barcelona, a la FHES

La Sala d'Actes de la FHES acollirà, de l’1 al 5 de juliol, el curs Reciclatge en nutrició i dietètica, que s’emmarca en Els Juliols de la Universitat de Barcelona (UB), el programa de cursos d’estiu del centre universitari. El curs tindrà lloc de dilluns a divendres,  de 16 a 20.30 hores.

En les diferents sessions del curs s’abordaran  temes relacionats amb l’alimentació i la salut, des de l’anàlisi dels efectes de la publicitat en el consum d’aliments fins a les repercussions de les innovacions tecnològiques en la cuina de cada dia. Es realitzaran també tallers pràctics d’alimentació i malalties cròniques, i d’alimentació i envelliment.

D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de protecció de dades de caràcter personal, i de la Llei 34/2002, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, la Fundació Hospital de l’Esperit Sant garanteix la confidencialitat i la seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal (nom, cognoms i adreça de correu electrònic), necessàries per poder formalitzar i enviar aquest butlletí.