Info FHES - Flash Informatiu Extern - Núm. 035 - Maig 2013
 

Conveni amb la UB per col·laborar en recerca i docència en els àmbits de la salut i la nutrició


L’Hospital acollirà alumnes en pràctiques dels graus impartits al Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona a Santa Coloma de Gramenet

La FHES i la Universitat de Barcelona (UB) han signat un conveni de col·laboració per tal que l’Hospital i el Campus de l’Alimentació de Torribera desenvolupin de manera conjunta i coordinada activitats docents, de recerca i de difusió relacionades amb la nutrició i la salut. Els dos centres, que formen part del Campus Universitari de Santa Coloma, treballaran juntament amb d’altres institucions del territori amb l’objectiu de promoure l’àrea Besòs-Serralada de Marina com un referent geogràfic de coneixement sobre la salut.Edifici La Masia Torribera
Imatge: Universitat de Barcelona
[seguiu llegint]

La UCEMI millora les previsions d’estada mitjana en les primeres setmanes de funcionament

Menys de dos mesos després de la seva posada en marxa, la Unitat de Curta Estada de Medicina Interna (UCEMI) ha atès un centenar de pacients, que han tingut una estada mitjana de 3,14 dies, una xifra lleugerament inferior al 3,5 que s’havia previst inicialment. La patologia més prevalent entre aquests pacients ha estat, amb diferència, la pneumònia.
La UCEMI forma part dels microsistemes del procés del pacient hospitalitzat, juntament amb la Unitat de Curta Estada Quirúrgica (UCEQ) i la Unitat de Cirurgia sense Ingrés (UCSI). Actualment, la UCEMI tracta els hospitalitzats per asma bronquial, pneumònia, MPOC, insuficiència cardíaca, pielonefritis aguda, cel·lulitis i hemorràgia digestiva alta.


Benvinguda als nous residents

La 9a promoció de metges residents ja s'ha incorporat a l'Hospital. Es tracta de 8 metges de les  especialitats de Medicina Interna (MI), Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) i Medicina Familiar i Comunitària (MFiC), que tenen per endavant un període formatiu al centre d’entre 4 i 5 anys (en funció de l’especialitat). El Dr. Vicenç Perelló, Director gerent, va Nous residents 2013rebre els nous metges acompanyat del Dr. Miquel Torres, cap d'Estudis i president de la Comissió de Docència MIR; el Dr. José Aragón, vicepresident de la mateixa; i la Dra. Magdalena Rosell, Cap d’Estudis de la Unitat Docent de MFiC  Metropolitana Nord, a més dels tutors de les diferents especialitats.
Comiat 4a promoció
D’altra banda, el dia 13 de juny, a les 13.30 hores, tindrà lloc a la Sala d'actes el comiat de la 4a promoció de residents de MI i COT. L’acte comptarà amb la participació del Dr. Joan Bigorra Llosas, Director d'Innovació de l’Hospital Clínic de Barcelona, que impartirà la conferencia "El Potencial d'Innovació dels Hospitals”.
Gran afluència a la xerrada sobre la carmanyola saludable

Des de quins nutrients ha de contenir un àpat saludable per dur a la carmanyola, fins a com fer-ne la planificació setmanal o com garantir la seguretat dels aliments, passant per propostes de plats pràctics i econòmics. Això, entre d'altres aspectes, és el que Carme Sánchez, dietista de l'Hospital, va explicar a la seixantena de persones que van assistir el passat 27 de maig a la sessió del Programa de difusió d'hàbits saludables que va tenir lloc a la Biblioteca de Sant Adrià de Besòs.
Col·laboració en la recollida de llet materna del Banc de Sang

La FHES ja forma part del grup de centres hospitalaris que treballen de manera coordinada amb el Banc de llet materna del Banc de Sang i Teixits per a la recollida d’aquest aliment entre les dones que donen a llum a l’Hospital i tenen llet suficient. Les llevadores informaran a les dones gestants de la possibilitat de donar llet al Banc, amb l’objectiu de garantir l’alimentació amb llet materna de tots els prematurs o nounats de Catalunya que ho necessitin per prescripció mèdica i que no poden ser alletats per la pròpia mare.

BREUS

Estand a la XIII Jornada de Salut de Sant Adrià de Besós

Per sisè any consecutiu, l'Hospital participa amb un estand informatiu a la Jornada de la Salut de Sant Adrià de Besòs. La Fira tindrà lloc aquest dissabte, dia 1 de juny, d'11 a 14 hores a la Plaça de la Vila.Xerrada: "Aprèn a protegir la teva pell a l’estiu"

La propera xerrada del Programa de difusió d'hàbits saludables de la FHES tractarà sobre les mesures que cal prendre per tenir cura de la pell de cara a l'estiu. La sessió tindrà lloc el 19 de juny, a les 18.30 hores, a la Biblioteca de Can Peixauet, i serà a càrrec del Dr. Rubén del Rio, dermatòleg.

Jornada: "Hiperferritinèmia: diàlegs entorn de la pràctica clínica actual"

L'Associació Espanyola d'Hemocromatosi, amb seu a la FHES, organitza el proper dia 7 de juny aquesta sessió en motiu del Dia Nacional i Europeu de la malaltia. La jornada s'adreça principalment a professionals de la salut, tot i que hi pot assistir tothom interessat en la malaltia.
La inscripció és gratuïta, però cal realitzar la sol·licitud abans del dimarts 4 de juny, tal i com s'indica en el programa que podeu consultar aquí.
D'acord amb la Llei orgànica 15/1999, de protecció de dades de caràcter personal, i de la Llei 34/2002, de serveis de la societat de la informació i de comerç electrònic, la Fundació Hospital de l’Esperit Sant garanteix la confidencialitat i la seguretat en el tractament de les dades de caràcter personal (nom, cognoms i adreça de correu electrònic), necessàries per poder formalitzar i enviar aquest butlletí.