De Deugdenboom ontwikkelt lespakketten over maatschappelijke deugden en trainingsprogramma’s voor leerkrachten. Blijf op de hoogte via onze Nieuwsbrief!

U ontvangt deze Nieuwsbrief omdat u eerder kontact heeft gehad met stichting ‘de Deugdenboom’. Wij hopen u met twee maandelijkse informatie van dienst te kunnen zijn. Mocht u geen prijs stellen op deze uitgaven dan kunt u zich op ieder moment uitschrijven.


                                        Filosoferen met jonge kinderen         Filosoferen met jonge kinderen is leuk, nuttig en… lastig. Je leert kinderen om hun gedachten onder woorden te brengen en naar elkaar te luisteren. Je stimuleert kinderen kritisch en dieper na te denken en je vergroot hun taalvaardigheid. Kinderfilosofie draagt bij aan democratisch burgerschap.
Meneer Arno Reijnders is leerkracht van groep 4: ‘Je kunt met kinderen over van alles filosoferen: over wat geluk is en waarom de blaadjes groen zijn. Ik benut de beperkte tijd vooral om het moreel oordeelsvermogen van kinderen aan te scherpen. Verhalen zijn hier zeer geschikt voor.
Na het sprookje over Assepoester ga ik eerst na of de inhoud is begrepen. ‘Wie bepaalde dat ze alle vieze karweitjes moest opknappen? Hoe ontdekte de prins met wie hij had gedanst?’ Daarna stel ik vragen over wat er deugt en wat er niet deugt. Ik vermijd zoveel mogelijk waarom-vragen omdat die te vrijblijvend zijn en niet uitnodigen om door te denken. Een week geleden ging het over jaloezie. Ik vroeg waarop haar stiefzusjes zo jaloers waren. Wie van jullie is ook wel eens jaloers? Waar ben je dan jaloers op? Kan je iemand leuk vinden zonder jaloers te zijn?’
‘Ik ga met de groep verder in gesprek over de moraal van het verhaal en probeer tot de gemeenschappelijke conclusie te komen dat de deugd altijd overwint.’ vertelt juf Marjam Erdem. ‘Assepoester had haar moeder beloofd om vriendelijk te blijven en nooit iemand te beledigen. Hield ze zich aan die belofte? Hoe deed ze dat? Hoe had ze misschien beter voor zichzelf op kunnen komen? Hoe kan je boos zijn en tegelijk vriendelijk blijven? Om welke eigenschappen bewonder je Assepoester?       

                                    
                                          Bekijk deze videopresentatie
Wilt u meer weten over de methodiek van 'de Deugdenboom' ? U kunt ons bellen of mailen: 0654257101 - info@deugdenboom.nl  .
Stichting de Deugdenboom
www.deugdenboom.nl
info@deugdenboom.nl

06-54257101