De Deugdenboom ontwikkelt lespakketten over maatschappelijke deugden en trainingsprogramma’s voor leerkrachten. Blijf op de hoogte via onze Nieuwsbrief!

U ontvangt deze Nieuwsbrief omdat u eerder kontact heeft gehad met stichting ‘de Deugdenboom’. Wij hopen u met twee maandelijkse informatie van dienst te kunnen zijn. Mocht u geen prijs stellen op deze uitgaven dan kunt u zich op ieder moment uitschrijven.


                  'Positive discipline': een eigentijdse manier van opvoedenDr. Jane Nelsen is een van de invloedrijkste pedagogen van de Verenigde Staten. Haar boeken over ‘Positive Discipline’ zijn een inspiratiebron voor miljoenen ouders en leerkrachten.'Toen ik mijn kinderen grootbracht gebeurde het vaak dat ik me enorm kwaad maakte en begon te schreeuwen.’ schrijft ze. “Mary, ik heb je al honderd keer gezegd om je spullen op te ruimen!” Het werkte nauwelijks.
Op de universiteit kwam ze in aanraking met de Individual Psychologie van de Weense psycholoog Alfred Adler, een tijdgenoot van Freud. ‘Door zijn ideeën ontdekte ik hoe je kinderen sociale vaardigheden kunt bijbrengen zonder te straffen.’
Ieder kind wil een deel zijn van een gemeenschap en daaraan een betekenisvolle bijdrage leveren. Hiervoor hebben jongeren twee dingen nodig: liefdevolle aanmoediging en duidelijkheid als het gaat om de waarden en regels die thuis of in de klas gelden. Jane Nelsen adviseert opvoeders en docenten dan ook: wees vriendelijk en tegelijkertijd volhardend.
‘Ik leerde Mary hoe ze haar speelgoed kon opbergen en we maakten afspraken die haar hielpen om netter met haar spullen om te gaan. Wanneer ze dingen liet slingeren wist ze voortaan wat de consequenties zouden zijn. Ik hoefde mijn stem niet meer te verheffen.’

                                   Ouders krijgen handige  opvoedingstips
In de middenbouw is zes weken aandacht voor de deugd ‘behulpzaamheid’. Allerlei aspecten komen aan de orde: elkaar helpen met rekenen en taal, hulp vragen en aanbieden en EHBO. Ouders ontvangen via onze E-nieuwsbrief ook nuttige tips.
Annelies de Bruijn is pedagogisch medewerker van Kindcentrum ‘De Triangel’.
‘Iedere woensdag houden we een inloopochtend voor ouders waarbij we ervaringen uitwisselen hoe je kinderen kunt aanmoedigen om taakjes in huis te aanvaarden en spontaan hulp aan te bieden. Zo stimuleren we samenwerking tussen ouders en school.  
    
 
                                                        Een uniek concept
 ‘Het Deugdenboom-concept’ is tegelijk uniek en eenvoudig.’ legt Charles Hamburger uit. ‘We beginnen vanaf de onderbouw met het benoemen en beoefenen van maatschappelijke deugden zoals vriendelijkheid, beleefdheid, ordelijkheid en verantwoordelijkheid. Dus niet ‘tussen de regels door' maar doelgericht en ludiek. Daarnaast verbetert de sfeer in de groep aanzienlijk door het houden van een Klassenraad. Leerlingen kunnen hun moreel besef toetsen en zich uitspreken over situaties die zich in de klas of daarbuiten voordoen.’
       De Deugdenboom helpt basisscholen met morele vorming en burgerschap.
Medewerkers van stichting 'de Deugdenboom' helpen leerkrachten met hun moreel opvoedende taak. U verbetert hiermee het pedagogisch klimaat en u voldoet tevens aan uw burgerschapsopdracht. Wij bieden een eenvoudig programma met weinig tijdsinvestering voor uw team. Meer weten? U kunt ons bellen of mailen: 0654257101 - info@deugdenboom.nl  Kijk ook eens naar onze website.
Stichting de Deugdenboom
www.deugdenboom.nl
info@deugdenboom.nl

06-54257101