Chris van Bokkum - Vakkanjers - Worldskills 2017
In 2016 is Vakkanjers een nieuwe weg in geslagen. World Skills 2017 in Abu Dhabi was de eerste editie waar Vakkanjers geen kandidaten meer naar afvaardigde. Chris van Bokkum (Vakkanjers) was aanwezig en geeft uitleg over het vernieuwde programma.
Vakkanjer Scout inspiratieles
De Vakkanjer Scouts doen inspiratie op en denken na over mogelijke oplossingen tegen wateroverlast tijdens de inspiratieles. Anouk neemt een kijkje.  De eerste ideeën van de Scouts staan al online. Bekijk alle teams, hun ideeën, en stem mee! 

"Explorer brengt de praktijk in school"

Vorige week was bij De Nieuwe Veste In Hardenberg de kick-off van Vakkanjer Explorer: “Een aantal leerlingen bleef na afloop meteen hangen om de eerste ideeën in de steigers te zetten”, zegt docent Dennis Overhein.
Alle 28 deelnemers kozen voor de opdracht Smart Urban Water Challenge: ze bedenken een slimme oplossing die wateroverlast tegengaat of een slimme toepassing voor het gebruik van opgevangen regenwater. “Met zo’n echte opdracht breng je praktijk de school in. De gemeente is zelfs aangehaakt en vraagt de leerlingen hoe ze overstromingen kunnen voorkomen in Hardenberg.”
Overhein: “Die koppeling met de ‘echte’ wereld motiveert de leerlingen, ze zien dat hun werk er toedoet. Ze ontwikkelen onderzoeksvaardigheden en zijn continu bezig met samenwerken en rollen verdelen. Hoe pak je zo’n opdracht nu aan als een klein bedrijfje? Dat is niet alleen leuk, maar vooral ook heel leerzaam.”
Ook meedoen aan Vakkanjer Explorer? Hier vind je meer info.

Grietje gaat voor Vakkanjers op pad, om op bekende plekken een kijkje achter de schermen te nemen. Zoals het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam. Hier werken naast muzikanten nog veel meer mensen. Bijvoorbeeld Koen, hij is timmerman en verantwoordelijk voor het onderhoud. Hij neemt Grietje mee achter de schermen. Wat moet je kunnen om als timmerman bij het Muziekgebouw te werken. Waar moet je goed in zijn? En wie kan dit absoluut niet?

Navigator: bedrijventeams

Het is ook mogelijk om als bedrijf deel te nemen aan Vakkanjer Navigator. Je schrijft je in als team en doet mee aan de Challenge. De maximale leeftijd is 22 jaar. 
Ook meedoen? Meld je aan via info@vakkanjers.nl
Gastlessen, zó geregeld
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongeren hun vakmanschap.  Er zijn meer initiatieven die jongeren helpen bij hun loopbaanoriëntatie en hen stimuleren om kennis te maken met techniek. Bijvoorbeeld Gastlessen, zó geregeld.
Gastlessen, zó geregeld is een online ontmoetingsplaats, ontwikkeld door TechniekTalent.nu. Scholen en technische bedrijven kunnen elkaar hier gemakkelijk vinden om samen gastlessen en bedrijfsbezoeken te organiseren voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Agenda

Kick off Vakkanjer Pioneer
26 oktober, 31 oktober, 2 november

Kennisfestival leren in Brainport
14 november, Evoluon Eindhoven
www.lereninbrainport.nl

Waterinnovatieprijs 2017 
27 november (stemmen 8-22 november), Rijtuigenloods Amersfoort
www.waterinnovatieprijs.nl
 
NEMO Science Night
30 november, NEMO Amsterdam
www.nemosciencemuseum.nl
 
Bekendmaking schoolwinnaars Vakkanjer Scout
1 december, www.vakkanjers.nl


Vernieuwde website 

De Vakkanjers site heeft een flinke opknapbeurt gekregen. Met als grootste verandering de Vakkanjers Stories. Hier vind je wekelijks verhalen die te maken hebben met Vakkanjers en techniek.
 
Afmelden    Contact

Bekijk deze mail in je browser