Volgens wetenschappers gaat het steeds vaker en harder regenen in Nederland. Al dat water moet natuurlijk ergens naartoe. De Unie van Waterschappen daagt de Vakkanjers dit jaar daarom uit met een mooie nieuwe opdracht die alles te maken heeft met water en wateroverlast. Maar wat doen de waterschappen eigenlijk allemaal? Anouk ging op onderzoek uit.

Kiezen met associaties

Jongeren baseren hun beeld over techniek vaak op basis van eerste – onbewuste – associaties. Deze associaties worden vanaf jonge leeftijd geleidelijk gevormd en versterkt, bijvoorbeeld via media en rolmodellen. Bureau D&B, gespecialiseerd in gedragsbeïnvloeding, heeft in opdracht van TechniekTalent.nu onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de keuze voor techniek bij jongeren in vmbo-onderbouw positief te beïnvloeden.

Uit dit onderzoek is een aantal associaties van invloed gebleken op de intentie om voor techniek te kiezen. Dit biedt kansrijke mogelijkheden om jongeren enthousiast te maken voor een loopbaan in de techniek. Lees verder of bekijk de hand-outs van het onderzoek.

Agenda

Inschrijving Vakkanjer Pioneer

t/m 1 oktober
pioneer.vakkanjers.nl             

Inschrijving Technasium Top Award
t/m 1 oktober
www.technasium.nl
 
Weekend van de Wetenschap
7 en 8 oktober
www.hetweekendvandewetenschap.nl

Actemium Automation Award, Edulab Veghel

12 oktober, Veghel
automationaward.actemium.nl

WorldSkills 2017
14 t/m 19 oktober, Abu Dhabi
www.
worldskillsabudhabi2017.com
De Scouts zijn razend enthousiast van start gegaan voor de Unie van Waterschappen. Op dit moment is de inschrijving geopend voor de Pioneers. Wil jij jouw leerlingen uitdagen om hun Vakmanschap te ontdekken? Schrijf je dan nu in!

Werkgevers staan te springen om deze jongeren. Wie zijn ze en wat doen ze?

Daar sta je dan. Je examens zijn pas net achter de rug en je staat meteen voor een keuze die de rest van je leven gaat bepalen: wat wil ik later worden? Natuurlijk volg je je passie, maar het is ook belangrijk dat je met die passie straks een goede baan kunt vinden. Metselaars, stukadoors, maar ook vrachtwagenchauffeurs en hoveniers. Het zijn beroepen waar werkgevers voor in de rij staan maar waar te weinig jongeren warm voor lopen. NOS op 3 gaat deze maand op bezoek bij jongeren  onder wie oud-Vakkanjer Carmen Nales  die een beroep hebben waar werkgevers werkelijk om staan te springen. Welk beroep moet jij kiezen om verzekerd te zijn van een baan? De portretten vind je op de Instagrampagina van NOS op 3 onder de hashtag #ikwordgezocht.
Teaser lasser Brent Koekkoek 'the Road to Abu Dhabi' (WorldSkills 2017)
Hij deed twee jaar geleden mee aan Vakkanjers en gaat binnenkort een bijzonder avontuur aan: lasser Brent Koekkoek gaat naar WorldSkills 2017 in Abu Dhabi. Bekijk de teaser met Brent!

Aan de slag voor de waterschappen

De Unie van Waterschappen is dit jaar de opdrachtgever van Vakkanjers. De waterschappen roepen de hulp in van de Vakkanjers om slimme oplossingen voor zware regenbuien te bedenken. Hoe zien de opdrachten eruit?
 
De Scouts (1 vmbo) en Explorers (2+3 vmbo) bedenken een oplossing die wateroverlast tegengaat of een slimme toepassing voor het gebruik van opgevangen regenwater. Bijvoorbeeld een ‘smart’ dorpel die omhoogkomt bij zware regenval, of een milieuvriendelijke wasstraat of waterspeeltuin. Alles mag!

Voor de Pioneers (3+4 vmbo) zijn er twee opdrachten:
 

 
Opdracht PIE: Met regenwater kun je ook wat leuks doen.We vragen de teams om het regenwater te gebruiken om de buurt wat op te vrolijken met een Magic Fountain. De teams mogen helemaal losgaan op een mooi ontwerp met verassende licht- en geluidseffecten, dat ze samen ook gaan bouwen.

Opdracht D&P: De Pioneers D&P verzorgen de communicatie rond de fontein te verzorgen. Ze bedenken en ontwerpen een interactieve informatiezuil voor de Magic Fountain, inclusief een werkend prototype.


De Navigators (mbo) ontwerpen en bouwen een Urban Water Storage, die water opvangt en een periode vasthoudt. Via een monitoringsysteem kunnen waterschappen de beschikbare opvangcapaciteit volgen. De unit kan dienstdoen als waterbassin voor bijvoorbeeld de bewatering van tuinen of andere toepassingen rond het huis en in de buurt. Binnen de specs mogen de teams helemaal zelf bepalen hoe hun waterstation eruit komt te zien en functioneert.
Meedoen? Schrijf nu meteen in!
Afmelden    Contact

Bekijk deze mail in je browser