Copy
De laatste nieuwsbrief van Stichting Sarinha
Sarinha

Nieuwsbrief februari 2015

Vanuit een besneeuwd Amersfoort in ons gedeelde kantoor kijk ik tevreden terug op de afgelopen weken. Rondom de jaarwisseling was er veel goed nieuws te melden. Nog niet alles kan al publiekelijk gedeeld worden, maar in deze nieuwsbrief kunnen we wel vast het een en ander verklappen. Ik wens jullie veel leesplezier!Stichting Timotheüs naar Mozambique

Sinds enkele jaren ijveren de studenten van Sarinha zich voor de kinderen in de buurt van het Centrum en in het afgelegen Thowe, door op zondagen een kinderdienst te verzorgen. In Manga gebeurt dit elke week en in Thowe eens per maand. Het is erg leuk om te zien hoe de studenten verhalen vertellen, gekke spelletjes met de (soms meer dan 100) kinderen doen en ze op deze manier vertrouwd proberen te maken met de verhalen uit de Bijbel. Voor veel van de kinderen het enige moment waarop ze met christelijk onderwijs in aanraking komen.
Om dit belangrijk onderdeel van het werk van Sarinha te ondersteunen en te versterken hebben wij Annasjouk Nijhof van Stichting Timotheüs gevraagd om dit jaar mee te gaan naar Mozambique. De stichting ondersteunt en onderwijst in de breedte van de geloofsopvoeding van ouders en kinderwerkers in Nederland. Sarinha heeft daarom gevraagd of zij aan de studenten van Sarinha trainingen wil geven rondom het kinderwerk. En Annasjouk zei JA! Tevens gaat zij meedenken over structureel onderwijs rondom geloofsopvoeding en kinderwerk binnen het curriculum van de theologische opleiding van Sarinha.


Annasjouk:  "Ik geef regelmatig trainingen aan kinderwerkers en ouders in Nederland. Het lijkt mij een uitdaging om dit binnen een andere cultuur te doen waarin wij ook graag van de Mozambikanen willen leren."
Meer over Timotheus http://www.timotheus.nl/

De reis gaat plaatsvinden in oktober 2015 en zal tevens in het teken staan van overleg. Daarom ga ik vanuit het bestuur  mee naar Mozambique. Geen straf, want het is dan bijna drie jaar geleden dat ik  mijn vrienden en collega’s heb gezien.

Sarinha in Mozambique

Afgelopen week was het meerdere malen in het nieuws: overstromingen in Malawi en Mozambique hebben al aan honderden mensen  het leven gekost en meer dan 100.000 mensen zijn op de vlucht. Overstromingen zijn niet ongewoon voor Mozambique, maar deze keer is het natuurgeweld erg heftig. Veel mensen zijn alles kwijt en wachten tot het water wegtrekt.

Op 15 januari j.l. is de nieuwe president Filipe Nyusi geïnstalleerd. Helaas is het nog steeds geen "peis en vree" tussen de verschillende partijen waardoor niet iedereen nog durft te reizen binnen de provincie Sofala. Dit heeft gevolgen voor het opstarten van de jongeren uit Thowe binnen Young Africa. De ouders houden ze nog thuis vanwege de (vermeende) onrusten, waardoor het zou kunnen dat ze de start van de opleiding deze maand mislopen.

Ik sprak deze week uitgebreid via skype met een Nederlandse medewerker van Young Africa en zij vertelde dat het een algemeen gegeven is dat jongeren vanuit de stad gemakkelijker te motiveren zijn dan de jongeren van het platteland. Daar zijn de sociale structuren zo sterk dat niet de opleiding maar de familie en de omstandigheden het leven van de jongere bepalen. Er hoeft maar een zieke in de familie te zijn, of de jongere heeft onder druk van zijn familie de neiging om te stoppen met de opleiding. Binnen de gegeven cultuur is dit logisch, maar gezien de toekomstverwachtingen en de armoede in het district Maringue, is het toch wenselijk dat jongeren een beroep leren. Best een hele klus voor Chico en de lokale leraren om de families hiervan te overtuigen. Het was goed om vanuit Young Africa te horen dat niet alleen jongeren die via Sarinha studeren hier problemen mee hebben, maar dat dit algemeen geldt voor jongeren die niet uit de stad komen. Des te meer lof voor diegenen die de opleiding afmaken en dan ook in het district een baan vinden.


Sarinha in Nederland

Er wordt achter de schermen hard gewerkt. De samenwerking met Timotheüs is één van de resultaten daarvan. Op het moment van schrijven hebben wij net een deel van ons kantoor verhuisd naar een andere ruimte in hetzelfde gebouw. Sarinha en Skin (Samen Kerk in Nederland) zullen nog inniger gaan samenwerken, want wij delen nu letterlijk dezelfde ruimte in Amersfoort. We zijn nog steeds dankbaar dat dit mogelijk is, zodat wij al onze giften kunnen blijven gebruiken voor het werk in Mozambique en bijna geen overheadkosten hebben hier in Nederland.
De komende tijd staat in het teken van vernieuwen van de website. Niet qua vorm en lay-out, want daar zijn we nog heel blij mee, maar de inhoud moet nodig ververst worden. Houdt daarom de site en onze facebook-pagina in de gaten, want er staan op allerlei vlakken veranderingen op stapel.
Dank dat jullie nog steeds met ons mee reizen. We bestaan dit jaar alweer acht jaar waarin we jullie trouw maar bovenal Gods trouw aan ons en vooral de mensen in Mozambique hebben ervaren. Bijzonder om daarin mee te mogen werken met een geweldig team van vrijwilligers.

Met vriendelijke groet,

Laura
Copyright © 2015 Sarinha, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp