Beste <<aanhef (meneer of mevrouw)>> <<achternaam>>,

Hierbij ontvang je de Update Mantelzorg met de volgende onderwerpen:


Wat heb je aan ons?
Heb je vragen over mantelzorg of mantelzorgondersteuning? Hoe je bijvoorbeeld overbelasting bij mantelzorgers kunt signaleren en verminderen of respijtzorg kunt inzetten?
Wil je hulp bij het opstarten van een contactgroep? Samen met ons een cursus voor mantelzorgers begeleiden? Of wil je met ons overleggen over een concrete casus?
Bel of e-mail ons gerust, wij denken graag met je mee.
Ook voor hulp bij het opstellen van mantelzorgbeleid in je eigen organisatie of het versterken van de ondersteuning aan mantelzorgers kun je bij ons terecht.

Wij delen onze kennis en ervaring graag met je!
 
Namens het team Steunpunt Mantelzorg Zeist,
Mariska Hoencamp
Bel 06-10 94 11 56 of stuur een e-mailbericht
Volgt u ons al op Twitter? Klik hier. Volgt u ons al op Twitter? Klik hier.

Respijtzorg in beeld


Respijtzorg is een vorm van mantelzorgondersteuning. Door af en toe vrij te zijn van mantelzorgtaken wordt de draaglast verlicht en blijven mantelzorgers beter in balans.
De pilot Logeerzorg in de gemeente Zeist is een mooi voorbeeld van hoe mantelzorgers op een laagdrempelige manier op adem kunnen komen. Maar ook de Bezoekdienst is een vorm van respijtzorg.
Vilans, Movisie en MantelzorgNL ontwikkelden 5 handige infographics waarmee je inzicht krijgt in welke soorten er zijn, de wetten en regelgeving die van toepassing zijn, de werkzame elementen en welke stappen belangrijk zijn voor de toeleiding naar respijtzorg.

Zorgzwaarte toegenomen door corona


Door het uitbreken van het coronavirus in Nederland is er voor mantelzorgers veel veranderd. De GGD IJsselland deed onderzoek onder 721 mantelzorgers. Deze mantelzorgers gaven aan meer druk en onrust te ervaren. Informatie, begrip en lotgenotencontact helpt volgens een (groot) deel van de bevraagde mantelzorgers.
Mantelzorgers in de gemeente Zeist kunnen terecht bij meerdere organisaties. Het Steunpunt Mantelzorg biedt ondersteuning en kent de mogelijkheden die anderen bieden. Signalen, knelpunten en hiaten op het gebied van mantelzorg horen we ook graag!
Meer weten over het onderzoek in IJsselland?

Als dichterbij wonen verlichting kan brengen


Voor mantelzorgers die intensieve zorg bieden aan een naaste die ver(der) weg woont kan de reisafstand (extra) belastend zijn. Een mantelzorgwoning kan dan een praktische oplossing zijn. Degene die zorg nodig heeft blijft zelfstandig maar hulp is dichtbij. Er zijn diverse soorten mantelzorgwoningen en allerlei voorwaarden waarmee rekening gehouden moet worden.
MantelzorgNL zette alles op een rijtje in de 'special Mantelzorgwoningen' die voor niet-leden € 1,95 kost.

Dag van de Mantelzorg: Wat doen jullie?

    
Heeft jouw organisatie al een activiteit aangemeld voor de Dag van de Mantelzorg? Hoe meer organisaties meedoen, hoe groter het succes! Organiseer op of rond 10 november iets om mantelzorgers in het zonnetje te zetten. Zij verdienen het!
Met het thema 'Deel je zorg' sluiten we aan bij de campagne van het ministerie van VWS die op 10 november van start gaat.
Je kunt tot 1 oktober je activiteit(en) voor de Dag van de Mantelzorg aan ons doorgeven!
Nieuw: Online informatiebijeenkomsten WMO en Wlz

Het steunpunt mantelzorg en het Sociaal Team Zeist organiseren gezamenlijk twee online informatiebijeenkomsten (webinars) over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze webinars voor mantelzorgers zijn live te volgen en het is mogelijk om direct vragen te stellen.
WMO: dinsdag 29 september '20
Wlz: dinsdag 6 oktober '20
De webinars beginnen om 19.30 uur en duren tot ongeveer 21.00 uur.
Aanmelden is noodzakelijk en kan via de website van steunpunt mantelzorg.
Let op: mantelzorgers kunnen zich tot één week voorafgaand aan de betreffende webinar aanmelden.
Inloopmiddag jonge mantelzorgers

Op woensdagmiddag 23 september is er (bij droog weer!) een inloopmiddag bij de Ezelsociēteit in Zeist. Kinderen en jongeren die opgroeien met zorg kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur langskomen om gezellig wat te drinken, een spelletje te doen en de ezels te verzorgen/knuffelen.
Iemand meenemen mag!
Aanmelden is noodzakelijk en kan door te bellen of appen naar Vanessa: 06 - 53 74 76 39, maar e-mailen kan ook: v.houthuizen@mantelzorgzeist.nl
En verder...

Vraag tot 15 oktober het mantelzorgcompliment bij ons aan.
Dit kan aangevraagd worden door of vóór een mantelzorger als degene die zorg ontvangt in de gemeente Zeist woont.
Steunpunt Mantelzorg Zeist is onderdeel van MeanderOmnium
afmelden voor deze Update   gegevens aanpassen