Beste <<aanhef (meneer of mevrouw)>> <<achternaam>>,

Hierbij ontvang je de Update Mantelzorg met de volgende onderwerpen:


Wat heb je aan ons?
Heb je vragen over mantelzorg of mantelzorgondersteuning? Denk daarbij bijvoorbeeld aan hoe je overbelasting bij mantelzorgers kunt signaleren en verminderen of hoe je respijtzorg kunt inzetten.
Maar samen met ons een cursus voor mantelzorgers begeleiden is ook mogelijk.
Wil je hulp bij het opstarten van een contactgroep? Of wil je met ons overleggen over een concrete casus?
Ook voor hulp bij het opstellen van mantelzorgbeleid in je eigen organisatie of het versterken van de ondersteuning aan mantelzorgers kun je bij ons terecht.
Bel of e-mail ons gerust, wij denken graag met je mee.

Wij delen onze kennis en ervaring graag met je!
 
Namens het team Steunpunt Mantelzorg Zeist,
Mariska Hoencamp
Bel 06-10 94 11 56 of stuur een e-mailbericht
Volgt u ons al op Twitter? Klik hier. Volgt u ons al op Twitter? Klik hier.

Signalenkaart vergeetachtigheid bij oudere migranten


De huidige dementiezorg sluit niet goed aan op de behoeften van migrantenouderen en hun familie. Vaak worden zij verzorgd binnen de familie en dat gaat niet altijd goed. Er is veel onwetendheid over dementie, waardoor het veranderende gedrag niet goed wordt begrepen. De familie wil het graag allemaal zelf oplossen en kan overbelast raken. In het Rotterdamse project 'Oudere migranten met vergeetachtigheid of dementie' is een signalenkaart ontwikkeld. Dit hulpmiddel beschrijft op eenvoudige wijze de signalen van vergeetachtigheid en dementie, zodat beroepskrachten en mantelzorgers hierover in gesprek kunnen gaan.

Digitale voordeur naar zorg en welzijn gelanceerd


Gezond ouder worden in de wijk lukt vaak zelfstandig. Maar er komt een moment dat hulp nodig is. Dan is het prettig dat hulp goed te vinden is en gemakkelijk kan worden ingezet. In Zeist is een gevarieerd aanbod op het gebied van Welzijn en Zorg voorhanden. Om het aanbod goed vindbaar te maken is in onze gemeente een 'digitale voordeur'  gelanceerd. Kijk ook eens wat hierop te vinden is en controleer of de informatie over jouw organisatie goed vermeld staat.
 

Heb oog voor mantelzorgers in de palliatieve fase


Wist je dat 300.000 mensen zorg geven aan iemand in de laatste levensfase? Mantelzorg in deze fase is vaak erg intensief en tijdige ondersteuning is van groot belang. Maar wat vraagt dit van jou, als beroepskracht in de zorg en het sociaal domein? MantelzorgNL en Agora organiseren hierover een videosessie 'Mantelzorg in de laatste levensfase', op donderdag 18 maart a.s. van 15.00 - 16.30 uur via Zoom.

Denk mee over de ouderenzorg

    
Met de groei van het aantal ouderen neemt tegelijkertijd het aantal ouderen met een zorgvraag toe. Hoe zorgen we ervoor dat ouderen kwaliteit van leven behouden? En hoe kan de ouderenzorg toekomstbestendig blijven? Behoor je zelf tot de groep ouderen, ben je mantelzorger of werk je in de ouderenzorg? Het ministerie van VWS stelde de dialoognota 'Ouder worden in 2020 - 2040'  op en roept Nederlanders op om hierover mee te denken. Tot medio maart kun je hiervoor input leveren door het invullen van een digitale vragenlijst. De focus ligt hierbij op het ouder worden en ouderenzorg in de wijk en verpleeghuiszorg.
Mantelzorg en verkiezingsprogramma's

In maart zijn er verkiezingen voor de 2e Kamer en MantelzorgNL heeft op een rijtje gezet hoe de verschillende politiek partijen de ondersteuning van mantelzorgers beter willen regelen. Zo willen alle partijen Respijtzorg verbeteren. Ook is er veel aandacht voor werkende mantelzorgers en voor tussenvormen tussen langer thuis wonen en het verpleeghuis.
Expertmeeting 'Omgaan met levend verlies bij mantelzorg'

Mantelzorg en verlieservaringen gaan hand in hand. Verlies  en rouw terwijl er niemand overleden is.
Wil je meer weten over 'Levend verlies bij mantelzorg' en hoe je als beroepskracht mantelzorgers kunt helpen? Meld je dan snel aan!
Steunpunt Mantelzorg Zeist en Humanitas organiseren een online 'expertmeeting' op
donderdag 15 april '21 van 16.00 - 17.30 uur. De bijeenkomst is bedoeld voor beroepskrachten, die in hun werk met mantelzorgers samenwerken of ondersteuning bieden.
Wat betekent het voor een mantelzorger als je steeds opnieuw afscheid moet nemen van verwachtingen die niet uitkomen? Wat kom jij als beroepskracht tegen en met welke dilemma's krijg je te maken? Na een inleiding door Hannie Kraan, verliesbegeleider gaan we - in kleine groepjes - met elkaar in gesprek. Ook krijg je handvatten om mantelzorgers (nog) beter te kunnen begeleiden.
Er is plaats voor 25 beroepskrachten en jij kunt er bij zijn door je aan te melden via de website van het steunpunt mantelzorg. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
 
Online workshop ' Goed voor jezelf zorgen'  voor mantelzorgers

Om mantelzorgers te helpen in balans te blijven en de zorg voor een ander vol te houden organiseert Steunpunt Mantelzorg Zeist op donderdag 22 april '21 van 20.00 - 21.30 uur, een interactieve workshop. Deze online workshop 'Goed voor jezelf zorgen' voor mantelzorgers wordt verzorgd door Inge Jager. Zij is trainer, coach en auteur en samen met Maria Grijpma schreef zij 'Klein geluk voor de mantelzorger'.
Tijdens de online workshop worden een aantal 'recepten' uit het boek uitgeprobeerd. Zo kunnen mantelzorgers ervaren dat je binnen enkele minuten rust, nieuwe energie of inspiratie kunt opdoen. De online workshop (via Zoom) is gratis en deelnemers krijgen het boek cadeau.
Help je mee om de workshop onder de aandacht van mantelzorgers te brengen?
'Schurende relaties' bij mantelzorg voor je ouders

Op  donderdag 20 mei '21 organiseert Steunpunt Mantelzorg Zeist van 20.00 - 21.30 uur een online workshop over familierelaties en mantelzorg. Annet Peetoom, auteur van 'Blaren op de hiel' zorgde intensief voor haar vader, die aan de ziekte Alzheimer leed. Zij deelde de mantelzorg met haar twee broers en zussen.
De workshop belicht de ingrijpende gevolgen van mantelzorg voor de relatie tussen volwassen kinderen.
De bijeenkomst begint om 20.00 uur en is gratis. Er is plaats voor 25 mantelzorgers. Ken of ben je een mantelzorger die hiermee te maken heeft? Aanmelden kan tot medio mei!
 
Steunpunt Mantelzorg Zeist is onderdeel van MeanderOmnium
afmelden voor deze Update   gegevens aanpassen