Nieuws van Cohousing Waasland 

Cohousing Waasland

Cohousing Waasland is een groep mensen die gestart is met een cohousingproject (nieuwbouw) in Sint-Niklaas, in de uitbreiding van de Clementwijk.
We zoeken volop naar enthousiaste medebewoners.

Agenda

Infosessies
donderdag 30/01 - 20u
donderdag 06/02 - 20u
woensdag 26/02 - 20u
dinsdag 01/04 - 20u

Cosessies (met kinderopvang)
zondag 26/01 - 14u
zaterdag 08/02 - 14u

Telkens in Taverne De Graanmaat, Grote Markt 24, Sint-Niklaas
Behalve infosessie op 6 februari, deze gaat door in De Koerier, Kerkstraat 27, Sint-Gillis-Waas

Cohousing recept


Cannelloni met bloemkool en broccoli

Ingrediënten
- 250 gr bloemkool
- 250 gr broccoli
- 2 l gezouten water
- half bosje verse tijm (alleen de blaadjes)
- ½ blikje ansjovis
- olijfolie
- 2 fijngekruimelde gedroogde chilipepers
- 4 teentjes knoflook
- 8 cannellonibuisjes
- 1 pak Heinz tomaten frito
- versgemalen peper en zout
- 3 eetlepels wijnazijn
- 300ml crème fraiche
- bolletje mozzarella
- 50 gram Parmezaanse kaas
- bosje basilicum, alleen de blaadjes

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de bloemkoolroosjes zeer fijn, de broccoli inclusief steel ook. Snijd de knoflook in fijne plakjes en hak de ansjovis fijn. Breng het water aan de kook.

Bereidingswijze
Doe broccoli en bloemkool in het water en laat 10 minuten zachtjes koken. Giet de broccoli en bloemkool af maar houd wat (2 dl) kookvocht achter.
Doe 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de tijm, ansjovis en chilipepers en plakjes knoflook tot de ansjovis is gesmolten. Voeg de broccoli en bloemkool toe met 6 eetlepels kookvocht. Breng aan de kook, zet het vuur zachter en doe het deksel op de pan. Laat dit 15 minuten zachtjes pruttelen. Check af en toe of het niet aanbakt, voeg dan nog wat kookvocht toe.
Pureer het mengsel met een pureestamper of in de keukenmachine. Laat het mengsel afkoelen tot je de cannelloni ermee kunt vullen (tip: cannelloni in een kopje rechtop zetten en met een theelepeltje vullen). Doe de tomatenfrito in een grote kom en voeg zout, vers gemalen peper en een flinke scheut wijnazijn toe. Doe dit in een schaal en leg de gevulde cannelloni op de saus.
Maak de witte saus door de crème fraîche met peper en zout op smaak te brengen, en er de helft van de parmezaan door te roeren. Verdeel de blaadjes basilicum op de cannelloni en vervolgens het crème fraîche-mengsel. Verdeel de parmezaan en de plakjes mozzarella over het geheel. Werk af met een beetje olijfolie zodat de kaas niet aanbrandt en zet in de oven. Eerst afgedekt met aluminiumfolie 30 minuten, dan nog 15 minuten onafgedekt op 200 graden.

© Jamie Oliver

Nieuws

Onze nieuwjaarswens
 
De hele groep van Cohousing Waasland wenst jou voor het nieuwe jaar: de moed om een droom te hebben, de durf om eraan te werken, gezondheid op je tocht naar je droom en het geluk hem te realiseren
© Geert Groessens
  
2013, een vruchtbaar jaar

Het voorbije jaar 2013 beleefden we een bijzonder cohousing-jaar. De groep breidde verder uit, zowel met nieuwe leden als met nieuwe levens, en we zetten enkele belangrijke stappen in de richting van de realisatie van ons project. Zo kozen we in het voorjaar de architecten met wie we in zee zullen gaan, BLAF en Denc, en richtten we onze vzw op.
 

Daarnaast groeiden we tijdens onze twee 'cohesieweekends' als groep ook meer naar elkaar toe. We waren ook zichtbaar aanwezig op activiteiten als Villa Pace, Dag van de architectuur en de Beurs Duurzaam Bouwen en Renoveren en konden op die manier onze plannen met weer wat meer mensen delen. Alle verhalen en foto's vind je op onze website.
 

 
2014, het jaar van de waarheid

In 2014 gaan we verder op zoek naar nieuwe buren. Want hoe groter de groep, hoe sneller de belangrijke stappen kunnen worden gezet, en we onze dromen dus kunnen realiseren!
 
Daarom zullen we de komende maanden ook in de deel- en aangrenzende gemeenten van Sint-Niklaas infosessies organiseren, met een splinternieuwe presentatie.
 Klik hier voor data.

Ken je nog mensen die geïnteresseerd zijn, dan is het nu hét moment om hen over ons project te vertellen!
 

Wie is wie?

Wie zijn jullie?
Ons gezin telt na het uitzwermen van de 2 oudste zoons nog 3 kinderen: Lotte, het nakomertje van 12, een danslustige pleegdochter van 11 jaar en een sportieve pleegzoon van 10 jaar (broer en zus) die sinds 5 jaar hun stek bij ons gevonden hebben. Mams Hilde is thuisverpleegkundige en paps Geert is sinds mei 2013 aan de slag als auditor food voor controle van biologische voedingsbedrijven. Wij zijn verhuisd naar Sint-Niklaas zodat Lotte haar middelbare schooljaren meteen in Sint-Niklaas kan aanvatten terwijl wij vanuit een huurwoning meewerken aan de opstart van het Cohousingproject. Tot augustus 2013 woonden wij in Hélécine, een dorpje in Waals-Brabant op 8 km van Tienen.

Hoe maakten jullie kennis met cohousing?
In februari 2012 maakten wij kennis met het concept cohousing door een uitzending van Koppen hierover op de VRT. Onze interesse was meteen gewekt en we zochten één en ander verder uit op het internet. Zo merkten we dat er verschillende groepen werden opgestart, en we schreven ons in voor een infoavond in Aalst. Omdat dit project eerder op de binnenstad gericht werd, zochten we nadien verder naar andere mogelijkheden. Dit bracht ons langs de opendeurdag bij Cohousing Vinderhoute en Huis Elf tot aan een kennismaking met Cohousing Waasland in september 2012.  Deze groep leek helemaal op onze maat en al snel beslisten we mee in te stappen bij deze groep van Sint-Niklaas. Sindsdien werken we stevig mee aan de realisatie van dit project.

Wat trekt jullie aan in cohousing?
Cohousing lijkt voor ons een schitterende woonformule die de sociale samenhang versterkt, duurzamer omgaat met de open ruimte en meer mogelijkheden biedt om ecologisch verantwoord te bouwen en te leven. We streefden al lang deze principes na, en waren dan ook meteen enthousiast over de formule van cohousing die lijkt te beantwoorden aan heel wat actuele uitdagingen.  Uit onze jarenlange verbouwingsactiviteiten aan een charmant, maar ouder huis en in een streek ver van onze eigen familie leerden we tal van dingen. Daarbij bleek onder meer dat ecologische verantwoord verbouwen niet altijd zo eenvoudig ligt en anderzijds dat je als één enkel gezin op veel vlakken beperkt bent. Het is duidelijk dat de samenwerking binnen cohousing heel wat nieuwe kansen biedt.

En waarom kiezen jullie voor Cohousing Waasland?
De groep die we leerden kennen streeft duidelijk waarden na die ons na aan het hart liggen: sociale samenhang, dingen delen, ecologisch verantwoord handelen.  Als dit project zich zoals voorzien kan realiseren in de Clementwijk², dan biedt deze omgeving ongetwijfeld nog heel wat meerwaarde aan het project. De inplanting aan de rand van Sint-Niklaas biedt voor mensen van het platteland zoals wij een mooie nieuwe plek om zowel te genieten van de natuurlijke rijkdom van onze nieuwe omgeving, als van de interessante mogelijkheden die een centrumstad als Sint-Niklaas ons en onze tienerkinderen te bieden heeft. Bij de bouw van ons nieuwe huis willen wij ook rekening houden met de fase waarin onze kinderen op eigen vleugels door het leven zullen gaan. We willen onze woning dus binnen 15 jaar opdelen in 2 appartementjes. We hopen zo een zorgeloze oude dag te kunnen tegemoet gaan binnen een levendige groep van buren waarin alle leeftijdsgroepen steeds vertegenwoordigd zijn. 

En in afwachting…
…hebben wij onze huidige woning alvast te koop staan. Sommige van onze hobby’s zoals tuinieren en imkeren zullen een nieuwe plek dienen te krijgen, terwijl andere zoals naaien, knutselen en zingen al volop bijdragen aan de integratie in de nieuwe omgeving. Ook de hobby’s van de kinderen kenden al een nieuwe start met djembé, hip-hop-dansen, scouts en een nieuwe accordeonleraar … 
Wij zijn dus al volop aan het uitkijken om dit alles een plekje te kunnen bieden binnen het groter kader dat Cohousing Waasland aan het voorbereiden is, zodat we dan hopelijk met 20 buren ten volle kunnen gaan delen en beleven.  Benieuwd zijn we ook wie we op onze tocht daar naartoe nog allemaal gaan leren kennen.
 
Copyright © 2014 Cohousing Waasland, All rights reserved.
Email Marketing Powered by Mailchimp