Copy
View this email in your browser
Angst en veiligheid

Alleen maar mooie mensen! Fantastische vakanties! Gelukkige relaties! Tot voor kort het geijkte beeld op de sociale media. Je móest succes hebben en als je niet voldeed aan het ideaalbeeld, zat je toch een beetje angstig en eenzaam naar je beeldschermpje staren. Wel connected met de hele wereld, maar zonder het gevoel te hebben deel van het geheel te zijn. Het veilige groepsgevoel ontbrak.

Maar nu? De stemming is helemaal omgeslagen, want een gevaarlijke, onvoorspelbare vijand bedreigt ons allemaal, niemand is meer veilig. En ook dát blijkt een groepsgevoel te kunnen creëren. Niet gebaseerd op opgepimpte profielen, maar op gedeelde angst én op gedeelde zorgzaamheid. Er zitten nog steeds mensen alleen naar hun schermpje te kijken, maar nu zijn ze wel deel van het geheel. Op politiek en sociaal vlak gebeuren er dingen die tot voor kort heel ongebruikelijk waren. Regering en oppositie denken samen na over oplossingen, buren blijken behulpzame mensen en de sociale media barsten uit hun voegen van de onbaatzuchtige initiatieven, welgemeende adviezen en grappige filmpjes.

Natuurlijk, we zijn het nog steeds vaak oneens, zoals over de effectiviteit van genomen maatregelen en over de mate waarin je je medemensen kan aanspreken op hun corona-gedrag, maar dat komt allemaal voort uit dezelfde angst en dezelfde behoefte aan veiligheid. En helaas creëert dat een nieuw gevaar. Al vóór corona waren de mensen angstiger dan pakweg twintig jaar geleden, terwijl er feitelijk minder reden voor is, en was men sterk gericht op het vermijden van nare gebeurtenissen. In advertenties voor badkamers staat niet: koop onze badkamers want de antisliptegels zijn zo goed, nee, er staat: wist u dat een op de vijf mensen uitglijdt in de badkamer? Als je mensen bang maakt, kan je je spullen gemakkelijker verkopen. Of je ideeën. Politici, ideologen, media, allemaal maken ze daarom de mensen bang. En nu is daar een nieuwe voedingsbodem voor.

Veiligheid is als zuurstof: je denkt er niet over na, tenzij het ontbreekt. Als je vóór de corona-crisis behoefte had aan meer veiligheid, durfde je dat niet aan te kaarten, want dat paste niet bij je profiel. Nu voelen we aan dat het vaak de kleine dingen zijn die het doen als mensen om elkaar geven en elkaar respecteren: nabijheid, oogcontact en aandacht, gratis maaltijden bezorgen of online lessen aanbieden.

Dat helpt tegen de reële angst voor die nare ziekteverwekker én tegen de bangmakerij door nare profiteurs. Want het zijn niet allemaal mooie mensen.

* Reageren? Mail!
* Inspiratie:
- Daniel Coyle, The Culture Code: The Secrets of Highly Successful Groups (2018 )
- Alex Pentland, MIT
- Damiaan Denys, Universiteit van Amsterdam, afdelingshoofd psychiatrie AMC, neurowetenschapper
* Illustratie: espressontwerp
Verkrijgbaar bij Bol.com
en bij je boekverkoper.

Klik op een afbeelding voor meer informatie.
Drie boeken om de blik te verruimen, bewuster te leven en met meer zelfvertrouwen het nieuwe jaar in te gaan.
Copyright © 2020 espacio-coaching, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp