Copy
View this email in your browser
Fantasie, angst en een sprong voorwaarts

Waar ben je bang voor, wat is het worst case scenario? Dat kan je vragen aan iemand die maar blijft aarzelen, die er niet in slaagt die ene belangrijke stap te zetten: een carrière switch, trouwen, verhuizen, een opleiding beginnen, acties die grote veranderingen met zich meebrengen. Onzekerheid daarover kan iemand verlammen – en dan gebeurt er niets - of aanzetten tot negatieve fantasieën, en dan gebeurt er ook niets.

Onze fantasie is tegelijkertijd prachtig en verschrikkelijk, onze geest is onuitputtelijk in het bedenken van zowel realistische plannen als volkomen onmogelijke scenario’s. De literatuur kent zakelijk proza en fantastische sprookjes, historische romans en magisch realisme. In de orale traditie vertellen mensen sprookjes, sages, parabels en legendes. Zolang het over anderen gaat, kunnen we de fantasie de vrije loop laten, maar als het onszelf betreft, kan de angst toeslaan.

Soms lijkt die angst onze samenleving te beheersen. Neem onze houding ten opzichte van voeding. Er wordt gesproken in termen van verslavende voedingsmiddelen, gevaarlijke vetten en strijd tegen kilocalorieën. Andere grote angsten zijn het klimaat, technologie, terrorisme. En dan heb je nog de ziektes en virussen. Door hun eigen fixaties en obsessies zijn veel mensen gevoelig voor fake news en complottheorieën, en vinden ze het moeilijk om waan en werkelijkheid te scheiden.

Toch kan angst ons ook op een spoor zetten van zingeving. Via onze vrees krijgen we toegang tot de essentie van ons leven. We zijn vaak bang voor bedreigingen die er in werkelijkheid niet zijn. Onze angst bestaat dan alleen dankzij onze fantasie, maar richt zich wel op zaken die we niet willen verliezen en zet ons daarom aan tot actie.

Dat is een van de belangrijkste menselijke vermogens: continu anticiperen op de werkelijkheid die gaat komen, of die zou kunnen komen. Maar als daarbij de negatieve scenario’s de overhand hebben, kom je nergens. Dan is je angst een eenzijdige verbeelding van de toekomst, geen heldere kijk op alle mogelijke ‘verhaallijnen’.

Het is de kunst om met je fantasie die verbeelding ook positief in te kunnen kleuren. Dan creëer je toekomstscenario’s met ongekende aspecten, ga je uit je dak met wilde plannen en wil je je mouwen opstropen om ze allemaal ten uitvoer te brengen. Dat is het moment om van ‘divergeren’ over te gaan op ‘convergeren’, van breedbeeld naar close-up. Tot je dat ene briljante idee, of die ene noodzakelijke stap hebt geformuleerd, die een sprong voorwaarts betekent op je levenspad.

Niks om bang voor te zijn, gewoon doen.

Inspiratie: Damiaan Denys, filosoof
Illustratie: Jeronymus Bosch / espressontwerp
 
Verkrijgbaar bij Bol.com
en bij je boekverkoper.

Klik op een afbeelding voor meer informatie.
Drie boeken om de blik te verruimen, bewuster te leven en met meer zelfvertrouwen het nieuwe jaar in te gaan.
Copyright © 2020 espacio-coaching, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can
update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp