De laatste cursus voor 2014, dus wanneer je slim bent begin je nu en ben je al aardig op weg wanneer je 2014 in gaat.
De uitdaging bij afvallen is niet hoe je gewicht kwijt raakt, maar hoe je het vol houdt. Op de een of andere manier blijkt het voor velen erg lastig te zijn om de motivatie hoog te houden. Dit komt omdat je vaak te snel resultaten wilt zien. Op het moment dat het dan even niet meezit wordt het “dieet” gestopt omdat “het toch niet werkt”.
Jammer, want de sleutel tot succes is het doorvoeren van kleine veranderingen per keer, zodat je stapje voor stapje een gezondere leefstijl creëert.
Schrijf je nu in via de webshop
of bel 0495-593760
Algemene regels
-
Let op calorieën: elk pondje gaat door het mondje
-
Neem weinig vet en suiker en eet normale hoeveelheden
-
Leer ook van jouw lichaam te houden, Jij woont er in
-
Bewust kiezen, bewust kopen en bewust eten
-
Eet gevarieerd
-
Beweeg elke dag en sport voldoende
-
Heb geduld: Je komt langzaam aan dus afvallen gaat ook langzaam
-
Gebruik geen poeders, pillen etc maar neem vitale voeding
-
Maak van deze bovenstaande punten jouw leefstijl
Operatie NL Fit: De AVRO kiest voor Anja Bastings
.

Elke week is Anja te zien op Nederland 1 als voedingscoach bij de TV serie van de AVRO: Operatie NL Fit
Operatie NL Fit wil zoveel mogelijk mensen tot een gezonde levensstijl bewegen.
Heb je uitzendingen van Voedingscoach Anja gemist, kijk dan op de website
Ook de 56 hoofdgerechten hebben van Anja kun je zien op de Site
.
Volg de Fit & Slank facebook pagina 
en ik houd je op de hoogte.
Motivatie en wilskracht
Je moet het zelf doen, maar één troost: als je een paar dagen dapper hebt volgehouden, zul je merken dat het makkelijker wordt.
kleine overwinningen en beloning
Elke keer wanneer je een kleine overwinning behaalt beloon je jezelf met positieve woorden en een positief gedrag. Kleine momenten van discipline die je helpen je wilskracht te ontwikkelen, dat hebben we nodig om ons doel te behalen. Een dag, week doorkomen met meer motivatie en discipline is uiteindelijk veel fijner voor jezelf maar ook leuker. Bevredigender en makkelijker dan een leven vol luiheid en uitstelgedrag.
visualiseer je gedrag in je hoofd
Heb je geen zin om iets te doen. Visualiseer dan het gedrag in je hoofd ondanks dat je er geen zin in hebt. Het wordt makkelijker wanneer je uiteindelijk al weet wat er moet gaan gebeuren, je hebt het al gerepeteerd. De weerstand er tegen wordt dan steeds kleiner en het gaat je makkelijker af.
wilskracht kun je trainen
Als je discipline wilt ontwikkelen is het belangrijk dat je wilskracht ontwikkelt. Hoe vaker je jezelf overwint in een gedrag waar je eigenlijk geen zin in hebt, des te makkelijker het wordt. Discipline is als een spier: Je kunt het trainen. Hoe vaker je dat doet, des te sterker je discipline wordt.
stel niet uit
Je kunt beter meteen beginnen met de vervelende werkjes. Wanneer je uitstelt blijft het in je hoofd hangen en blijf je er een naar gevoel van hebben
.
Tips om snoepen uit verveling te voorkomen
-
Neem in de avond een gezond tussendoortje, zoals fruit of een bakje yoghurt, en drink een groot glas water of een grote mok thee. Doordat je maag dan al gevuld is, zul je minder snel trek krijgen en minder snel gaan snoepen.
-
Zoek afleiding. Het maakt niet uit wat je gaat doen, als het maar afleidt. Denk aan een lekkere douche, een rondje wandelen, een spelletje of de afwas doen of tuinieren. Bijkomend voordeel van een huishoudelijk klusje of een rondje wandelen is dat je ook nog extra kcal verbrandt.
-
Bedenk dat je ’s avonds laat niet meer hoeft te snoepen of snaaien. Om de 3 uur heeft je lichaam behoefte aan nieuw voedsel. Houd dit in je achterhoofd als je streng voor jezelf bent. Je zult merken dat je er een heel goed gevoel van krijgt als het je lukt om een aantal dagen niets te snoepen.
-
Beperk het eten van iets lekkers tot een keer per week, bijvoorbeeld in het weekend. Je kunt dan echt uitkijken naar een gepland moment.
Spelt
We eten het niet allemaal want “Spelt” is een beetje een vergeten graansoort. Het blijkt dat de teelt moeilijker is dan andere graansoorten en de oogst jaarlijks wisselt en dat de opbrengst per hectare lager is dan bijvoorbeeld de tarwe. Een speltkorrel is rond van vorm en licht roodachtig van kleur en spelt moet na het oogsten ook nog eens worden gedopt. Dit is een bewerkelijk proces en het maakt het graan dus duurder. Bij spelt worden de voedingstoffen bij het maalproces behouden in tegenstelling tot tarwe en wit brood. De voedingsstoffen zitten bij tarwe in de kiem en de zemel. Bij het maalproces wordt dit weg gezeefd. Wat er daarna overblijft is het meellichaam, it gedeelte bestaat het meest uit gluten. In het meellichaam van de tarwekorrel bevinden zich nauwelijks nog voedingsstoffen, waardoor een tarwe-witbrood eigenlijk waardeloos wordt voor een goede voeding. (Daarom is het dus beter om van tarwe altijd volkorenproducten te gebruiken, daar zit nog wel alles in).
Spelt brood heeft dus een meerwaarde omdat er een hoge voedingswaarde in zit met meer eiwitten, meer complexe B-vitamines, onverzadigde vetzuren en meer vezels. Het brood is licht verteerbaar en is een goed vervanger bij overgevoeligheid voor Tarwe. Het nadeel is dat het brood duurder is en sneller uitdroogt. Je moet wel houden van een stevige structuur.