Copy
Like Van pepernoot naar oliebol….. on FacebookHallo <<Voornaam>>,

 

Wil jij je niet laten verrassen door de feestdagen?

Neem contact op met een
Fit & Slank coach
bij jou in de buurt
. 

Van pepernoot naar oliebol…..
Tips om de maand december goed door te komen:

Houd je in!

Beperk het eten en kopen van lekkernijen tot de feestdagen zelf, haal niet veel te vroeg van alles in huis want het is weer op voordat je er erg in hebt. 

 

December heeft maar 4 feestdagen!

Iets extra’s op deze dagen is niet erg, maar overdrijf het niet. Maak keuzes en ga voor iets dat je echt lekker vindt en niet iets dat toevallig voorbij komt.

 

Kies en eet bewust

Maak keuzes en geniet met aandacht van wat je eet. 

 

Kies voor kleine porties

Zoek het in de kwaliteit van eten en niet in de kwantiteit. Dien het eten op en wat kleinere schalen dan neem je minder en zorg dat de borden niet te groot zijn. Of meer gangen met allemaal kleine smaakvolle gerechtjes.

 

Eet langzaam en houd je ritme

Geniet van je eten hap voor hap en zorg dat je niet te snel eet. Na 20 minuten komt het seintje vol pas.
Hou zoveel mogelijk het eet ritme aan dat je gewend bent, zo voorkom je dat je allerlei dingen gaat eten die je eigenlijk niet wil en niet nodig hebt.

 

Zorg voor verse producten

Neem niet teveel kant en klare producten uit de supermarkt die zijn vaak met meer vet bereid dan jezelf zou doen. Zorg voor verschillende groente gerechten.

 

Beweeg genoeg

Ga lekker naar buiten voor een flinke wandeling, fietsen of hardlopen. En doe thuis nog wat oefeningen maak dit onderdeel van je feestdagen. Je voelt je goed door de beweging!
 


Fatale voeding van de feestdagen

Je wordt zwaarder van fatale voeding zoals:

Kruidnootjes
Kerstkransjes
Koekjes
Borrelhapjes
Oliebollen
Appelflappen
Amandelstaaf
Tulband

Gun jezelf alleen op de echte feestdagen een klein portie en kies dan wat je echt lekker vindt en geniet ervan!
 

Zeg drie keer nee,
voordat je een keer ja zegt!

Doe niet overal aan mee. Laat de anderen zich maar vol eten aan kerstkransjes en oliebollen. Je voelt je de dag erna vast en zeker lekkerder dan de anderen en je kan met een gerust hart weer op de weegschaal gaan staan.
 


Fit & Slank ook in 2015 vergoed

Een BGN gewichtsconsulente wordt ook in 2015 vergoed vanuit de AANVULLENDE zorgverzekering. Hoe deze vergoeding eruit ziet is afhankelijk van de verzekering en het aanvullende pakket.  Handig om te weten, vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering gaan NIET ten koste van het eigen risico!

Misschien ben je er dit jaar achter gekomen dat je de kosten voor de Fit & Slank cursussen niet of slecht gedeeltelijk vergoed kreeg, terwijl jouw medecursisten dit wel vergoed kregen. Wellicht is het verstandig om nu even jouw polis na te kijken om na te gaan of de kosten in 2015 vergoedt worden en het daarom loont om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.


 
 

Mandarijntjes en ander citrusfruit…….

Net zoals Pepernoten, marsepein en chocoladeletters bij Sinterklaas horen, horen ook mandarijntjes bij dit kinderfeest.
Daarom in deze nieuwsbrief het een en ander over Mandarijntjes.
Mandarijnen zijn oranjekleurige vruchten die iets zoeter smaken dan een sinaasappel, afkomstig van de mandarijnboom uit China. Ze zijn in de tijd van de Romeinen naar Italië gebracht. Nu komen mandarijn vooral uit Spanje, Marokko en Mexico.  Mandarijnen zijn citrusvruchten, net zoals sinasappels. Maar wel een stuk makkelijker te pellen. Daarom, en vanwege de zoete smaak geliefd   bij kinderen. Ook omdat hij wat kleiner is, eet je er met gemak twee of drie van op. De voedingswaarde van een mandarijn is 22 kcal.  Een mandarijn heeft veel vitamine C en A. Daarnaast zit er koper, kalium, magnesium en calcium in. Bovendien bevatten de oranje vruchten nauwelijks vet en geen cholesterol, maar wel weer vezels, die belangrijk zijn voor de stoelgang.
Bewaar mandarijnen het liefst buiten de koelkast, op een koele, donkere plaats. Ze zijn dan ongeveer 10 dagen houdbaar.
Binnen de groep van mandarijnen worden drie typen onderscheiden: de 'echte' mandarijnen, de satsuma's en de tangerines. Bovendien rekent men een aantal kruisingen toe, niet alleen van de drie typen onderling maar ook van een van deze typen met bijvoorbeeld grapefruit, sinaasappel en bittersinaasappel. Alle mandarijnachtigen zijn zoet en gemakkelijk te pellen; er zijn zowel rassen met als zonder pit.
De verschillende soorten citrusfruit laat zich erg gemakkelijk kruisen zodat er nog regelmatig nieuwe kruisingen en kruisingen van kruisingen worden aangeboden. Hieronder een paar, meeste bij de consument bekende, soorten van de vele kruisingen die er bekend zijn:
 

Clauselina

De clauselina is waarschijnlijk een kruising van Clementine en Satsuma. De clauselina is kortstondig aan de markt tijdens de start van het mandarijnen seizoen, te weten; september tot half oktober. Aanvoer voornamelijk uit Spanje en Turkije.
 

Clementine

De 'Clementine' is een toevalkruising geweest, in 1902 in Algerije ontdekt in de tuin van pater Pierre Clément (vandaar de naam). Deze zeer populaire mandarijn is meestal (niet altijd) platrond van vorm en dieporanje van kleur. Het vruchtvlees, waarin de pitten doorgaans ontbreken, is sappig en zoet en de segmenten zijn binnen de gemakkelijk te verwijderen schil slechts losjes met elkaar verbonden. De aanvoer uit vooral Spanje, Italië, Marokko en Algerije vindt plaats tussen november en eind februari
 

Clemenvilla (Persmandarijnen)

Een kruising tussen 'Clementine' en tangelo 'Orlando', afkomstig uit Spanje. Dieporanje vruchtvlees, geen pitten. Kan ook gebruikt worden als persmandarijn vanwege de strakke (moeilijk pelbare) schil.
 

Mandarijn, de echte mandarijn 

Geen kruising maar gewone echte mandarijnen van vroeger, met pit maar wel met de karakteristieke mandarijnensmaak en vol sap. Steeds moeilijker te verkrijgen en kostbaarder. Ze worden aangevoerd van het eiland Sicilië of Zuid-Italië. Gemakkelijk te pellen.De minneola is een kruising tussen een tangerine en grapefruit (tangelo's dus). Kenmerkend voor deze kruising is het 'neusje', een uitstulping van de schil bij de plaats waar de steel heeft gezeten. De vruchten zijn dieporanje van kleur, ze hebben zeer sappig zacht vruchtvlees met een fris zoete smaak en een kenmerkend, pittig aroma; ze bevatten slechts enkele pitten. De schil is zeer gemakkelijk te pellen. Tip: ze zijn ook ideaal om uit te persen. Lekker in de kwark!
 

King

De 'King' is een hybride met een onduidelijke achtergrond (tangerine x orange), een tangor, afkomstig uit Maleisië en reeds in 1880 aangeplant in Californië, Florida en Japan. Het ras is vooral geschikt voor teelt in een zeer warm klimaat en wordt dan ook verbouwd in de Amerikaanse staten Florida en Arizona, in Afrika en Australië. De platronde vruchten zijn geelgroen tot oranje van kleur en hebben lichtoranje vruchtvlees met een friszoete smaak. Het bevat wel veel pitten. Aanvoer tussen mei en september.
 

Murcott

De 'Murcott', ook wel 'Honey Tangerine' of 'Murcott Honey Orange' genoemd, is een kruising van tangerine en sinaasappel en is sinds 1958 op de markt. De vruchten, die vooral uit de Verenigden Staten komen (tussen december en april) hebben een afgeplatte vorm en zijn donkeroranje van kleur. Het sappige, dieporanje vruchtvlees bevat 20 pitten.
 

Nadorcott (nieuw)

De Nadorcott is een vrij nieuwe kruising uit de 'Afourer' familie. Hij is makkelijker te pellen dan de Murcott en bevat van nature geen pitten. De Nadorcott heeft een uitgesproken mandarijnen-aroma en heeft dieporanje sappig vruchtvlees.
 


Extra beweegtips tijdens de feestdagen


-    Buiten wandelen met het gezin.
-    Korte workout thuis met de “7 minuten workout” app.
-    Ga buiten in het bos een circuitje doen.
-    Doe met elkaar een wedstrijdje planken.
-    Ga voor de kerst en na de kerst een uur extra trainen
in de sportschool.
-    Stel een Wii competitie op tijdens de feestdagen
 


Mandarijntjes

Hoe gezond zijn mandarijnen en zijn ze gezonder dan een sinaasappel. Hoeveel moet je van ze eten om genoeg vitamine C binnen te krijgen? En waarom zou je van mandarijnen goed kunnen slapen? Alles wat je over mandarijnen wilt weten.
Mandarijnen zijn onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas, want net als de goedheiligman komen deze kleine oranje vruchten uit Spanje. Maar oorspronkelijk komt de mandarijn uit China. Mandarijnen waren in China vroeger de hoogste staatsambtenaren. Ze zeggen dat de naamgeving van de mandarijn hier vandaan komt, omdat de mandarijn de vrucht van de rijken was.
Mandarijnen ogen zomers, maar je kunt ze in Nederland vooral in de herfst en winter verkrijgen. Dat komt omdat ze enkel verkleuren door de invloed van erg koude temperaturen. Wanneer ze geplukt worden zijn ze nog groen. Van oktober tot februari worden ze ingevoerd van Spanje en Marokko. En dat is te merken, want in elke supermarkt liggen momenteel de netjes mandarijnen voor lage prijzen naar je te lonken.
 

Kalmerend

Mandarijnen hebben op psychisch én lichamelijk vlak een rustgevende werking. Hier is de schil verantwoordelijk voor, waarin zich essentiële olie bevindt die voor die typische mandarijnengeur zorgt. Deze olie bevat moleculen genaamd esters die zowel een kalmerende als krampstillende werking hebben. Mandarijnolie remt de activiteit van je centrale zenuwstelsel, kalmeert je autonome zenuwstelsel en stimuleert je spijsvertering en je weerstand. Tegen spijsverteringsproblemen kun je capsules mandarijnolie innemen.
 

Beter slapen

Omdat de olie krampstillend werkt, vergemakkelijkt het de ademhaling. Bij slapeloosheid – ontstaan door spanningen – geeft mandarijnolie rust. Het stopt malende gedachten, reguleert het dag-en nachtritme en zorgt voor een diepere slaap. Je kunt de mandarijnolie verdampen door wat olie op een aromasteentje te druppelen en naast je nachtkastje te leggen.
 

Vitamine C

Ook het vruchtvlees van de mandarijn heeft goede eigenschappen. Het bevat ongeveer 55 milligram vitamine C per 100 gram vruchtvlees. Bij een sinaasappel is dit respectievelijk 50 milligram per 100 gram vruchtvlees. Als je twee mandarijnen per dag eet,  zit je al ruim aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C.  Bovendien bevatten de oranje vruchten nauwelijks vet en geen cholesterol, maar wel weer vezels, die belangrijk zijn voor de stoelgang. In een mandarijn zit tevens calcium, die je lichaam beter opneemt dan de calcium in melk
 

Aderverkalking

Mandarijnen zijn ook een bron van carotenoïden, die in ons lichaam worden omgezet in vitamine A. Deze vitamine zorgt voor de oranje kleur van de vrucht. Uit enkele studies blijkt dat het eten van mandarijnen de kans verkleint op ziektes als diabetes, leverkanker, aderverkalking en beroertes. Hier is vitamine A grotendeels verantwoordelijk voor. Ook beschermen carotenoïden je ogen.
 

Mooie huid

Mandarijnen beschermen je huid tegen de schadelijke werking van UV-stralen. Ook zou deze vrolijke vrucht rimpels tegengaan. De hoge hoeveelheid vitamine C in mandarijnen houdt namelijk het collageen in de huid op peil. Collageen zorgt voor de stevigheid van de huid. Als je ouder wordt, vermindert de hoeveelheid collageen in je huid, maar dit kun je dus deels tegengaan door voldoende citrusvruchten te eten. Sinaasappels, citroenen en grapefruits hebben namelijk dezelfde werking.
 

 Volg de Fit & Slank facebook pagina
en ik houd je op de hoogte.
 


 

Wil je een persoonlijk voedingsadvies?

Vraag een Personal Coaching aan bij Fit & Slank!
 

Op meer dan
50 locaties
… Er een nieuwe locatie is in Veldhoven? Margret van Steen in januari start bij SlimBezig! 

... er nog veel meer locaties zijn. Kijk maar eens hier
 
… je zorgverzekeraar in 2015 nog steeds Fit & Slank vergoed? Lees je polis na en verander eventueel van zorgverzekeraar.

... Fit & Slank in 2015 verder zal groeien?

... een testkransje bestaat uit een theelepel boter en een theelepel suiker met een beetje cacao er overheen gestrooid?
 
... je als extra motivator de SMS service kan bestellen? 8 weken dagelijks een peptalk voor € 9.95
 


Recept

Stamppot met zoete aardappel en pastinaak
 

Wat heb je nodig (4 pers)

 • 600 gram zoete aardappelen
 • 300 gram pastinaak
 • 300 gram. boerenkool
 • 7 gram tijm
 • 300 gram runder chipolata’s
 • 2 tenen knoflook
 • 6 eetlepels olijfolie
 • 1 sinaasappel

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in gelijke stukken van 2 x 2 cm. Ris de blaadjes tijm van de takjes. Leg de aardappelen en pastinaak samen met de chipolata en knoflook op een met bakpapier beklede bakplaat en schep om met de helft van de olie en de tijm. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Rooster ca. 30 min. in de oven.

Kook de boerenkool in een laagje water met zout in 10 min. beetgaar. Giet af en vang 1 kopje kookvocht op. Doe de boerenkool terug in de pan. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers ½ vrucht uit.

Neem de bakplaat uit de oven. Stamp de groenten samen met het sinaasappelrasp, het -sap en de rest van de olie met de pureestamper tot een grove puree. Schep door de boerenkool en breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg wat kookvocht toe als de stamppot te droog is. Serveer met de chipolata.
 

Voedingswaarden

525 kcal per eenpersoons portie


 

Er zijn nog veel meer
recepten van Fit & Slank


Andijvie stamppot met appeltjes
 

.

Wat heb je nodig
(afh. van aantal personen)

 • aardappelen
 • Andijvie
 • appels 
 • gekookte boeren ham of lucht gedroogde landham
 • coburger ham

Bereiden

.Schil de aardappelen en kook deze gaar. Verwijder van de gerookte ham de witte vetranden en snijdt de ham in kleine stukjes. Maak met wat half volle melk puree van de aardappelen en schep de rauwe andijvie en de stukjes ham door de puree heen. Vet een ovenschaal dun in en doe er de stampot bij. Schil de appel en snijd er dunnen plakjes van. Leg deze dunnen plakjes dakpansgewijs boven op de stamppot of duw ze er in. Leg er vervolgens plakjes coburger ham op.
30 min in een voor verwarmde oven op 180 graden.

 

Favoriet van Fit & Slank
Blijf op de hoogte

Like ons op Facebook
Stuur door naar een vriendFit & Slank
De Hommelberg 5
Maarheeze, N.Br. 6026SR
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek
Fit & Slank
De Hommelberg 5
Maarheeze, N.Br. 6026SR
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek
   
Wil je de Fit & Slank nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden.