Copy
De Fit & Slank methode kiest voor een complete aanpak gericht op een eenvoudig eetpatroon. Met 'de Regel van 3 en de 7 Afspraken' is Fit & Slank eenvoudig toepasbaar en makkelijk te onthouden.

Bij Fit & Slank geloven we niet in pillen, poeders of diëten, maar in gewoon eten zonder hongergevoel!

Slank in 2017? Start NU!

VIND JOUW COACH

voor een 8-weekse cursus
of een Personal Coaching traject

Omdat Fit & Slank is aangesloten bij de BGN worden de kosten voor cursussen en Personal Coaching consulten ook weer in 2017 vergoed door de meeste zorgverzekeraars in de aanvullende verzekering. Er zijn nieuwe zorgverzekeraars bijgekomen, dus check hier of jouw verzekering jouw cursus ook vergoed. 

Omgaan met verleidingen

In onze wereld leven we in een omgeving die vol zit met eetprikkels: aanbiedingen van snoep: 2 voor de prijs van 1, de geur van verse broodjes op het CS, een enorm aanbod van restaurants, lunchtentjes en koffiezaakjes. Je komt dus vaak in verleiding om wat te eten of te drinken, overal: in de winkel, op straat, op reis, zelfs op de werkplek. Je hoeft niet veel te bewegen om aan voedsel te komen: het ligt voor het grijpen.
Zo’n omgeving wordt een obesogene omgeving genoemd (dikmakende omgeving).
 
Uit onderzoek blijkt dat we ca. 200 eetbeslissingen per dag nemen: boodschappen doen, wat gaan we eten? Welk beleg neem ik, wat ga ik drinken. Veel beslissingen neem je niet bewust maar automatisch. Dit wordt sterk beïnvloed door je omgeving.
Je staat dus vaak bloot aan verleidingen en steeds nee zeggen is dan best moeilijk. Dat kost veel energie. Aan het eind van de dag wanneer je moe bent of haast hebt wordt de wilskracht zwakker en kiezen we vaak voor het gemak van een snelle hap.
 
Hoe kun je je dan wapenen tegen eetverleidingen? Het begint met je bewust zijn van alle eetprikkels. Realiseer je dat je net als iedereen te maken hebt met een obesogene omgeving en leer de verleidingen herkennen. Deze kunnen bestaan uit aanwezigheid, te grote porties, en prijs en aanbiedingen.
Ga bewust op zoek naar gezonde voeding
Ongezonde, gefrituurde producten of snoep/koek is vaak overal verkrijgbaar en gezond fruit, salades etc. is moeilijker te vinden.
Als je je best doet kan je ze wel vinden of je zorgt ervoor dat je iets gezonds bij je hebt!
 

Te grote porties

Het is bij ons in Nederland nog niet zo erg als in Amerika, maar ook hier worden porties steeds groter. Wat ooit een ‘grote’ koffie, frisdrank of broodje was, wordt nu ‘normaal’ genoemd, of zelfs ‘klein’. En die kleine optie, die is vaak niet zo aanlokkelijk geprijsd. Voor een euro extra heb je een veel groter fastfoodmenu of krijg je een tweede snoepreep gratis. Zo krijg je waar voor je geld, maar voor je gezondheid was een kleinere portie beter geweest. Ook hier geldt: bewust kiezen voor bijvoorbeeld small of medium portie voorkomt dat je teveel eet of drinkt.
 

Ongezonde aanbiedingen

In de supermarkt worden allerlei strategieën gebruikt om ons bepaalde producten te laten kopen. Zo wordt er gestunt met prijzen, grotere verpakkingen, of 2 voor de prijs van 1. Vaak zijn het juist de ongezonde producten, zoals chips, snoep en frisdrank, die we goedkoop kunnen inslaan. Goed om op voorraad te hebben, denk je dan. Maar heb je ze eenmaal in huis, dan is het lastig om er vanaf te blijven. Laat je deze aanbiedingen liggen, dan ben je vaak goedkoper en gezonder uit.
Lees de Succesverhalen van Fit & Slank cursisten

Maakt stress dik?

Stress kan invloed hebben op overgewicht: volgens voedingswetenschapper Benne Holwerda komt dat door meerdere processen.
Als je onder stress staat wordt het hormoon cortisol aangemaakt, dit zorgt voor een verhoogde eetlust. Je hebt meer trek en gaat meer eten. Het niveau van cortisol blijft hoog bij stress. Ook wordt de schildklier beinvloed door stress: de schildklier gaat trager werken. Dat leidt ertoe dat je stofwisseling vertraagt en dan kan je aankomen.

In periodes van stress ben je vaak moe en hebt minder zin om te koken. Je grijpt wat vaker naar gemaksvoeding zoals kant en klaar maaltijden en fast food. Dat leidt ook tot gewichtstoename als je dat langere tijd doet.

Mensen die last hebben van stress kunnen ook troost zoeken in comfortfood: produkten met relatief veel suiker en vet. Die geven je een goed gevoel waardoor je stress tijdelijk wat minder wordt. Denk dan aan burgers, donuts, snacks, chocola etc. Zo kan er een gewenning aan dergelijk ongezond voedsel ontstaan.
Voordat je het weet zit je in een ongezonde spiraal van stress en ongezond eten.
 

Voorkomen

Heel vervelend allemaal, maar wat kun je doen om te voorkomen dat je tijdens zo'n stressvolle periode niet kilo's aankomt? Volgens voedingswetenschapper Liesbeth Smit is het vooral van belang dat je gedurende de dag gezonde maaltijden binnenkrijgt. "Ontbijt stevig, ga voor een gezonde, vullende lunch en zorg dat je ook na een lange werkdag een gezonde avondmaaltijd nuttigt."

Dat kan er volgens Smit voor zorgen dat je de zak chips, reep chocola of vette pizza laat liggen en op gewicht blijft. "Zelfs voor een snaaiaanval heb je wel een beetje honger nodig. Door je buik tijdig te vullen met een gezonde maaltijd, voorkom je dat dit hongergevoel opduikt en je grijpt naar ongezonde voedingsmiddelen."
 

Stress verlagen

Het eten van voedingsmiddelen die stress verlagen, kan volgens Holwerda ook een manier zijn om je lichaam weer enigszins in balans te krijgen. "Citrusvruchten, vette vis als zalm en tonijn, noten, spinazie, havermout, pure chocola en kamillethee zijn allemaal voedingsmiddelen waarvan is aangetoond dat ze de stress in je lijf verminderen."

Maar alle bovenstaande adviezen ten spijt, volgens de drie voedingswetenschappers is er uiteindelijk maar één echte oplossing voor het probleem: het aanpakken van stress.

"Kijk niet wat je kunt doen aan de gevolgen van het probleem, maar pak het probleem bij de bron aan. Ga voor een balans tussen werken, slapen, eten en ontspanning. Dan houd je stress makkelijker buiten de deur.".
 

RECEPT VAN DE MAAND

Springrolls

Ingrediënten

 • Paprika geel
 • Paprika groen
 • Paprika rood
 • Wortel
 • Komkommer
 • Klein stukje verse gember
 • Noedels of mie
 • Garnalen (je kan ook kip gebruiken)
 • Rijstvellen
 • Chilisaus (ook lekker met andere oosterse sauzen)

Bereiding

Snijd alle groente in dunne reepjes (julienne) en snijd op 1 lengte. Kook de noedels of mie en giet af. Pak een rijstvel en maak dit nat (zie verpakking), leg de groente, mie en garnalen erin en vouw dit als een loempia in. Doe dit tot de ingrediënten op zijn.
Lekker dippen in de saus.

Eet smakelijk!

Fit & Slank coach Jacqueline de Goedehttps://www.fitenslank.nl/blz/receptencategorie.html
 

RECEPT

Zelfgemaakt tomatenketchup

Zelf ketchup maken is gemakkelijker dan je denkt en je hebt een gezond en lekker produkt zonder toegevoegde suikers!

Ingrediënten
 • 6 tomaten, gehalveerd
 • 75 gram zongedroogde tomaten, uitgelekt
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels balsamicoazijn
 • 1 theelepel oregano
 • 200 milliliter extra vergine olijfolie
 • Versgemalen peper en zout

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de tomaten met de velkant naar boven op een ovenschaal
 2. Rooster de tomaten gaar in 20 minuten. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.
 3. Verwijder de velletjes van de tomaten
 4. Doe nu alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en maak er een gladde ketchup van. Breng op smaak met peper en zout. 
KLIK HIER VOOR MEER RECEPTEN

VEEL ZORGVERZEKERAARS VERGOEDEN 
Fit & Slank CURSUSSEN IN 2017

... dat je met touwtje springen meer kcal verbrandt dan met zwemmen of voetballen? Namelijk 290 kcal per 30 minuten.
...  in een fles ketchup wel 45 klontjes suiker zitten?

Je kunt ook ketchup zonder suiker kopen of het zelf maken!
... Peulvruchten veel vezels bevatten en cholesterolverlagend zijn?

Het Voedingscentrum adviseert om ze eens per week op het menu te zetten.

BOEK VAN DE MAAND

Boek van de maand

(Af)vallen, opstaan en weer doorgaan

Alle dieetboeken gaan over afvallen, maar dit boek is anders. (Af)vallen, opstaan en weer doorgaan gaat door waar andere afvalboeken ophouden. Want na het afvallen op gewicht blijven is pas écht lastig. Dit boek biedt een heldere no-nonsens visie op gezond en blijvend afvallen en gaat voorbij aan alle hypes en trends. Belangrijker dan gojibessen in je sojayoghurt is het om een gezonde balans te vinden tussen werk, ontspanning, bewegen, gezond eten en af en toe een keertje uit de band springen. Voedingskundige Yneke en ervaringsdeskundige Monique leggen op zeer persoonlijke wijze uit hoe je volgens hen blijvend een gezond maatje kleiner kan bereiken.

Auteur: Bert Bakker
 
Te koop bij Bol.com

HET boek van Fit & Slank

Boek van de maand

Stralend voor de spiegel

Voedingscentrum Dr. Ir. A. Postma

"Dit boek is een heel mooi startpunt voor iedereen die serieus wil gaan werken aan een gezonder gewicht en een gezonder leven. Als lezer krijg je geen voorgeschreven lijstje om in een paar weken tijd wat kilo's kwijt te raken, maar krijg je het enige juiste advies, namelijk: dat je je gewoontes zult moeten gaan veranderen. Het boek bevat heel veel praktische tips en trucs om je daarbij te helpen. Aan de prettige toon en duidelijke en uitgebreide uitleg merk je dat Anja jarenlange ervaring heeft in het begeleiden van mensen naar een gezonder en gelukkiger leven. 
Lezen dus dit boek!"
 

Beroepsvereniging van Gewichtsconsulenten Nederland
Drs.M.A.M. Kramer

"Het programma biedt duidelijke handvatten voor de mensen die het volgen. Dat doet Anja op een positieve, nuchtere "no-nonsense" manier. Ze geeft iedereen de mogelijkheid om op een gezonde en toegankelijke manier een gezonde leefstijl te creëren." 

Auteur: Anja Bastings
Te koop bij de lokale boekhandel, online, www.fitenslank.nl, en bij jouw Fit & Slank coach

APP VAN DE MAAND

Slim koken app

De Slim Koken-app van het Voedingscentrum helpt je om minder voedsel te verspillen. Want wie minder voedsel weggooit, is goed bezig voor het milieu en je eigen portemonnee. De app biedt koop-, kook- en bewaartips en heerlijke gezonde recepten op maat. En: recepten speciaal geschikt voor mensen met allergieën zoals voor koemelk, ei en gluten. 
.

SPREUK VAN DE MAAND

Deze nieuwsbrief kwam tot stand met medewerking van
Fit & Slank coaches Alwine Houben en Jacqueline de Goede.
Copyright © * 2016 * Fit & Slank*, All rights reserved.

Ons adres is:
De Hommelberg 5
6026 SR Maarheeze
Nederland
info@fitenslank.nl

Wil je de manier van het ontvangen van deze mails aanpassen?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of uitschrijven van deze nieuwsbrief