Copy
Like Met Fit & Slank op weg naar de feestdagen on FacebookHallo <<Voornaam>>,

 

Wil jij in 2014 nog fit en slank worden?
Meld je dan snel aan !


Stuur een e-mail
naar jouw Fit & Slank coach
bij jou in de buurt
om zeker te zijn van een plaats.
Producten vergelijken 
(per 100 gram) 

Rookworst Kipfilet
325 kcal 110 kcal
30 gram vet 1,8 gram vet
10 gram verzadigd vet 0,5 gram verzadigd vet
14 gram eiwit 23 gram eiwit
0,9 gram natrium 0,05 gram natrium
Wat is jouw keuze?


 
 

De light-leugen

Veel mensen denken dat light-chips en light snoep goed zijn als je gewicht wil verliezen. Helaas is dat niet het geval. Light producten bevatten 30% minder vet of 30% minder koolhydraten als het oorspronkelijke product, maar je kunt er nog steeds dik van worden, want het bevat nog steeds veel calorieën.

Kijk dus altijd goed op de verpakking voor het aantal calorieën.
 Afvallen en jouw stofwisseling

 

Afvallen is van veel factoren afhankelijk en  veel mensen wijten dat aan een langzame stofwisseling.  Vandaag gaan we die stofwisseling, ook wel je metabolisme genoemd, eens onder de loep nemen. Je stofwisseling is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen met het maken van energie als doel. De snelheid van je stofwisseling is dus eigenlijk de hoeveelheid energie die het lichaam verbrandt om zich zelf te onderhouden. Voor alles wat je doet is energie (calorieën) nodig: eten, slapen, studeren, werken, trainen, ademen, enz. Terwijl je dit leest verbrand je calorieën.

Hoeveel energie je verbrandt is voor iedereen verschillend. De ene persoon lijkt alles te kunnen eten zonder een gram aan te komen, terwijl de ander bij het kijken naar een stukje taart zich al direct een stuk zwaarder voelt. Het stofwisselingsproces wordt beïnvloed door verschillende factoren. Zo hebben mannen gemiddeld meer spiermassa en een lager vetpercentage, waardoor zij meer energie verbruiken. Ook leeftijd speelt een belangrijke rol: jonge cellen vernieuwen zich sneller en daar is meer energie voor nodig. Daarnaast hebben lange mensen meer energie nodig voor het verwarmen van een grotere oppervlakte, heeft de hormoonhuishouding een belangrijke invloed op de stofwisseling en speelt ook erfelijkheid een rol.

Je kunt je stofwisseling zelf iets verhogen. Dat kun je doen door middel van bewegen en het opbouwen van spiermassa. Meer spierweefsel zorgt voor een snelle stofwisseling en voorkomt dat vet zich in het lichaam kan gaan opstapelen. Je spiermassa bepaalt voor 22% de hoogte van je ruststofwisseling. Als je spiermassa verliest, gaat je stofwisseling omlaag en verliest je lichaam een deel van zijn verbrandend vermogen. Het  kost  dan  meer moeite om af te vallen en meer moeite om na het afvallen op gewicht te blijven. Krachttraining is dan ook de perfecte manier om je rustmetabolisme op te krikken. Een halve kilogram spier verbruikt op een dag 6 kilocalorieën om zichzelf te onderhouden, bij vet is dit slechts 2 kilocalorieën.

.

 


Een aardappel is geen dikmaker

 
De aardappelen  is een fantastisch product. . Een aardappel bevat heel veel vitamine C en geen vet of cholesterol. Het aller belangrijkste is misschien nog wel dat de aardappel heel weinig calorieën bevat! Aardappelen zijn er in alle soorten maten en smaken, dus voor iedereen is er wel een lekkere aardappel te vinden. Wist je dat er zelfs recente onderzoeken zijn geweest die hebben uitgewezen dat het helpt om diabetes type 2 te voorkomen.
De hele hype rondom dat de aardappel niet goed voor je zou zijn als je wilt afvallen is dus onzin. De aardappels is een onderschat product, pik gerust een aardappeltje mee, geniet van je eigen gemaakte stamppotje, zolang je de aardappel maar niet in de gefrituurde vorm eet en er niet te veel vette jus over heen doet! 


 

Waar of niet waar?!


Er gaan nog al wat verhalen over afvallen en wij laten je zien wat de belangrijkste fabeltjes zijn die de ronde doen.
 

Fabeltje 1: Als je ’s avonds na 20 uur eet word je dik

Het maakt niet uit op welke tijdstippen je eet. Het gaat om de totale hoeveelheid calorieën die je binnen krijgt. Krijg je namelijk meer calorieën binnen dan dat je verbrand, dan zullen deze dus ook worden opgeslagen als vet.
Uiteraard eet je niet vlak voordat je gaat slapen.
 

Fabel 2:

Light is altijd goed voor de lijn

De producten bevatten dan wel 33% minder energie, suiker of vetten, maar de meeste producten leveren toch nog altijd heel veel calorieën. De light chips is wel iets minder vet en calorieën rijk dan de gewone chips, maar blijft nog altijd ongezond.
 

Fabel 3: Om af te vallen kun je beter vruchtensap drinken dan frisdrank


Nee, een glas vruchtensap bevat ongeveer evenveel calorieën als een glas cola of sinas (± 105 kcal per glas van 250 ml). Druivensap bevat zelfs veel meer calorieën (160 kcal per glas). Tomatensap bevat wel minder calorieën (43 kcal per glas).
 

Fabel 4: Iets te zwaar zijn is juist gezond 

Gezondheidsrisico's nemen toe vanaf een BMI van 25. Zo geven de statistieken onder meer aan dat mensen met overgewicht eerder en vaker last krijgen van suikerziekte. Als je net op die grens zit is er niet echt wat aan de hand, het grootste probleem van het grensgeval is het gevaar om geleidelijk door te groeien naar echt te zwaar.
 

Fabel 5: Ik ben zwaar omdat ik zware botten heb


 Dat kan een klein beetje schelen, maar het kan eigenlijk nooit meer zijn dan 2 kilo op je totale lichaamsgewicht. Overgewicht betekent dat je meer weegt dan goed is voor je gezondheid.
 

Fabel 6: Vet is slecht voor je


Er zijn vitamines die alleen in vetten zitten. Daarnaast is vet een belangrijke bouwstof. Sommige vetten zijn wel slecht voor de gezondheid, dit zijn verzadigde en transvetten. Daarnaast leveren vetten veel energie, dus het is wel belangrijk er niet te veel van te eten.


Kaas wel of niet?

Vandaag gaan we het product kaas eens onder de loep nemen. Kaas lijkt zo’n onschuldig product, maar teveel kaas is niet goed voor onze slank lijn. Kaas is zoals veel mensen weten, een zuivelproduct en levert hele belangrijke voedingsstoffen aan het lichaam. Net als  melk bevat kaas de voedingsstoffen eiwitten, vetten en mineralen. Maar wat veel mensen vergeten is dat kaas ook heel veel verzadigde vetten bevat . Dit geeft uiteindelijk een verhoogd risico op hart- en vaatziekte. Daarnaast bevat kaas ook ontzettend veel zout en dit is natuurlijk niet goed voor de bloeddruk.


Kaas is samen met melk en andere melkproducten een bron die zorgt voor ongeveer 60% van de dagelijkse hoeveelheid calcium die wij binnen krijgen. Daarnaast zorgt het voor maar liefst 40% van de vitamine B12 die wij uit onze voeding halen. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking  van het zenuwstelsel. De aanduidingen 10+, 20 +, 30+, ect. geven het vetgehalte van de kaas aan. Deze getallen zeggen iets over het percentage vet van de zogenaamde droge stof, dus de kaas waar al het vocht uitgehaald is. Het vochtpercentage van kaas kan namelijk schommelen, omdat de kaas tijdens het bewaren vocht verliest. De droge stof blijft constant. Een 30+ kaas bestaat dus niet voor 30 procent uit vet.

De magere 20+ kaas bevat  wel minder vet en meer calcium dan bijvoorbeeld de vettere 48+ kaas. . Het vet dat in kaas zit is voor 60% verzadigd vet, dit is het ongezonde vet voor het lichaam.

Wat nu? zul je denken? Geen probleem, kaas past binnen een gezond voedingspatroon als je het maar met mate eet. Het is een gezondere keuze om bijvoorbeeld voor de minder vette kazen te kiezen zoals de 20+ en 30+. Zorg dan verder nog dat je het beperkt tot 1,5 plak kaas per 2 dagen! 
 
 

 Volg de Fit & Slank facebook pagina
en ik houd je op de hoogte.
 


 

Wil je een persoonlijk voedingsadvies?

Vraag een Personal Coaching aan bij Fit & Slank!
 

Op meer dan
40 locaties
… je 23% meer yoghurt eet als er 3 verschillende soorten worden aangeboden dan wanneer er één soort yoghurt wordt aangeboden?
 
… je 45 tot 50% meer popcorn eet als je de popcorn in een grotere beker krijgt, dan wanneer je het in  kleinere beker krijgt? Zelfs al was  de popcorn in de  grotere beker slap.
 
… je meer snoepjes eet als de snoepjes verschillend gekleurd zijn, dan wanneer de snoepjes gesorteerd zijn op kleur?

... de cursussen van Fit & Slank vergoed worden door de meeste zorgverzekeraars? Kijk maar eens op de site.
 
...  


Recept

Moussaka met gehakt
 

Wat heb je nodig (4 pers)

• 2 uien
• 2 teentjes knoflook
• 1 eetlepel olijfolie
• 250 gram mager rundergehakt (of vegetarisch gehakt)
• 2 blikjes tomatenpuree (2 x 70 gram)
• 1 theelepel kaneelpoeder
• 2 aubergines
• 150 g geraspte kaas (licht gerijpt) 30+
• 1 Frans stokbrood (voorgebakken, circa 200 gram)
 

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C. Pel en snipper de uien en knoflook. Bak in een koekenpan met antiaanbaklaag in 1 eetlepel olie het gehakt rul.
Bak de ui en knoflook 1 minuut mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 1 minuut mee. Voeg kaneel, zout, peper en 100 ml water toe en verwarm de saus 5 minuten.
Maak de aubergines schoon en snij ze in plakken. Aubergineplakken 1 minuut in kokend water met zout koken. Afgieten en laten uitlekken. De helft van de aubergine in een ovenschaal leggen.
Dek het af met het gehaktmengsel. Doe daarbovenop de rest van aubergine. Bestrooi het met kaas bak het geheel in het midden van de oven in 30 minuten gaar.
Bak de laatste 10 minuten het brood mee in de oven.  Serveer de Moussaka met het stokbrood.
 
Per portie Moussaka
circa 270  gr = 304  kcal 

Er zijn nog veel meer
recepten van Fit & Slank


Zijn saladedressings gezond?


Salades zijn over het algemeen erg gezond, maar let wel op wat je door de salades doet. Alle extra toevoeging kunnen van de salade toch een erg calorierijke maaltijd maken. Denk maar eens aan kaas, spekjes en noten. En daar komt de dressing nog bij. Wees zuinig met de dressing en gebruik geen dressings met veel olie. Door de juiste dressing te gebruiken kun je veel caloriën besparen.

Bertolli Balsamicodressing is bijvoorbeeld 67 kcal per eetlepel (15 ml), Remia Salata Honing Mosterd is 45 kcal per eetlepel, Calvé dressing balsamico is 14 kcal per eetlepel en Remia salata dressing naturel is 5 kcal per eetlepel. Dan is de keus snel gemaakt, toch?
 
Kijk dus goed op de voedingswaarde informatie op de verpakking.Recept
 

Preisoep met gerookte forel

 

Wat heb je nodig (4 pers)

• 2 dunne  preien
• 1 kruimig kokende aardappel
• 1 mespunt tijm
• 1/2 liter bouillon
• 100 gram gerookte forel  
 

Bereiden

Maak de preien schoon. Snijd de prei in ringen.
Schil de aardappel en snijd hem in blokjes.
Kook de prei met de aardappelblokjes en de tijm in de bouillon in 20 minuten gaar.
Pureer de soep met een staafmixer of in de keukenmachine fijn.
Breng de soep weer aan de kook.
Verdeel de forel in stukjes.

Schenk de soep in 4 borden of kommen en leg de stukjes forel er op.


1 bord (circa 220 gram) = 70 kcalEr zijn nog veel meer soepen van Fit & Slank
Blijf op de hoogte

Like ons op Facebook
Stuur door naar een vriendFit & Slank
De Hommelberg 5
Maarheeze, N.Br. 6026SR
Netherlands

Add us to your address book
   
Wil je de Fit & Slank nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden.