Copy
Like Fit & Slank het Paasfeest in on Facebook


Blijf op de hoogte met de maandelijkse nieuwsbrief van Fit & Slank
Ook bij jou in de buurt vind je een coach.

Hallo <<Voornaam>>,

De eerste cursussen van start gegaan in Breukelen en Maarssen.

In Breukelen in combinatie met aquajoggen
in zwembad Kikkerfort.

Doe jij mee?


Stuur een e-mail
naar jouw Fit & Slank coach
bij jou in de buurt
om zeker te zijn van een plaats.





Pasen: gezellig familiefeest in het teken van de lente.

Met Pasen maken we het gezellig in huis, we ruimen de boel extra op, ontvangen bezoek of gaan lekker een dagje uit (op zijn Paasbest). Probeer ook met de feestdagen op de regel van 3 en de 7 afspraken te letten en geniet van wat je eet en van elkaar! Maak een fijne Paaswandeling als het zonnetje schijnt.
 

Pasen: waar komt het vandaan?

 
Pasen wordt door vele mensen bij uitstek als een christelijke traditie beschouwd. Toch kent het feest zijn oorsprong in het joodse Pesach en heeft het in de loop der eeuwen ook aardig wat heidense elementen overgenomen, waaronder de traditionele paaseieren en de bijbehorende paashaas.
De precieze herkomst van het woord Pasen is niet helemaal met zekerheid te achterhalen. Vermoedelijk staat het in verband met het joodse feest ‘Pesach’, maar de oorsprong kan ook liggen in het Latijnse woord ’pascua’, dat weide betekent en op die manier zou verwijzen naar de lente. De Duitse en Engelse woorden voor Pasen – respectievelijk Ostern en Easter – zouden bovendien te herleiden zijn tot de oud Germaanse godin van de vruchtbaarheid: Eostre.
 

Pesach

De oorsprong van het Paasfeest ligt in ieder geval bij de joodse traditie van de Pesach. Met dit feest herdenken de Joden de Exodus uit Egypte en daarmee hun bevrijding van de slavernij. Pesach begint met de Sederavond, de avond van 14 nisan, en duurt zeven of acht dagen. Het feest gaat traditioneel gepaard met het slachten van een lam, het eten van ongezuurd brood en het drinken van wijn.
 

Laatste Avondmaal

Volgens een aantal evangeliën vond het Laatste Avondmaal van Jezus plaats op een Sederavond aan het begin van Pesach. Ook zijn kruising de volgende dag en de wederopstanding drie dagen later vonden nog plaats tijdens het Joodse feest. Op deze manier raakten het joodse Pesach en de dood van Christus direct met elkaar verbonden.
Gaandeweg richtten de christenen zich echter steeds meer op het belang van de wederopstanding van Jezus en lieten zij de joodse aspecten van de Pesach achterwege. Tijdens het concilie van Nicea in 325 werd de viering van Pasen dan ook definitief losgekoppeld van het joodse feest. Beslist werd dat paaszondag voortaan ieder jaar gevierd zou worden op de zondag na de eerste volle maan van de lente.
 

Paaseieren

Toen het christendom zich vervolgens in de loop der eeuwen over Europa verspreidde, raakte het Pasen ook vermengd met een aantal heidense lentefeesten. Zo stamt de traditie van het paasei mogelijk af van de heidense overtuiging dat eieren symbool stonden voor de vruchtbaarheid en de geboorte van de lente. Onder andere in de Germaanse heilige-boom cultus was het gebruikelijk om de komst van de lente te vieren door eieren in de bomen te hangen.
Er bestaat echter ook een meer praktische verklaring van de oorsprong van het paasei, die met name verband houdt met de periode van het Vasten. In die weken was het namelijk voor christenen verboden om vlees en zuivel te eten, en door velen werden eieren ook als zuivelproduct beschouwd. Omdat de kippen echter niet stopten met broeden had men aan het einde van het Vasten zo’n overschot, dat het al snel traditie werd om met het begin van Pasen hardgekookte eieren te eten.
 

Paashaas

Met de opkomst van het protestantisme 16e eeuw verdween in grote delen van Noord-Europa de traditie van het gezamenlijk vasten. Omdat vele Duitse protestanten hun kinderen echter niet het genot van de paaseieren wilden onthouden, bedachten zij de paashaas, die de eieren op paaszondag voor hen verstopte. Zeer waarschijnlijk heeft de keuze voor dit dier ook zijn oorsprong in het heidendom, aangezien de haas al sinds de oudheid vanwege zijn vruchtbaarheid symbool stond voor het begin van de lente.
 


Hoe gezond zijn eieren?


Gebakken, gekookt en gepocheerd: een eitje kan zo lekker zijn! Maar hoe (on)gezond zijn eieren eigenlijk? Feiten en fabels op een rij.
 
Eieren zijn gezond. Van eieren word je niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar 75 kcal. Eieren bevatten antioxidanten, die ouderdomsgebonden oogziektes kunnen tegengaan.
 

Bron van eiwitten

Eieren zijn rijk aan alle essentiële aminozuren. Bovendien zijn ze een bron van biologische, hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D.
 

Versheid

Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. Dat komt door de luchtkamer van het ei. Deze wordt groter, naarmate het ei ouder wordt.
 
Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan wordt het echt tijd om het ei weg te gooien. Als je een vers ei openbreekt, zie je een ronde, stevige dooier en doorzichtig eiwit dat weinig uitloopt. Uiteraard wordt de versheid van een ei ook gecontroleerd voordat het in de winkel terechtkomt.
 

Cholesterolgehalte

Het idee dat veel eieren eten slecht is voor je cholesterolgehalte is niet helemaal waar. Zolang je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnen krijgt en weinig andere producten eet met verzadigde vetten, zit je goed. Bij een ei is het wit vrij van cholesterol, de eidooier bevat 200 mg. Je kunt dus zonder problemen twee tot drie eieren per week eten.
Wil je iedere dag een eitje, dan moet je ervoor zorgen dat je zo min mogelijk andere producten eet waar veel cholesterol in zit. Dat zijn bijvoorbeeld vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete snacks en tussendoortjes.
 

Salmonella

Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel elk jaar ongeveer 50.000 mensen ziek maakt. Het grootste risico om ziek te worden, loop je als je eieren niet goed verhit of rauw ergens doorheen mengt. De bacterie leeft in de darmen van pluimvee en varkens en verspreidt zich via ontlasting. Mensen kunnen ook drager zijn en door slechte hygiëne levensmiddelen besmetten.
Sommige soorten salmonella kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Bij een voedselinfectie krijg je bacteriën binnen. Deze gaan zich dan vermenigvuldigen in je darmen en daar word je ziek van. Doordat het vermenigvuldigen even duurt, kan het tot wel 3 dagen duren voordat je ziek wordt. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest voorkomende klachten. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten vanzelf. Maar bij ernstige ziekteverschijnselen is antibiotica noodzakelijk. Rust en veel drinken zijn over het algemeen de beste remedie om van de infectie af te komen. Na besmetting kun je nog maandenlang drager zijn van de bacterie zonder dat je klachten ervaart. Let op: de salmonellabacterie kan dodelijk zijn als je uitdroogt of als je nierfunctie uitvalt. Loop dus niet te lang door met een voedselinfectie!
 

Dus,...

Eet je met Pasen wat meer eieren dan normaal? Dat is geen probleem. Op het cholesterolgehalte in je bloed heeft dit nauwelijks effect. Een eitje dat is beschilderd met eierverf of viltstiften, kun je zorgeloos opeten. Kook eieren wel hard, tenminste negen minuten. Zo voorkom je een salmonellabesmetting.
 


Afvallen en wilskracht

Er wordt vaak gezegd dat je voor afvallen veel wilskracht nodig hebt en doorzettingsvermogen. Vaak verliezen mensen tijdelijk gewicht en komen ze na verloop van tijd weer aan. Ze wijten dat zelf vaak aan gebrek aan wilskracht.

Blijvend gewichtsverlies vraagt om een gedragsverandering voor de rest van je leven. Om deze verandering door te kunnen zetten is niet zozeer wilskracht nodig maar vooral goede voorwaarden: iemand die zich fit en uitgerust voelt is eerder gemotiveerd om een gezonde leefstijl te volgen. Gezonder eten en meer bewegen worden dan automatismen. Inzet en wilskracht nemen af als je je slecht voelt door weinig eten of een slechte conditie. Voldoende eten, gezond eten en je fit voelen zijn voorwaarden om een verandering in leefwijze te kunnen volhouden.

Uit een onderzoek in Denemarken bleek dat mannen die heel veel sportten en daardoor erg moe werden minder afvielen dan mannen die iets minder sportten maar zich nog wel fit voelden. Door moeheid vonden ze het moeilijk om naast het sporten een gezonde leefstijl vol te houden en gezond te eten.

De Fit & Slank methode zorgt voor voldoende energie (gezonde voeding in voldoende mate) als basis om over te kunnen schakelen naar een gezonde leefstijl. Er wordt inzicht en informatie geboden zodat mensen zelf hun afwegingen kunnen maken en tot gezonde keuzes kunnen komen.




Neem contact op met jouw Fit & Slank coach bij jou in de buurt.
 


Wake up!

Je dag starten met een kop koffie?


Logisch: cafeïne stimuleert je centrale  zenuwstelsel een beetje.  Dat zorgt er voor dat je je minder vermoeid  voelt, je beter kunt concentreren en daardoor  misschien zelfs wel  beter presteert. En dat wordt allemaal ook nog eens heel  snel geregeld: cafeïne wordt al binnen 3 minuten in het bloed opgenomen.

Ongeveer 2,5 uur na het genieten van je koffie is het effect van cafeïne het grootst. Daarna breekt je lichaam het weer langzaam af. Of koffie vocht afdrijft? Nee hoor; je verliest niet meer vocht door het drinken van koffie. Wel stimuleert cafeïne  de nieren en daardoor verlaat vocht sneller je lichaam.

Drink alleen niet teveel koffie (maximaal 4 kopjes per dag). Te veel cafeïne kan zorgen voor  rusteloosheid, slaapproblemen, hoofdpijn of angstgevoelens.

 


Fit & Slank ook in 2015 vergoed

Een BGN gewichtsconsulente wordt ook in 2015 vergoed vanuit de AANVULLENDE zorgverzekering. Hoe deze vergoeding eruit ziet is afhankelijk van de verzekering en het aanvullende pakket.  Handig om te weten, vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering gaan NIET ten koste van het eigen risico!

 


 Volg de Fit & Slank facebook pagina
en ik houd je op de hoogte.
 


 

Wil je een persoonlijk voedingsadvies?

Vraag een Personal Coaching aan bij Fit & Slank!
 

Er is ook een coach

bij jou in de buurt


Wist je dat...?

 … we er weer 3 collega's bij hebben? Welkom Serafina Börger, Dorien Verdult, Eveline van de Buld
   Kijk maar eens hierwaar iedereen zit

 

Eitjes

1. Om de versheid van een ei te testen, legt u het in een glas water: als het naar de bodem zakt, is er geen probleem; als het komt bovendrijven, is het niet meer vers. 

2. Het verschil tussen bruine en witte eieren heeft niets te maken met de kleur van de pluimen van de kip, wel met die van de oorlellen. Kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren, kippen met witte oorlellen witte eieren. Een verschil in smaak is er niet. 

3. Een trucje om hardgekookte eieren makkelijker te pellen: laat ze een weekje liggen. Dan komt het vliesje rondom het ei losser te zitten en is het ei makkelijker te pellen. 

4. Elk ei heeft dezelfde proporties, namelijk een derde eierdooier op twee derden eiwit. 

5. Laat eieren steeds op kamertemperatuur komen alvorens u ze gebruikt: zo voorkomt u dat mayonaise gaat schiften of eiwitschuim in elkaar zakt. 

6. De schaal is zeer poreus: bewaar eieren dus nooit naast vis, kaas, knoflook of andere sterk geurende voedingsmiddelen. Eén uitzondering: truffels. Als u een truffel bewaart in een doosje eieren, kunt u nadien heerlijke omeletten en roereieren bereiden. 

7. Om eieren te koken, brengt u ze in koud water aan de kook. Nadien laat u de eieren 3 à 4 minuten koken voor een vloeibare dooier en 6 à 9 minuten voor een half tot volledig gestolde dooier. 

8. Een ei van 60 gram levert gemiddeld 80 à 90 kcal op, al hangt veel af van de manier waarop het ei bereid wordt. Eieren bevatten zo'n 200 mg cholesterol, die zich alleen in de dooier bevindt. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid cholesterol is 300 mg. Een ei per dag is dus perfect aanvaardbaar binnen het kader van een evenwichtige voeding. 

9. Het kleinste ei ter wereld wordt gelegd door de kolibrie en weegt slechts 0,5 gram. Het grootste ei weegt zo'n 2 kg en staat op naam van de struisvogel. 

10. Het ei van Columbus verwijst naar een waar gebeurd voorval uit 1503. Tijdens een diner daagde Columbus zijn gasten uit om hun ei rechtop te zetten, maar niemand slaagde erin. Dus tikte Columbus zijn hardgekookte ei op tafel, zodat het onderaan plat werd en rechtop kon blijven staan. Moraal van het verhaal: het gaat er niet om wie iets ontdekt, maar wel wie de eerste is.



Recept

Asperges met ham-ei sausje

Wat heb je nodig (1 pers)
  • 200 gram geschilde asperges
  • 50 gr gekookte (york)ham in stukjes
  • zout en peper
  • Een klein scheutje witte wijn (circa 5 cl),
  • 3-4 el room met weinig vet (bijvoorbeeld Campina kookroom 7%)
  • ei
 

Bereiden Asperges

 Asperges koken of stomen met weinig of geen zout
 

Bereiden saus

Ei koken, niet helemaal hard, het eigeel mag best nog smeuïg zijn. In stukjes snijden.
In klein pannetje scheutje wijn, hierna kookroom dit even laten koken, circa 3 minuten en achterham en ei erdoor roeren dit bij asperges serveren met 3-4 gekookte krieltjes.



Er zijn nog veel meer

recepten van Fit & Slank


Boekentip

Giulia Enders

De mooie voedselmachine


 
Giulia Enders heeft een vrolijk, open en informatief boek geschreven over de spijsvertering. Makkelijk te lezen, vol feiten, fabels, grapjes en de recentste wetenschappelijke inzichten.
 

Voor een breed publiek

 


App van de maand

The Perfect Egg Timer

Met ‘The Perfect Egg Timer’ kook je een eitje nooit meer te hard of te zacht, doordat de app de grote van het ei opmeet en precies berekent hoe lang die – naar jouw smaak – moet koken. Geniaal, toch?
 
iOS €.099




Blijf op de hoogte

Like ons op Facebook
Stuur door naar een vriend



Fit & Slank
De Hommelberg 5
Maarheeze, N.Br. 6026SR
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek
Fit & Slank
De Hommelberg 5
Maarheeze, N.Br. 6026SR
Netherlands

Voeg ons toe aan je adresboek
   
Wil je de Fit & Slank nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden.
Wil je je profiel/email adres wijzigen? Klik dan hier.