Copy
Bij Fit & Slank kiezen we voor een complete aanpak, met de focus op een eenvoudig eetpatroon - ofwel de Regel van 3 en de 7 Afspraken - én op je fitheid.
Bij Fit & Slank geloven we niet in pillen, poeders of diëten. Onze naam zegt het eigenlijk al; we kiezen voor een complete aanpak, met de focus op een eenvoudig eetpatroon - ofwel de Regel van 3 en de 7 Afspraken - én op je fitheid.

In mei starten in het hele land weer nieuwe Fit & Slank cursussen. Wil jij stralend de zomer in?

VIND JOUW COACH

Profiteer van jouw zorgverzekering
en schrijf je snel in!

GROENTE IS GEEN FRUIT

Het groene vak van de Schijf van 5 van het Voedingscentrum bestaat uit zowel groente als fruit. Deze leveren andere goede stoffen en je hebt ze dus allebei nodig om gezond te zijn en te blijven. Kortom, je kunt broccoli niet inwisselen voor een sinaasappel of komkommer voor een appel.

Eet veel fruit en groente per dag en je bent bij een betere gezondheid.
Het klinkt simpel, maar in de praktijk werkt het vaak anders.
Niet één groente bevat alle voedingsstoffen; dus variëren is belangrijk. Maar hoe doe je dat?  
 

Groenten

Goede eigenschappen
 • Veel groenten zijn rijk aan bètacaroteen en vitamine C en aan foliumzuur, kalium en andere mineralen.
 • De vezels bevorderen een regelmatige stoelgang.
 • Rijk aan bioflavonoïden die helpen ziekten te voorkomen.
 
Voedingscentrum adviseert veel variatie in het eten van groenten, zowel rauw als gekookt, inclusief felgekleurde oranje, rode, donkergroene en gele groenten, kruisbloemige groenten en alliumgroenten, zoals uien en knoflook. Deze groenten bevatten antioxidanten, vitamines en mineralen en ziektebestrijdende fytochemicaliën.
 
Acht manieren om aan je dagelijkse portie (200 tot 250 gram) groenten te komen:
 • Doe veel groenten op een sandwich of op een belegd broodje. Tomaat, kool, paprika, komkommer, ui en donkere bladgroente zijn allemaal perfect.
 • Beleg een zelfgemaakte pizza met plakjes courgette, verse spinazie, champignons, ui, paprika, broccoliroosjes, geraspte wortel en plakjes verse tomaat.
 • Voeg extra verse groenten of diepvriesgroenten toe aan je favoriete pastasaus, chiligerecht, lasagne of stoofschotel.
 • Neem een kom minestrone- of groentesoep. Maak in de zomer gazpacho of koude komkommersoep.
 • Vul afhaalgerechten of kant- en klaarmaaltijden aan met extra groenten. Bestel wanneer je uit eten bent, extra groenten als bijgerecht of een salade of gegrilde groenten als voorgerecht.
 • Snijd je favoriete groenten in stukjes zodat ze als tussendoortje kunnen dienen. Bewaar ze in doorzichtige bakjes in de koelkast zodat ze het eerste zijn wat je ziet als je de koelkast opent.
 • Koop voor het gemak voorgesneden en voorgewassen verse groenten die je meteen kunt eten.
 • Koop groenten van het seizoen, die zijn het voordeligst en bieden de meeste voedingswaarde.
 
Nog een weetje: felgekleurde groenten zien er mooi uit op het bord. Maar er is een andere reden om ze te eten: de pigmenten van de plant zijn een rijke bron van ziektebestrijdende antioxidanten. Deze stoffen helpen cellen te beschermen tegen beschadiging die kan leiden tot kanker en hartkwalen. 
 

Fruit

Goede eigenschappen

 • Uitstekende bron van vitamine C, bètacaroteen en kaluim; bevat kleinere hoeveelheden andere vitamines en mineralen.
 • Bevat diverse fytochemicaliën, die kunnen beschermen tegen kanker en andere ziekten.
 • Rijk aan vezels en arm aan calorieën.
 • Bron van natuurlijke suikers die snel energie geven.
Vandaag de dag wordt fruit gewaardeerd om de voedingswaarde en de lekkere smaak. Talloze onderzoeken tonen aan dat mensen die veel fruit eten minder kans hebben op allerlei ziekten, waaronder kanker, hartaanvallen en beroerten.
Citrusvruchten behoren tot de grootste bron van vitamine C. Voedingsdeskundigen adviseren ten minste één portie vitamine C-rijk fruit per dag, zoals een sinaasappel, grapefruit, mandarijn of andere citrusvrucht. Een portie is dan gelijk aan een middelgrote vrucht of 150 ml. puur sap. Ander fruit dat rijk is aan vitamine C is meloen, kiwi, aardbeien, frambozen, mango en papaja.
 

Tips om meer fruit te eten:

 • Mix je ontbijtgranen met plakjes banaan, kiwi, verse bessen of gedroogd fruit zoals sultanarozijnen of abrikozen en drink een klein glas vruchtensap.
 • Zorg dat de fruitschaal vol is en op een goed toegankelijke plek staat.
 • Neem in aparte zakjes verpakte porties gedroogde vruchten mee naar je werk, bedoeld als tussendoortje.
 • Stop makkelijk mee te nemen fruit zoals appels, peren, bananen, mandarijnen of gedroogde vruchten in je tas of handschoenenvakje.
 • Eet een kom magere yoghurt gemengd met fruit.
 • Bestel in een restaurant fruit als toetje.
 • Voeg fruit toe aan groene salades, bijvoorbeeld stukjes appel, peer, meloen en sinaasappel.
 • Probeer eens iets nieuws, zoals gedroogde cranberry´s of stukjes mango.
 • Voeg fijngesneden gedroogde abrikozen toe aan couscous en salades.

Nog een weetje: peren en appels kunnen je helpen afvallen!

Volgens een onderzoek helpt de dagelijkse consumptie van peren en appels mogelijk om sneller af te vallen. Onderzoekers onderzochten het effect van de consumptie van fruit op vrouwen met overgewicht die per dag 300 gram appels of peren aten terwijl ze op een caloriearm dieet waren. Ze ontdekten dat de vrouwen die fruit aten, meer kilo´s kwijtraakten dan de vrouwen die geen fruit aten.
 

FIT & SLANK 5-gangen DINER


Het restaurant LUST in Budel organiseert op 11 juni 2016 een Fit & Slank Thema diner met als motto

Nu gezond en caloriearm uiteten!

Gezond door het leven gaan is 'in'. Vandaar dat we in samenwerking met voedingscoach Anja Bastings deze avond hebben georganiseerd. Want waarom zou je niet kunnen uiteten?
 
Kijk op lust-nu.nl voor meer informatie en meld je aan.
Of bel 0495-491118

RECEPT VAN DE MAAND

MANGO PARFAIT

Wat een fruittraktatie!

Ingrediënten

 • 250 gr. kwark
 • 1 mango
 • 1 banaan
 • 1 eetlepel rood fruit mix

Bereiding

Snijd de mango in stukjes en blend ¾ van de mango met een halve banaan tot een gladde puree.
Zet de mango puree aan de kant en meng in dezelfde blender zonder schoon te maken de rest van de banaan met de kwark. Maak je parfait!  Begin met een laagje banaan-kwark gevolgd door mango-puree, banaan-kwark en eindig met een mango-puree. Top met de rest van de mango stukjes en wat rood fruit mix. 
 
KLIK HIER VOOR MEER RECEPTEN
... De jonge generatie ongezonder is dan de ouders en die weer ongezonder zijn dan hún ouders, en zo 4 generaties op een rij?

Elke generatie loopt tegenwoordig meer risico op (zwaar) overgewicht en een hoge bloeddruk
... 35% van de Nederlanders gemiddeld 7-16 uur per dag zitten, wat stress, depressieve gevoelens en (pijn)klachten genereert?
... de 1e schijf van vijf in 1953 werd gepresenteerd?

Toen werd vooral advies gegeven over wat burgers moesten eten om geen tekorten te krijgen in een tijd van schaarste. De nieuwe schijf van vijf is 22 maart 2016 gepresenteerd.

BOEK VAN DE MAAND

Boek van de maand

Waarom eet je te veel?

Een interessante vraag voor veel mensen, die wat kilootjes kwijt willen, maar bij wie het maar niet wil lukken. Is het eetgedrag zelf eigenlijk wel de kern van het probleem? Of is er een dieper liggend probleem wat ervoor zorgt dat we neigen naar te veel eten?
 
Volgens Deepak Chopra, schrijver van het boek Waarom eet je te veel?, zijn er twee redenen om te eten: honger, en het opvullen van een bepaalde leegte. De mens heeft voldoening nodig op verschillende gebieden. Ons lichaam willen we voeden met gezonde voeding, en ons hart met vreugde, compassie en liefde, onze geest met kennis en onze ziel met gelijkmoedigheid en zelfbewustzijn. Al deze delen van ons moeten gevoed worden, en wanneer dit niet gebeurt, dan kan er een leegte ontstaan. Eten is de snelste en gemakkelijkste manier om deze leegte te vullen.

De boodschap is om mindful te eten, dus aandacht te schenken aan elke hap die je neemt. Niet meer gehaast eten dus, of tegelijkertijd tv kijken of automatisch je hele bord leegeten, maar bewust genieten van elke hap die je neemt. En kies voor het eten dat jouw lichaam nodig heeft, dus gebruik veel smaken bij elke maaltijd en zorg ook voor veel kleur. De methode wordt helder omschreven en de tekst is heel toegankelijk?
 
Auteur: Deepak Chopra
Te koop bij www.bol.com

APP VAN DE MAAND

App van de maand

Aqualert app

Aqualert is een water drink herinneringsapplicatie. Helpt je voor een goede waterbalans aan de hand van drinkherinneringen en bepaalt hoeveel water je zou moeten drinken.

Het drinken van water heeft vele voordelen: gewichtscontrole, de conditie van je huid en je haar, orgaanfuncties, energiepeil en zoveel andere voordelen.

Aqualert functies zijn:

 • Het is eenvoudig en gemakkelijk en daardoor geschikt voor elke leeftijd.
 • Dagelijkse hoeveelheid waterinname calculator gebaseerd op je geslacht, gewicht   en activiteitsniveau. Laat je weten hoeveel water je dagelijks zou moeten drinken.
 • Meldingen en herinneringen die je eraan doen denken om water te drinken als je   zelf wenst en die je helpen om meer water te drinken.
 • Grafische weergave van je hydratatiepeil en dagelijkse consumptie.
 • Bereken hoeveel te drinken water er nog rest.
 • en vele andere

SPREUK VAN DE MAAND

CURSUSSEN OOK IN 2016 VERGOED DOOR ZORGVERZEKERAARS

Omdat Fit & Slank is aangesloten bij de BGN worden de kosten voor cursussen en Personal Coaching consulten ook weer in 2016 vergoed door de meeste zorgverzekeraars in de aanvullende verzekering.
Vele zorgverzekeraars vergoeden de Fit & Slank cursussen.
Deze nieuwsbrief kwam tot stand met medewerking van Leonie van der Wiel en Shirley Bendsneyder.
Copyright © * 2016 * Fit & Slank*, All rights reserved.

Ons adres is:
De Hommelberg 5
6026 SR Maarheeze
Nederland
info@fitenslank.nl

Wil je de manier van het ontvangen van deze mails aanpassen?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of uitschrijven van deze nieuwsbrief