Copy
Like Fit & Slank het voorjaar in on Facebook


Blijf op de hoogte met de maandelijkse nieuwsbrief van Fit & Slank
Ook bij jou in de buurt vind je een coach.

Hallo <<Voornaam>>,

 

De cursussen starten weer in heel Nederland

Doe jij mee?


Stuur een e-mail
naar jouw Fit & Slank coach
bij jou in de buurt
om zeker te zijn van een plaats.Fijn, het is weer maart, het voorjaar weer in zicht

 

De tijd om weer lekker buiten aan de slag te gaan, wat vaker een rondje om te fietsen en te zorgen dat je voor de zomer weer goed in je vel zit.
De zon gaat weer wat vaker schijnen, dit is goed voor de opname van vitamine D en voor je humeur. Wist je dat calcium en vitamine D de gewichtstoename verminderen tijdens de menopauze? Daarom is het heel belangrijk om iedere dag lekker de buitenlucht op te zoeken en lekker te gaan bewegen. Dit komt je gezondheid ten goede.

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. 

Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen.
Daarbij is een gezond voedingspatroon essentieel.

De cursussen van Fit & Slank leren je op een slimme en simpele manier om gezond, lekker en verantwoord te eten. Als je eet volgens de Regel van 3 en de 7 afspraken krijg je alle goede voedingsstoffen binnen en raak je geleidelijk gewicht kwijt. Zodat je weer Fit & Slank richting het voorjaar gaat. Kijk voor een coach in de buurt op de website.Wortelen


Wortelen zijn eigenlijk groenten die geassocieerd worden met chagrijnig honger lijden tijdens een afslankdieet. Maar wortels zijn meer dan een magere groente, ze zijn hartstikke lekker en vreselijk gezond.

De huidige wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de VOC in de 17e eeuw naar Nederland gebracht. Daar werd de wortel net zolang gekruist tot ie de oranje kleur van het Huis van Oranje Nassau had. De wortel dankt dus zijn huidige kleur aan de “Oranjes”. De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw over de rest van Europa verspreid.

De wortel is een dankbare groente om in de tuin of in bakken op het balkon te verbouwen.  De wortel kan al in januari worden gezaaid en je kan al redelijk snel een vers worteltje uit de grond trekken, hoe beter je het bedje uitdunt, hoor meer er gaat groeien.Het meest bekende gezondheidsvoordeel is dat je ogen er baat bij hebben. Dit komt door het hoge gehalte beta-caroteen. Dit stofje kan in je lichaam worden omgezet in vitamine A wat onder andere goed is voor het functioneren van je ogen. Met name voor het aanpassen van je ogen aan duisternis. Nachtblindheid kan dus veroorzaakt worden door een langdurig tekort aan vitamine A. Vitamine A komt ook voor in boter, lever, vis en eierdooier.

Van wortels wordt je ook mooi, je krijgt er een mooie huid van als je regelmatig wortels eet. Wortels geven ook je darmwerking een boost, ze bevatten namelijk veel vezels en wortels zijn cholesterolverlagend. Wortels zijn ook een bron van vitamine A, B1, B2, B3, B5, B12 en E en goede mineralen.  Een prima groente dus, waar je ook naar hartenlust mee kunt variëren.

Je kunt wortels het beste in de groentebak van je koelkast bewaren. Beter niet bewaren bij groenten en  fruit die veel  ethyleen produceren, zoals appels, peren en aardappels, hierdoor worden de wortels sneller oud. 
 


Voedingscentrum vernieuwt Eetmeter

 
Het online eetdagboek van het Voedingscentrum is vernieuwd. Nieuwe functies van Mijn Eetmeter helpen gebruikers  om beter inzicht te krijgen in waar zij te veel of te weinig van eten. Niet alleen de website, maar ook de gratis app is aangepast.
 
De belangrijkste wijziging in Mijn Eetmeter is dat gebruikers ervan nu zelf producten kunnen toevoegen. De voedingswaarde van een product kan vanaf het etiket worden overgenomen en ingevoerd. Het Voedingscentrum waarschuwt wel dat het zelf invoeren van producten van invloed kan zijn op de juistheid van de gegeven adviezen. Het Voedingscentrum kan niet garanderen dat zelf ingevoerde gegevens juist en volledig zijn.
Ook kunnen gebruikers van de Eetmeter voortaan zelf gerechten aanmaken. Ingrediënten van het gerecht kunnen los worden ingevoerd. Daarbij is het mogelijk om per dag notities toe te voegen.
In de nieuwe versie van de Eetmeter zijn verder aanpassingen gedaan rond voedingsstoffen. Jodium is aan de lijst toegevoegd  en natrium vervangen door zout. Op het etiket van een product wordt tegenwoordig de hoeveelheid zout vermeld in plaats van natrium.
 
(Bron: Voeding NU)
 

SUIKER

Soep, mayonaise, vlees, bonen in blik; je kunt het zo gek niet bedenken of er zit suiker in. Voedselfabrikanten voegen het voor de structuur en smaak toe aan heel veel producten. Een beetje suiker is niet erg, maar de gemiddelde Nederlander eet er veel te veel van. Heb je net als vele anderen het goede voornemen gemaakt om minder suiker te eten? Dat is helaas niet zo makkelijk als het lijkt. Behalve dat het aan bijna alle bewerkte producten wordt toegevoegd, gaat suiker schuil onder vele namen. Bovendien lijken producten, waaraan veel suiker wordt toegevoegd, vaak verantwoorder dan ze zijn door misleidende claims op de verpakking. 
30 suikerklontjes per dagDe gemiddelde Nederlander krijgt maar liefst 44 kilo suiker per jaar binnen, omgerekend zo'n 120 gram of 30 suikerklontjes per dag! Het gaat zowel om suiker uit fruit en granen als om toegevoegde suikers. Het Voedingscentrum onthoudt zich van uitspraken over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van suiker. De richtlijn Goede Voeding van de Gezondheidsraad adviseert “zo min mogelijk producten met toegevoegde suikers” te nuttigen. Harde cijfers komen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die adviseert niet meer dan 10% van de dagelijkse calorie-inname aan (vrije) suikers te eten en drinken. Minder dan 5% van de dagelijkse calorie-inname zou volgens de WHO tot nog grotere gezondheidsvoordelen kunnen leiden. Voor een gemiddelde vrouw met een energiebehoefte van 2000 kcal komt dit neer op respectievelijk 50 en 25 gram. En voor een gemiddelde man met een energiebehoefte van 2500 kcal respectievelijk 62,5 en 31 gram. Voor de duidelijkheid: het gaat hier dus om vrije suikers, zoals vaak toegevoegd aan producten of aanwezig in fruitsap en siroop. Suikers uit (onbewerkt) fruit, groenten en peulvruchten tellen niet mee.
 

Aan de norm zit je zo

Stel je wilt de grootste gezondheidsvoordelen ervaren en je probeert je aan de norm van 25 gram suiker per dag te houden. Wat zou je dan, naast suiker uit natuurlijke bronnen, aan suiker kunnen nuttigen? Met slechts één blikje Coca Cola krijg je al 27 gram suiker binnen. En eet je zowel een kom Unox Stevige Tomatensoep als een bakje Quaker Cruesli Rozijn, dan ga je ook over de norm heen. Ga je uit van de ruimere norm van 50 gram, dan heb je iets meer ruimte. Maar ook aan die norm zit je zo.
 

Suiker zit overal in

Je krijgt ongemerkt veel meer suiker binnen dan je zou denken. Zeker als je regelmatig uit zakjes en pakjes eet. Wanneer je een blik werpt op de etiketten van producten in je keukenkast of de supermarkt zul je verbaasd zijn over waar allemaal suiker in zit. Het zit niet alleen in snoep, koekjes en gebak, maar wordt tegenwoordig ook vaak toegevoegd aan brood, vlees, augurken, sandwichspread, sladressing, soep, pastasauzen, mayonaise etc. Het is moeilijk om in de supermarkt een bewerkt product te vinden waar géén suiker aan toegevoegd is. Fabrikanten hebben verschillende redenen om suiker in producten te stoppen: suiker geeft een lekkere smaak of zorgt voor een knapperige structuur en een langere houdbaarheid en is een goedkope vulstof.

Tips
 

1. Let op schuilnamen

Suiker komt in vele vormen voor. Onthoud dat ingrediënten die eindigen op -suiker, -stroop, -siroop of -ose (glucose, fructose, lactose) altijd gerelateerd zijn aan suiker. Ook het gebruik van geconcentreerde sappen zoals appelsap en druivensap is een trucje om suikers in een product te verstoppen. Door het toevoegen van ‘geconcentreerd sap' lijkt het alsof er geen suiker is toegevoegd, maar deze vruchtenconcentraten hebben door het indikkingsproces een hoog natuurlijk suikergehalte. Wanneer geconcentreerd sap wordt toegevoegd mag de claim 'geen toegevoegde suikers' dan ook niet op de verpakking staan.
Suiker is er in vele vormen en benamingen. Om je op weg te helpen vind je hier een lijstje van veelvoorkomende schuilnamen voor suiker:
Siroop, stroop, honing, kandij, karamel, melasse, moutextract, dextrose, glucose, fructose, lactose, sacharose, melkpoeder en (vruchten)concentraat.
 

2. Lees altijd de ingrediëntenlijst

Volgens Europese etiketteringswetgeving moeten ingrediënten in aflopende volgorde van hoeveelheid in de ingrediëntenlijst genoemd worden: het meeste als eerste en het minste als laatste. Om er voor te zorgen dat suiker niet vooraan in de ingrediëntenlijst staat hebben fabrikanten een eenvoudig trucje bedacht: er worden verschillende soorten suiker toegevoegd, soms in namen die je niet gelijk herkent. Wees je er van bewust dat fabrikanten er op deze manier voor zorgen dat suiker ogenschijnlijk een klein onderdeel van het totale product vormt. Suiker schuift zo vaak door naar het achterste deel van de ingrediëntenlijst wat de indruk wekt dat er niet veel suiker in het product zit
.

3. Kijk altijd in de voedingswaardetabel

Fabrikanten zijn verplicht om alle ingrediënten te vermelden in de ingrediëntenlijst. Veel producten bevatten van nature suiker, dat hoeft niet in de ingrediëntenlijst te staan. Maar wanneer suiker expliciet is toegevoegd aan een product moet dat wel altijd in de ingrediëntenlijst staan. Kortom, staat er suiker in de ingrediëntenlijst? Dan gaat het dus altijd om toegevoegde suiker. Wanneer suiker niet vermeld wordt in de ingrediëntenlijst zit er dus geen toegevoegde suiker in, maar het product kan van nature nog steeds veel suiker bevatten. Om daar achter te komen en het totale gehalte aan suikers te ontdekken kijk je in de voedingswaardetabel. Onder het kopje 'koolhydraten' vind je het subkopje 'waarvan suikers', deze toont aan hoeveel suiker (natuurlijke plus toegevoegd) het product bevat per 100 gram of mililiter.
(bron: Foodwatch)

 


Fit & Slank ook in 2015 vergoed

Een BGN gewichtsconsulente wordt ook in 2015 vergoed vanuit de AANVULLENDE zorgverzekering. Hoe deze vergoeding eruit ziet is afhankelijk van de verzekering en het aanvullende pakket.  Handig om te weten, vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering gaan NIET ten koste van het eigen risico!

 


 Volg de Fit & Slank facebook pagina
en ik houd je op de hoogte.
 


 

Wil je een persoonlijk voedingsadvies?

Vraag een Personal Coaching aan bij Fit & Slank!
 

Er is ook een coach

bij jou in de buurt


Wist je dat...?

... er in maart weer op veel locaties cursussen van Fit & Slank starten? Kijk op de website en vind jouw coach in de buurt.

... drie handjes pinda’s gelijk staan aan 7⅕ snee brood?

 … er inmiddels 24 Fit & Slank coaches zijn op 55 locaties in heel Nederland.
 Kijk maar eens hier

... calcium en vitamine D de gewichtstoename verminderen tijdens de menopauze? Dus lekker naar buiten en eet volgens de regel van 3 met drie keer per dag magere yoghurt of magere kwark.

... als kinderen niet ontbijten ze zich moeilijke kunnen concentreren en dat ze twee keer zoveel kans hebben op overgewicht als kinderen die wel ontbijten?

...wist je dat niet dik wordt van vitale voeding?


Hutspot

  • 1 kilo aardappels
  • 1 kilo winterpeen
  • 750 gram uien
  • zout en peper
Schil de piepers, snij de wortels in stukjes en snipper de uien.  Doe de wortels en uien bovenop de geschilde piepers in een grote pan.
Laat dit ongeveer een half uurtje koken tot de piepers en de groenten gaar zijn.  Giet het vocht af in een beker. Stamp de piepers en de groenten door elkaar en gebruik weer het kookvocht om het iets smeuig te maken.
Neem er een stukje mager rundvlees bij.
Eet smakelijk!
 


Er zijn nog veel meer

recepten van Fit & Slank


Boekentip

 Joanna Kortink

Uit de ban van eetbuien


Een geweldig boek (juíst als je denkt alles over afvallen al te weten)! Dit dacht ik namelijk ook, maar kon er niet de vinger op leggen waarom ik zoveel moeite heb met een normaal, gezond eetpatroon...

Dit is NIET het zoveelste 'afvalboek-waar-niets-nieuws-in-staat'...dit boek laat je daadwerkelijk inzien waarom je teveel eet en hoe je je eetprobleem uit de weg kunt ruimen. Dit boek geeft je een andere invalshoek en is op een hele heldere, duidelijke manier geschreven. Het is voor mij van onschatbare waarde!

 


Site van de maand

www.kliekipedia.nl

Om de verspilling van voedsel tegen te gaan is er nu een website met tips voor kliekjesGadget van de maand


 

Hoelahoep

Hoelahoop, de nieuwste rage! Ken je de hoelahoep nog van vroeger? De hoelahoep is terug, maar dit keer voor volwassenen!  Nu kun je hoelahoepen als fitness workout, waardoor je op een leuke manier jouw buikspieren traint en je tegelijkertijd werkt aan een strakkere taille! Er zijn speciale hoelahoeps te koop via internet. Kijk op you-tube voor leuke workout-video’s.
 


Wortelsoep met tuinkers

Wat heb je nodig

1 eetlepel olijfolie
1 sjalotje
100 ml crème fraîche
1 teentje knoflook
400 g winterwortel
1 stengel sereh (citroengras)
500 ml kippenbouillon
1 bakje tuinkers
 

Bereiding

Verwarm de olie in een pan. Fruit de sjalot en knoflook heel zachtjes 3 minuten. Roer de stukjes wortel erdoor en fruit ze 1 min. mee. Snijd de stengel sereh in de lengte open. Schenk de bouillon in de pan en voeg de sereh toe. Breng alles aan de kook en kook de soep zachtjes 15 minuten. Verwijder de stengel sereh. Pureer de soep met de staafmixer. Roer de crème fraîche door de soep en breng de soep op smaak met zout en peper. Schep de soep in 4 borden of kommen, schep er een lepel crème fraîche op en knip de tuinkers boven de soep van het matje. Lekker met geroosterd brood.

Tip:
Het citroenfrisse accent van sereh geeft de soep een heerlijke lichte voorjaarssmaak.

Tip:
Fruit met de sjalot en knoflook een halve eetlepel fijngehakte verse gember mee. Breng de soep op smaak met Japanse sojasaus in plaats van met zout. Laat eventueel de crème fraîche weg.
 
Voedingswaarden per persoon
Energie: 120 kcal       
koolhydraten: 3 g      
eiwit: 2 g
vet: 11g
 

Er zijn nog veel meer
recepten van Fit & Slank
Blijf op de hoogte

Like ons op Facebook
Stuur door naar een vriendFit & Slank
De Hommelberg 5
Maarheeze, N.Br. 6026SR
Netherlands

Add us to your address book
Fit & Slank
De Hommelberg 5
Maarheeze, N.Br. 6026SR
Netherlands

Add us to your address book
   
Wil je de Fit & Slank nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden.
Wil je je profiel/email adres wijzigen? Klik dan hier.