Copy
Bij Fit & Slank kiezen we voor een complete aanpak, met de focus op een eenvoudig eetpatroon - ofwel de Regel van 3 en de 7 Afspraken - én op je fitheid.
Bij Fit & Slank geloven we niet in pillen, poeders of diëten. Onze naam zegt het eigenlijk al; we kiezen voor een complete aanpak, met de focus op een eenvoudig eetpatroon - ofwel de Regel van 3 en de 7 Afspraken - én op je fitheid.

PASEN STAAT WEER VOOR DE DEUR

Nu het bijna Pasen is liggen alle winkel vol met chocolade paaseieren en chocolade paashazen in alle soorten en maten. Een klein paaseitje lijkt zo onschuldig en niet zo erg als je aan het afvallen bent. Maar schijn bedriegt….

Want zeg eens eerlijk, kun jij het bij één paaseitje houden als er een hele schaal op tafel staat? Maar hoeveel calorieën zitten er eigenlijk in al dat lekkers?

Wil je genieten van iets lekkers bij de thee rond Pasen, doe dat dan zeker, maar kies bewust. Kies bij voorkeur voor chocolade-eieren van pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacao percentage. Die bevat namelijk meer cacao en minder suiker en biedt gezondheidsvoordelen vanwege de de antioxidanten die er in zitten.

Laat de eieren en paashazen die gemaakt zijn van cacao-fantasie liever staan. Cacao-fantasie ziet er uit als gewone chocolade, maar mag niet zo heten omdat er minder dan 35% cacao in zit en vaak veel meer suiker en additieven.
 

Kleine paaseitjes
(8 gr/stuk)

 Paaseitje witte chocolade

 45 kcal

 Paaseitje melkchocolade

 45 kcal

 Paaseitje pure chocolade

 40 kcal

 Paaseitje gevuld
 (lichte vulling, likeur)

 37 kcal

 Paaseitje gevuld
 (zware vulling, noot/praline) 

 52 kcal

Grote paaseieren
(50 gram/stuk)

 Paaseieren witte chocolade

 270 kcal

 Paaseieren melkchocolade

 270 kcal

 Paaseieren pure chocolade

 260 kcal

 Paaseieren gevuld
 (lichte vulling, likeur)

 232 kcal

 Paaseieren gevuld
 (zware vulling, noot/praline) 

 325 kcal

WATER LAAT JE STRALEN

Ons lichaam en water


Water is essentieel voor de mens. Wij bestaan namelijk voor een groot deel uit water. Een mannenlichaam bestaat voor ca. 65% uit water, een vrouwenlichaam zo rond de 55%. Vrouwen hebben meer vetweefsel en vet houdt geen vocht vast.

Voor een gezond lichaam is water dan ook onmisbaar. Water vervoert voedingsstoffen naar alle weefsels en cellen en voert afvalstoffen af. Water zorgt ervoor dat we goed kunnen bewegen en denken (ca. 75% van de spieren en hersenen bestaan uit water) en zorgt ook voor een goede spijsvertering.

Water regelt ook de lichaamstemperatuur. Als deze boven de 37,5 graden Celsius komt, dan ga je (meer) zweten. Het water verdampt en de warmte wordt aan de huid onttrokken en koelt het lichaam. Zo houdt water de lichaamstemperatuur op een min of meer constant niveau. Zonder water kan een mens overigens maximaal vier dagen overleven.

Water is ook belangrijk voor de bloeddruk. Bij een tekort aan water is er sprake van een lagere bloeddruk. De huid wordt bij een lage bloeddruk meer ingevallen en rimpeliger. Het is niet zo dat veel water drinken zorgt voor een mooiere huid of veroudering tegengaat.

 

Water als voeding en geneesmiddel


Water wordt dan ook wel voeding genoemd. Niet zo gek want zoals hierboven omschreven heeft het een hartstikke belangrijke werking in het lichaam. Water zorgt er ook voor dat men gewicht kan verliezen. Het is een hulpmiddel om gewicht te verliezen want als men zich houdt aan twee liter water per dag zal het lichaam minder trek hebben in calorie.

Wat vaak ook gebeurt, is dat mensen honger en dorst door elkaar halen. Door het drinken van een glas water is je hongergevoel snel weer verdwenen en neem je dus geen onnodige calorieën meer tot je. Daarnaast zorgt water voor een kleinere kans op hart- en vaatziektes en een blaasontsteking. Het drinken van 2 liter verdeeld over de dag is erg belangrijk en erg goed voor het lichaam.

Over het algemeen geven de hersenen goed aan wanneer we vocht nodig hebben, je krijgt dorst. Wel is het zo dat bij oudere mensen het lichaam dorst minder goed aangeeft. Zij moeten daarom bewuster om gaan met drinken. Ook als je aan het geconcentreerd met iets bezig bent dan wil je de prikkel dat je dorst hebt wel eens negeren. Gevolg kan zijn dat je watertekort krijgt en dat kan leiden tot duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en een verminderde concentratie.

Ook wanneer je griep hebt is het verstandig om wat meer water dan normaal in te nemen, de kans is dan groter dat je sneller herstelt. Overigens kunt je aan de kleur van je urine zien of je voldoende gedronken hebt. Is deze donker dan heb je te weinig vocht. Probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen.
 

Nut van water drinken


Je valt niet af door water drinken. Wel kan het zorgen voor een voller gevoel, waardoor je minder eet en het is altijd beter dan frisdrank en alcohol, waar veel suikers inzitten (ook natuurlijke suikers, zijn suikers).

Het beste is om water te drinken voorafgaand aan de maaltijd, het liefst een halfuur voor het eten. Dit is de beste tijd, omdat het water de maag instroomt en vervolgens naar de ingewanden doorloopt, waar het geabsorbeerd wordt. Daarna wordt al het water opnieuw in de maag uitgescheiden, waarbij tegelijkertijd het slijmvlies in de maag een signaal krijgt om zich gereed te maken voor het ontvangst van voedsel.

Het water in de maag is bedoeld om het voedsel vloeibaar te maken. Om het eerst in delen te breken en vervolgens in kleine deeltjes, zodat deze geabsorbeerd kunnen worden. Dat is wat het water doet. Als er van te voren geen water gedronken wordt, heeft het lichaam onvoldoende water voor andere activiteiten. Al het water wat dan aanwezig is, is al toebedeeld aan andere activiteiten. Voor elke nieuwe activiteit moet er vers water ingenomen worden. En het nemen van vast voedsel is z’n nieuwe activiteit, daarom is er vers water nodig om het voedsel af te kunnen breken.

Vers water is in Nederland gewoon kraanwater. Onze waterzuiveringssystemen zijn zo goed dat ons kraanwater soms gezien wordt als het beste ter wereld. Mineraalwater is uiteraard ook goed, maar niet perse beter. Wel kan het een andere smaakbeleving geven. Overigens is de smaak van kraanwater in Nederland ook niet overal het zelfde, maar het voldoet altijd aan de door wet gestelde kwaliteitseisen. Voor uw gezondheid maakt het niet uit wat je drinkt: de nieren filteren de stoffen uit het water die ze nodig hebben.

Nog een aantal TIPS om voldoende water in je lichaam op te nemen

 1. Drink minimaal 1,5 liter water per dag
 2. Doe een schijfje citroen, sinaasappel of takje munt erin voor de smaak
 3.  Heb je moeite om 2 liter water te drinken per dag? Zet een fles water op een goede zichtbare plaats, zodat je eraan herinnerd wordt om deze leeg te drinken.
In maart starten in het HELE land weer cursussen op om jou
te ondersteunen om te gaan stralen.
Zoek een coach bij jou in de buurt en schrijf je snel in!!!
VIND JOUW COACH

RECEPT VAN DE MAAND

GROENTEMIX MET PETERSELIE

Vegetarisch bijgerecht 2 personen Bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

 • 1 zoete aardappel
 • 1 rode biet
 • 2 dikke wortelen
 • 1 bos peterselie

Bereiding

Oven voorverwarmen op 180° C.  Snij de groenten in dikke plakken en laat de schil er omheen. Leg de groenten plakken op  een met olijfolie ingevette bakplaat in het midden van de oven. Af en toe omscheppen. Intussen peterselie, olijfolie, peper en zout in een blender doen, dit mix tot er een gladde massa. Stapel de plakjes groenten  als een soort torentje over de borden. leg de peterseliesaus ernaast.  

Heerlijk!

KIPFILET UIT DE OVEN

hoofdgerecht 2 personen Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten

 • 2 kipfiletjes
 • 5 tomaten
 • 2 eetlepels mosterd
 • 1 eetlepels olijfolie
 • ovenschaal, ingevet

Bereiding

Oven voorverwarmen op 180° C.  2 tomaten ontvellen en snijd deze in partjes, het binnenste haal je eruit en voeg je bij de andere tomaten die je alleen in partjes snijdt. Bak de kipfilets ongeveer 2 minuten aan elke kan, leg ze in een ovenschaal. Smeer de bovenkant van de kipfilet in met het mosterd-olijfolie en leg de ontvelde tomaten er bovenop. De overige tomaten voeg je nu ook toe. Zet dit ongeveer 30 minuten in het midden van de oven. Lekker met spuitjes J
Tomaat ontvellen: Snij voorzichtig met een scherp mes, een inkerving in de vorm van een kruis aan de onderkant van de tomaten. Dompel de tomaten een paar minuten in kokend water, als het vel loslaat haal je de tomaten eruit en kan je ze ontvellen.

Eenvoudig en lekker!
 
KLIK HIER VOOR MEER RECEPTEN

SAMENWERKING MET TEN MEERSEN

De samenwerking tussen Fit & slank en Ten werpen zijn vruchten af

 
Ten Meerssen staat voor persoonlijke aandacht en professionele begeleiding dit in samenwerking met Fit & Slank blijkt een uitstekende combinatie om de cliënten te helpen hun doel te bereiken een gezond en fit lichaam!
 
Sinds oktober 2015 bestaat de samenwerking met Ten, de cursisten die zich aanmelden voor de cursus “Fit & Slank in 8 weken” hebben de mogelijkheid om het programma “Revitalize Yourself” fitter, slanker, sterker te volgen en kunnen meerdere keren per week onder begeleiding sporten en proeven van de mogelijkheden die Ten heeft, denk hierbij aan de Milon Cirkel, cardio training, pilates, kickboksen etc.
 
Op 16 en 17 maart start het nieuwe “Revitalize yourself” programma !
 
... eieren langer houdbaar zijn als je ze met de punt naar beneden bewaard?

Dit voorkomt dat de eierdooier gaat bewegen. In de platte bolle kant zit namelijk een luchtkamer, waar lucht in hoort te zitten. Wanneer de puntige kant onderaan zit, dan zit de lucht dus boven, kan de dooier niet bewegen en wordt de lucht ook niet samengedrukt (zie afbeelding). Door de eierdooier stabiel te houden en door te voorkomen dat de inhoud van het ei gaat bewegen, blijft je ei langer houdbaar.
... rode paprika de meeste vitamine C bevat van alle groenten en fruitsoorten?

Rode paprika bijna 4x zoveel vitamine C bevat als een sinaasappel (die bevat rond de 50mg per 100 gram). Door een paar stukjes paprika te eten heb je dus zo je dagelijkse portie vitamine C binnen.
... honger gevoel vaak eigenlijk dorst is?

Heb je het gevoel dat je honger hebt? Drink eens een flink glas water, je zult zien dat je behoefte aan eten soms helemaal verdwijnt.

BOEK VAN DE MAAND

Boek van de maand

Smaak. Waarom we proeven wat we proeven


In de afgelopen dertig jaar is er meer bekend geworden over smaak dan in alle veertig eeuwen daarvoor. Culinair journalist en auteur Jeroen Thijssen deelt in Smaak klassieke opvattingen, nieuwe inzichten en de meest actuele kennis over voeding en smaak met de lezer.

Thijssen legt uit hoe wij proeven en wat smaak eigenlijk is. Welke fysieke en psychologische processen gaan vooraf aan het waarnemen van smaak en hoe dragen bijvoorbeeld mond, tong en hersenen bij aan het waarnemen van zoet, zuur, zout of bitter? Hoe komt het dat de mens een voorkeur heeft voor zoet en wat betekent die voorkeur voor onze gezondheid (tandbederf, obesitas) en voor bijvoorbeeld de frisdrankindustrie? Waarom ervaren we de smaak van spruiten tegenwoordig eerder als zoet dan bitter? Na het lezen van dit boek smaakt niets meer hetzelfde!
 
Auteur: Jeroen Thijssen
Te koop bij www.bol.com

APP VAN DE MAAND

App van de maand

Voedingswaardetabel

Deze App geeft je de mogelijkheid om verantwoorde keuzes te maken en de balans te vinden tussen wat  je lekker vindt en wat goed voor je is.

De tabel geeft voor een ruim 1000 voedingsmiddelen het aantal calorieën (kcal en Joule) de hoeveelheid water, eiwitten, vet, onderverdeeld in verzadigde en onverzadigde vetten, cholesterol, koolhydraten en suikers.  

CURSUSSEN OOK IN 2016 VERGOED DOOR ZORGVERZEKERAARS

Omdat Fit & Slank is aangesloten bij de BGN worden de kosten voor cursussen en Personal Coaching consulten ook weer in 2016 vergoed door de meeste zorgverzekeraars in de aanvullende verzekering.
Vele zorgverzekeraars vergoeden de Fit & Slank cursussen.

NIEUWE COACHES

Diana Dorfel
MEER OVER DIANA
Marieke Koch
MEER OVER MARIEKE
Deze nieuwsbrief kwam tot stand met medewerking van Angélique van Ruitenbeek en Ger Deckers.
Copyright © * 2016 * Fit & Slank*, All rights reserved.

Ons adres is:
De Hommelberg 5
6026 SR Maarheeze
Nederland
info@fitenslank.nl

Wil je de manier van het ontvangen van deze mails aanpassen?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of uitschrijven van deze nieuwsbrief