Copy
Like Bepaal je doelen voor 2015 on Facebook


Blijf op de hoogte met de maandelijkse nieuwsbrief van Fit & Slank
Ook bij jou in de buurt vind je een coach.

Hallo <<Voornaam>>,

 

Namens het Fit & Slank team:


De beste wensen voor 2015!
Dat het een gezond, fit en slank jaar mag worden.

Fit & Slank 2015!!!

 

In het nieuwe jaar gaan we er fris tegenaan! We maken goede voornemens en bewuste keuzes. In deze nieuwsbrief komen onderwerpen aan bod die je hierbij kunnen helpen.
 

Goede voornemens

Zoals elk jaar worden er in het begin van het nieuwe jaar weer goede voornemens gemaakt. De een stopt met roken, de ander gaat sporten en/of wilt afvallen en zo zijn er nog legio andere voorbeelden. Maar hoe zorgen we ervoor dat we ons doel behalen en ook volhouden? 
Stel je hebt je als doel gesteld om af te vallen middels een gezond eetpatroon. Hoe ga je dat dan aanpakken? Hieronder een handig overzicht dat je hierbij kan helpen:
 

Concreet doel

Concretiseer jouw doel, omschrijf het positief, visualiseer het en spreek het hardop uit. Bijvoorbeeld: in de zomervakantie van 2016 wil ik 25 kilo zijn afgevallen. Het hardop uitspreken van je doel zou je tijdens het hele traject moeten doen, dit werkt door in je onderbewuste en helpt echt. Oké, het zal in het begin raar zijn om dit te doen, maar probeer het gewoon.
 

Reële tijdsplanning

Maak een reële tijdsplanning. Het doel moet haalbaar zijn binnen de gestelde tijd. Wanneer je die 25 kilo wilt afvallen is het niet redelijk om van jezelf te verwachten om dit binnen een half jaar te behalen. Stel subdoelen; bijvoorbeeld over een half jaar wil ik 15 kilo zijn afgevallen.
 

Hoe ga je jouw doel bereiken

Hoe ga je het doen? Een intakegesprek met een gewichtsconsulente kan je op weg helpen om je doel te bepalen en een plan van aanpak te maken. Samen maak je dan een keuze voor Personal Coaching of voor het volgen van een groepscursus. 


Actie

Naast gezonde en gevarieerde voeding is het ook van belang dat je (meer) gaat bewegen en sporten. De combinatie hiervan zorgt dat je sneller op een gezonde manier kilo’s verliest. Dat motiveert ook! Sporten verhoogt o.a. je stofwisseling waardoor je meer energie verbruikt, maar zorgt ook voor een gezond lijf en geeft je een mentale opkikker. Ga samen met vrienden sporten. Zo heb je die stok achter de deur en kun je je kaakspieren ook meteen trainen .
 

Valkuilen

Wanneer je een doel wilt bereiken, gebeurt dit altijd met vallen en op staan. Denk eens na over je valkuilen. Wat kan je plan in de weg staan? Wat eet je bijvoorbeeld wanneer je naar een verjaardag gaat? Kies je voor een klein stukje taart of toch voor dat toastje met brie? Een planning van bewuste keuzes is van groot belang. En weet dat het niet EN-EN is maar OF-OF. Zo ben je voorbereid op deze momenten en kom je niet voor verrassingen te staan in de vorm van verleidingen.
Ga je een keer de fout, zie het dan niet als falen maar als een leermoment. Probeer te achterhalen waardoor je ging eten en zoek naar oplossingen. Pak de draad weer op en houd je doel voor ogen. Pep jezelf op, je weet dat ook jou het lukt!
 Houdt jouw plan rekening met obstakels?

Belonen

Net zoals kinderen het prettig vinden om beloond te worden, stimuleert belonen volwassenen ook om hun doel te behalen. Wat dacht je van een dagje naar de sauna of een mooie nieuw kledingstuk wanneer je je (sub)doel hebt bereikt? 
 

Wens=Werkelijkheid

Geniet er van wanneer je je streefgewicht behaald hebt. Je mag terecht trots zijn op jezelf! Nu kun je jezelf weer een nieuw doel stellen, namelijk: het behouden van je gezonde leefstijl/streefgewicht!
 


Witlof

Witlof is het hele jaar van Nederlandse bodem beschikbaar in de winkels. Maar wist je dat de teelt van witlof uit twee fases bestaat? Eerst worden de wortels van witlof op het land geteeld. Dat betekent dat het zaad tussen half mei en juni wordt ingezaaid.
Vervolgens worden de witlofwortels van oktober tot december gerooid. Deze wortels worden in het donker opgeslagen. In het donker komt er opnieuw een groeipunt op de wortels. Dit is het begin van de herkenbare witlofkrop, die je in de supermarkt vindt.
De smaak van witlof is licht bitter. Als je de bittere smaak van witlof wilt vermijden in bijvoorbeeld salades, verwijder je de buitenste bladeren en snij je het uiteinde van de basis af. Vervolgens verwijder je de kegelvormige kern. Besprenkel het witlof met wat citroensap om de witte kleur te behouden.
 

Witlof, goed voor de spijsvertering

Witlof heeft diverse medicinale eigenschappen. Het spijsverteringstelsel wordt gestimuleerd door witlof omdat er probiotische stoffen in zitten. Het helpt de lever te ontgiften. Er zitten vezels in waardoor alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen. Witlof heeft een laxerend effect dus constipatie wordt ermee verholpen. 
 

Witlof bewaren

Om de versheid van witlof te controleren, moet je twee stronkjes tegen elkaar aanwrijven. Als ze een 'zingend-piepend' geluid maken, zijn ze vers. Witof kun je langere tijd bewaren in de groentelade onderaan in de koelkast. Als de groente aan het licht wordt blootgesteld, wordt ze snel groen.

 


Fit & Slank ook in 2015 vergoed

Een BGN gewichtsconsulente wordt ook in 2015 vergoed vanuit de AANVULLENDE zorgverzekering. Hoe deze vergoeding eruit ziet is afhankelijk van de verzekering en het aanvullende pakket.  Handig om te weten, vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering gaan NIET ten koste van het eigen risico!

Misschien ben je er dit jaar achter gekomen dat je de kosten voor de Fit & Slank cursussen niet of slecht gedeeltelijk vergoed kreeg, terwijl jouw medecursisten dit wel vergoed kregen. Wellicht is het verstandig om nu even jouw polis na te kijken om na te gaan of de kosten in 2015 vergoedt worden en het daarom loont om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.


 


Noten


Noten bevatten veel vetten maar vooral veel onverzadigde (goede) vetten. Hazelnoten, walnoten of amandelen bevatten relatief meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan cashewnoten of pinda’s.
Naast vetten bevatten noten ook eiwitten, ijzer, vitamine E en B-vitamines. Noten zijn volwaardige vleesvervangers.

Hieronder een overzicht van noten met tevens de kilocalorieën per 100 gram:
macadamianoten 733
pecannoten 717
paranoten 679
walnoten 675
hazelnoten 667
pistachenoten 649
amandelen 609
cashewnoten 591

Pinda’s zijn in dit overzicht niet opgenomen omdat dit geen noten maar peulvruchten zijn. Ze bevatten minder ijzer dan noten.
 

Waarom zijn noten gezond?

 Noten zorgen voor een lager cholesterolgehalte en schijnen beschermend te werken tegen hart- en vaatziekten. Dit wordt veroorzaakt door de gunstige vetzuursamenstelling met veel onverzadigde vetten. Je kunt het beste kiezen voor rauwe noten: dit zijn de ongebrande, niet bewerkte, zoutloze noten. De reden dat noten niet zijn opgenomen in de schijf van 5 is omdat noten veel energie/caloriën leveren.
 

Kortom noten zijn heel gezond, maar wees er zuinig mee wanneer je wilt afvallen!

 
 

Koude tijden & ‘warme’ voedingsmiddelen


Hoe houden we ons warm in deze koude wintermaanden? 

Thee

Thee (zonder melk en suiker) past in een gezond eetpatroon. Thee blijkt de kans op hart- en vaatziekten te verlagen, tevens heeft thee een gunstig effect op diabetes. 
Wist je dat kruidenthee eigenlijk geen thee is? Kruidenthee wordt namelijk niet gemaakt van de theeplant, maar van kruiden, bloemen en specerijen. Warme kruidenthee is heerlijk en gezond. Kies eens voor verse muntthee met citroen. De koude versie is heerlijk voor in de zomer.  


 

Gekruid eten

Wist je dat pittig eten je stofwisseling verhoogt, waardoor je dus meer kilocalorieën verbruikt? En dat willen we natuurlijk graag als we willen afvallen! Dus eet bijvoorbeeld sambal, curry, mosterd, rode pepers en oregano door en bij je maaltijd. 
 

Soepen

Een heerlijke maaltijdsoep bevat alle ingrediënten van een hoofdmaaltijd. Voeg zoveel mogelijk seizoensgroenten toe, aardappelen (binden het geheel) en mager vlees of vis. Wil je soep als tussendoortje dan kun je een bouillon nemen met groenten. Neem geen gebonden soepen want die bevatten veel kilocalorieën.

Voor heerlijke gezonde recepten, kijk op de website.
 


Fit & Slank en Mindfulness

Bewuste keuzes maken is een van de belangrijkste middelen om een gezonde leefstijl te ontwikkelen. En als je deze keuzes hebt gemaakt is het van belang dat hetgeen wat je doet ook goed doet. Goed naar je lichaam luisteren hoort hier ook bij. 
Mindfulness kan je hierbij misschien helpen. Mindfulness betekent je aandacht doelbewust richten op je ervaring van dit moment, zonder erover te oordelen. In de praktijk blijkt dit niet makkelijk. We zijn vaak met ons lichaam op de ene plaats en met ons hoofd ergens anders.
 


Mindful eten

Bij mindful eten gaat het niet zozeer om wat je eet, maar om het bewust zijn van hoe je eet en waarom je eet. Je bent je bewust van elke hapje of slokje dat je neemt. Door bewust bezig te zijn met eten kan inzicht verkregen worden in gedachten en gevoelens rondom het eetgedrag. Met mindful eten kunnen bepaalde patronen zoals bijvoorbeeld gedachteloos overeten worden gestopt. Je leert minder te eten en toch voldaan te zijn. Een aantal tips:
 1. Plan je eetmoment en neem bewust de tijd om van je eten te genieten.
 2. Eet op een vaste en rustige plek. Door aan tafel te eten en niet tegelijk tv te kijken of te lezen ontkoppel je activiteiten die met eten samenhangen. Probeer er ook een gezellige plek van te maken.
 3. Neem bescheiden porties. Schep  1 keer op. Het gebruik van een klein bord scheelt ook al 20 procent.
 4. Eet met plezier door al je zintuigen bij het eten te betrekken. Neem de smaak waar alsof je het voedsel voor het eerst proeft. Wees je ook bewust van je andere zintuigen. Wat ruik je en wat zie je?
 5. Neem kleine hapjes en kauw goed en eet langzaam. Dit helpt om het eten beter te proeven en langzamer te eten en je hebt eerder een verzadigd gevoel. Zo leer je te herkennen wanneer je voldaan bent en kun je stoppen voordat je teveel gegeten hebt. Leg bijvoorbeeld vaker even je bestek neer.
 6. Sla geen maaltijden over. Wanneer je maaltijden overslaat, neemt je honger toe en wordt het moeilijk om bewuste eetkeuzes te maken. Dit kan leiden tot snaaien van eten dat snel voorhanden is.
 7. Waarom wil je eten? Wacht even voordat je wilt gaan eten en stel jezelf de vraag: waarom wil ik eten? Heb ik echte honger (behoefte aan voeding) of schijnhonger (behoefte aan vulling)? 


Mindful bewegen: Pilates

Naast een bewuste keuze in voeding en de manier waarop we hiermee omgaan, is bewegen en sporten een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Naast cardiotraining is het van belang dat je ook spierversterkende oefeningen doet. Pilates is een van de mogelijkheden hiervoor.
Pilates is een lichaamsoefening ontwikkeld door Joseph Pilates. Joseph ontwikkelde deze methode tijdens de eerste wereldoorlog om het rehabilitatieprogramma van oorlogsveteranen te verbeteren. Pilates bestaat uit een serie vloeiende oefeningen die je op de grond kunt uitvoeren, je kunt het dus ook thuis doen. Met Pilates verbeter je jouw kracht, flexibiliteit en balans. Je ontwikkelt lange en sterke spieren en je versterkt je innerlijke core om je wervelkolom te ondersteunen. Je kunt het beste 2-3 keer per week een uur Pilates oefeningen uitvoeren, je zult al een verschil zien in 2-4 weken! Het eerste wat je opvalt, is je langere houding. Je kunt na een tijdje ook een plattere buik verwachten. 
 

Wat zijn de voordelen van Pilates?

 • Het verstevigen van spieren over je hele lichaam.
 • Het krijgen van meer energie.
 • Het krijgen van een betere houding.
 • Het krijgen van meer kracht 

Kun je met Pilates afvallen?

Er zijn veel redenen waarom je met Pilates zou kunnen vallen:
 • Met trainen verbrand je calorieën, zo ook met Pilates. Hoeveel calorieën je verbrand hangt af van je lichaamstype en de inspanning die je in je training legt.
 • Een van de beste manieren om er dunner uit te zien en je dunner te voelen is door een mooie houding. Pilates zorgt voor een slankere look door het benadrukken van je lengte en een goede uitlijning.
 • Pilates bevordert diepe en efficiënte ademhaling die essentieel is voor verbranding van calorieën en weefselregeneratie.
Wanneer je Pilates trainingen volgt bevordert dit je gevoel van eigenwaarde en je bent bewuster met je leefstijl bezig. Dit is allebei nuttig wanneer je gewicht wilt verliezen. Doe de oefeningen op je eigen niveau en bouw het rustig op, dan zul je merken dat je resultaat boekt. Iedereen kan bewegen, begin vandaag nog.

 

 

 Volg de Fit & Slank facebook pagina
en ik houd je op de hoogte.
 


 

Wil je een persoonlijk voedingsadvies?

Vraag een Personal Coaching aan bij Fit & Slank!
 

Er is ook een coach

bij jou in de buurt


Wist je dat...?

… er weer nieuwe coaches zijn die met de Fit & Slank formule werken? Welkom Petra Schwab en Elly Geurts in Gelderland, Annet Damuis in Overijssel.

... er nog veel meer locaties zijn. Kijk maar eens hier
 
... in januari weer nieuwe cursussen starten in het hele land? Kijk hier om te zien waar en wanneer een cursus wordt gegeven bij jou in de buurt.

... je als extra motivator de SMS service kan bestellen? 8 weken dagelijks een peptalk voor € 9.95

... er een nieuw TV programma is waarbij je als echtpaar kunt inschrijven?  
Zijn jij en je geliefde allebei (veel) te zwaar? Lukt het jullie niet om af te vallen, omdat jullie elkaars verkeerde eetgewoontes versterken? En gaat jullie relatie letterlijk en figuurlijk gebukt onder jullie overgewicht?
SBS6 zoekt stellen die kampen met (zwaar) overgewicht.
Willen jij en je partner weer grip krijgen op jullie gezondheid en jullie relatie? Geef je dan nu op via kandidaat@eyeworks.tv
 
Schrijf je in bij Eyeworks


Recept

Witlofsoep met gedroogde parmaham

Wat heb je nodig (4 pers)

 • 2 sjalotten
 • 1 teen knoflook
 • 450 gr witlof
 • 1 aardappel
 • 1 ltr kippenbouillon
 • 125 ml kookroom light
 • Peper en zout
 • Plakjes Parmaham

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de plakjes ham op een vel bakpapier en laat ze gedurende 15 minuten zachtjes drogen.
Snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Fruit deze aan in wat olijfolie.
Schil de aardappel en snij deze in blokjes.
Verwijder de stronk van de witlof en snij deze in reepjes.
Voeg de aardappel en de witlof toe en de kippenbouillon.
Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Pureer het geheel glad met een staafmixer en voeg de light-room toe.
Breng de soep op smaak met wat peper en zout en garneer met de gedroogde Parmaham.
 

 

Er zijn nog veel meer
recepten van Fit & Slank


Recept

Witlofsalade met gegrilde peer
 

Wat heb je nodig (4 personen)

 • 5 stronken witlof
 • 100 gr ricotta
 • 2 peren
 • 1/2 citroen
 • 4 el olijfolie
 • 2 tl honing of gebruik zoetstof
 • 3 takjes peterselie
 • 8 stengels bieslook
 • 1 takje citroenmelisse
 • 1/2 sjalot
 • Peper en zout

Bereiden

Maak eerst de dressing: voeg het sap van een 1/2 citroen bij de olijfolie en voeg de honing (of zoetstof) toe. Snipper het halve sjalotje en voeg dit bij de olie. Hak de kruiden fijn en meng dit door de olie. Breng de dressing op smaak met wat peper en zout.
Schil de peren en snij deze in 8 parten. Zet een grillpan op het vuur en laat deze goed heet worden. Grill de peren aan beide kanten goudbruin. Verwijder het kontje van de witlof en de buitenste blaadjes. Was de overige blaadjes en laat ze uitlekken. Meng de witlof met de dressing in een grote kom. Dresseer de blaadjes op het bord en maak dit af met de gegrilde peer. Voeg als laatste 5 theelepels ricotta per bord toe.

 

Er zijn nog veel meer
recepten van Fit & Slank


Recept

Roergebakken witlof met Oosterse biefreepjes

 

Wat heb je nodig (1 persoon)

 • 2 struikjes witlof
 • 1 eetlepel olie
 • 100 gram biefreepjes
 • 1 sjalot, gesnipperd
 • 2 centimeter verse gemberwortel, fijngehakt of 2 theelepel gemberpoeder
 • 1 eetlepel sojasaus
 • paar druppels sesamolie

Bereiden

Maak het witlof schoon. Snijd de struikjes in lengte in vieren. Verhit de olie in een wok en bak de biefreepjes op hoog voer om en om bruin. Neem ze uit de pan en voeg de sjalot en de gember toe. Roerbak 1 minuut en doe het witlof erbij. Roerbak samen 2-3 minuten. Doe de biefreepjes terug in de pan, warm ze even mee en breng op smaak met de sojasaus en de sesamolie.

Er zijn nog veel meer
recepten van Fit & Slank


Boekentip

Marinus Knoope:
De Creatiespiraal

Natuurlijke weg van wens naar werkelijkheid. Hierin beschrijft Marinus Knoope hoe je in 12 stappen je doel kan realiseren!
 


App van de maand

Water your body-appDrink jij genoeg water? Vergeet je altijd om regelmatig water te drinken? Deze App herinnert je eraan om elke dag water te drinken en houdt je water gewoonten bij.
Je hoeft alleen je huidige gewicht in te voeren en DrinkWater zal je helpen om te bepalen hoeveel water je lichaam dagelijks nodig heeft.
Wanneer je klaar bent met het drinken van een kopje water, moet je een kop toevoegen in de app.

Check App Store / Google play


Gadget van de maand

Waterflesjes

 

Nederlanders zijn kampioen in het hervullen van waterflesjes. Zo’n 65% van de mannen en maar liefst 86% van de vrouwen vult zijn bronwaterflesje bij met kraanwater. Je kunt kiezen uit een groot assortiment herbruikbare waterflessen, drinkflessen, bidons voor in de auto of onderweg. Een herbruikbare waterfles is goed voor het milieu maar het is wel van belang dat je iedere dag je waterfles grondig reinigt met water en een sopje!
Blijf op de hoogte

Like ons op Facebook
Stuur door naar een vriendFit & Slank
De Hommelberg 5
Maarheeze, N.Br. 6026SR
Netherlands

Add us to your address book
Fit & Slank
De Hommelberg 5
Maarheeze, N.Br. 6026SR
Netherlands

Add us to your address book
   
Wil je de Fit & Slank nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden.
Wil je je profiel/email adres wijzigen? Klik dan hier.