Copy
Like Fit & Slank de zomer in on Facebook


Blijf op de hoogte met de maandelijkse nieuwsbrief van Fit & Slank
Ook bij jou in de buurt vind je een coach.

Hallo <<Voornaam>>,

Er zijn nieuwe locaties in Bronckhorst en Zutphen.

Wil jij voor de zomer van 2015 fitter, slanker en gezonder zijn?
Waar wacht je nog op? 

 

Stuur een e-mail
naar jouw Fit & Slank coach
bij jou in de buurt om zeker te zijn van een plaats.
 


Broccoli is een gezonde en lekkere zomergroente
 

Broccoli bevat veel voedingsstoffen (zie onder). Broccoli is populair en de meest gekochte groente in Nederland (al vanaf halverwege de jaren tachtig) en dus een graag geziene “gast” op het bord.

Broccoli wordt meestal gekookt en iets minder vaak gebakken gegeten. Stomen neemt overigens ook in populariteit toe en dit zorgt voor het meeste behoud van de voedingsstoffen. Maar rauw kan je broccoli ook eten. Het is goed te verwerken in een gezonde salade.
 

Hoe goed te houden?

Verse broccoli kan je het beste in luchtdichte folie in de koeling bewaren. Laat een verse stronk niet langer dan een dag of 4 a 5 in de koeling liggen. Als je twijfelt of je het wel binnen enkele dagen gaat eten, vries de broccoli dan in. Dat is prima te doen en het beste is even blancheren en dan inpakken.
 
 

Wat zit er in?

100 gram broccoli betreft 125 kJ. Het is opgebouwd uit:
·         2 g koolhydraten
·         3,3 g eiwit
·         105 mg calcium
·         1,3 mg ijzer
·         114 mg vitamine C
·         0,1 mg vitamine B1
·         0,21 mg vitamine B2
·         0,12 mg caroteen

Broccoli werkt met name goed voor de spijsvertering (het beval veel vezels)
Daarnaast zijn er verschillende wetenschappers die aangeven dat broccoli ook goed tegen kanker (DIM) is en de huid tegen het schadelijke UV-licht (sulforafaan) kan beschermen.
 


Zomerse dorstlesser: Fruitwater 


Iedereen kent het belang van drinken. Ons lichaam heeft dagelijks minimaal 1,5 liter vocht nodig en dat is bij fysieke inspanning en bij hoge temperaturen nog meer. De verleiding om naar ongezonde frisdranken en fruitsappen te grijpen is groot. Water is de beste en gezondste dorstlesser die we maar tot ons kunnen nemen en een glaasje water met ijs kan best lekker zijn op een warme zomerdag.

Maar om die 1,5 liter water naar binnen te krijgen kan voor velen een uitdaging zijn. Water is immers smaakloos en veelvuldig drinken ervan wordt gauw als ‘saai’ervaren. Water met een smaakje is dan de oplossing. Dit kun je heel gemakkelijk zelf maken door kruiden en fruit te mengen met water. Heerlijk verfrissend en bovendien caloriearm. Daarnaast ziet het er ook nog eens erg feestelijk uit.

 In principe lenen alle fruitsoorten zich voor het maken van zogenaamd 'fruitwater'. Limoenen,  citroenen, frambozen, aardbeien, sinaasappel en ananas doen het erg goed als smaakmaker van water. Voeg hier kruiden als, munt of basilicum aan toe om je 'watertje' een extra 'bite' te geven. Je zult verrast zijn hoe smakelijk en verfrissend het is.


10 x fruitwater

1. citroen - munt - limoen
2. aardbei - citroen - basilicum
3. watermeloen - munt
4. sinaasappel - komkommer - munt
5. blauwe bessen - lavendel
6. appel - kaneelstok
7. ananas - kokoswater
8. kiwi - limoen - blauwe bessen - munt
9. ananas, kiwi, passievruchten
10. citroen – framboos

 

Tips:

- Je kunt ook bevroren fruit nemen of zelf ijsblokjes maken met stukjes fruit er in.
- Probeer ook eens water met koolzuur, hierdoor krijg je fris en sprankelend drankje. Of gebruik afgekoelde groene thee (liefst cafeïnevrij) voor extra antioxidanten.
- Zacht fruit en kruiden kun je ook een beetje crushen met een stamper, hierdoor krijgt het fruitwater extra smaak
- Als je een grote kan maakt kun je er steeds vers water bij blijven doen, maar na ongeveer 3 dagen in de koelkast zou ik ook het fruit vervangen.
- Was het fruit altijd voordat je het in het water doet
- Wil je het water wat zoeter hebben dan kun je een beetje honing toevoegen.

 Een eigen moestuin

Heb je er wel eens aan gedacht om zelf een moestuin aan te leggen? Het heeft veel voordelen:

Tuinieren gezond is! Het is vaak fysiek werk en dan ook nog in de buitenlucht: niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de geest. Je bent bezig met één van de meest basische aspecten van het leven, immers je voorziet (voor een deel) in je eigen voedselvoorziening. Letterlijk met je voeten in de aarde en je neus in de lucht. Het opkweken van zaad tot iets wat je kunt eten is heel bijzonder. Als je ook nog biologisch tuiniert, is de oogst aanzienlijk gezonder dan hetgeen je in de winkel koopt en ook nog véél lekkerder!

Moestuin is goedkoper! Je eigen voedsel produceren betekent geld besparen. Eén pakje zaad kost bijna niets maar voorziet je gedurende een heel seizoen van verse groenten. Overgebleven zaden kun je ruilen met medetuiniers. Zo vergroot je de diversiteit van je moestuin.

Je volgt de seizoenen! Wanneer je je eigen groenten en fruit teelt, volg je de seizoenen waardoor je individuele groenten meer gaat waarderen. De oogst is altijd kakelvers en vooral: rijp. Groenten en fruit in de winkel zijn vaak onrijp geplukt omdat ze zulke grote afstanden moeten afleggen. Bovendien kun je overschotten bewaren of conserveren.
 

In 8 stappen een Makkelijke Moestuin aanleggen:
Een Makkelijke Moestuin aanleggen is heel eenvoudig:

1. je maakt een bak
2. vult die met aardemix
3. en begint met planten.
Simpel he?

Stap 1: Plan je moestuin 
Wat en hoeveel wil je gaan telen? En hoeveel bakken heb je daar voor nodig?

Stap 2: Kies een plek 
Waar wil je je Makkelijke Moestuin plaatsen en waar moet je rekening mee houden?

Stap 3: Bouw je bak en raster. 
In deze stap maak je je bak(ken) en raster(s). Ik vertel je over maten, materialen en waarom je bak niet af is zonder een raster voor de vakverdeling.

Stap 4: De Makkelijke Moestuin Mix 
In de Makkelijke Moestuin gebruik je niet je eigen grond maar een speciale aarde-mix die alles biedt wat je planten nodig hebben.

Stap 5: Plaats en vul je bak(ken) 
Bak en MM-mix bij de hand? Dan kan is het tijd om je bak te plaatsen en te vullen.

Stap 6: Maak je klimrekken 
In de Makkelijke Moestuin groeien tomaten, courgettes, bonen en pompoenen langs verticale klimrekken. Zo nemen ze weinig ruimte in en het ziet er prachtig uit!

Stap 7: Zaai en plant op de juiste afstand 
In de MM zaai je niet op rijtjes maar in vierkanten van 30 bij 30 cm.  

Stap 8: Beplant elk vak anders 
Beplant elk vak met een ander gewas. Zo heb je amper last van ziektes of ongedierte en hoef je geen ingewikkelde schema's van wisselteelt aan te houden.

Stap 9: Verzorg je planten 
Alles over het onderhouden van je bakken en het verzorgen van je groentes.

Stap 10: Oogst en beplant opnieuw 
In de Makkelijke Moestuin oogst je zo veel en zo lang mogelijk. Als je iets oogst hebt zaai of plant je meteen het volgende gewas. Zo kan een vak meerdere keren per jaar beplant worden.

Met je eigen groente kun je heerlijke recepten maken uit het
Fit & Slank kookboekje.
De recepten vind je ook op de website van Fit & Slank
 


De zomerkoninkjes komen er weer aan
Ze komen er weer aan, de heerlijke zomerkoninkjes oftewel .....aardbeien. Wie lust ze niet? Dat ze gezond zijn wisten we al. Reden genoeg om ze komende zomer weer volop in huis te halen. Heerlijk in een salade, maar ook een ware traktatie op een volkoren beschuit en uiteraard in de yoghurt of kwark of op een boterham.

Smullen maar! 


 

Wel of geen vitamine supplement?

Bij het gebruik van goede voedingsproducten, hoeven we niet direct bang te zijn voor tekorten aan vitaminen (met uitzondering van vitamine D). De behoefte aan bepaalde vitaminen verschilt echter van persoon tot persoon, mede doordat we niet altijd voldoende opnamecapaciteit hebben.

Maar hoe weet je nu of je een tekort aan vitaminen hebt? Er zijn meerdere symptomen die kunnen duiden op een vitaminetekort. Symptomen bij bijvoorbeeld een vitamine B2 tekort kunnen zijn: gebarsten huid en slijmvlies, kloofjes aan de mondhoek, schilfers langs de neusvleugels, lengteribbels op je vingernagels, rood worden van de tong, eczeem, brandende huid en vermoeidheid. Je begrijpt dat het alleen met deze symptomen lastig is om een duidelijke diagnose te stellen. Om een duidelijk beeld te krijgen is het noodzakelijk dat hiervoor bloed wordt afgenomen. Je kunt dit laten doen via je huisarts of praktijk ondersteuner

 We dienen echter zeker niet te vergeten dat onze voeding dé bron is waaruit we vitaminen, mineralen en enzymen halen. Deze nutriënten kunnen we vaak in de meest optimale vorm en gemakkelijker opnemen uit onze voeding dan uit supplementen.

 


Fit & Slank ook in 2015 vergoed

Een BGN gewichtsconsulente wordt ook in 2015 vergoed vanuit de AANVULLENDE zorgverzekering. Hoe deze vergoeding eruit ziet is afhankelijk van de verzekering en het aanvullende pakket.  Handig om te weten, vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering gaan NIET ten koste van het eigen risico!

 


 Volg de Fit & Slank facebook pagina
en ik houd je op de hoogte.
 


 

Wil je een persoonlijk voedingsadvies?

Vraag een Personal Coaching aan bij Fit & Slank!
 

Er is ook een coach

bij jou in de buurt


Wist je dat...?

 … we er weer 3 collega's bij hebben? Welkom Margareth Nederstigt, Leontien van den Berg en Petra van Rikxoort

... Fit & Slank nu ook 2 locaties in de Achterhoek heeft?
   Kijk maar eens hierwaar iedereen zit

 

... je ook de stelen van de broccoli kunt eten? Schil de wat taaie buitenkant van de dikke steel en snijd ze in plakjes en kook ze mee met de roosjes.
 
... broccoli één van de meest gezonde groenten is die we in Nederland kennen? Het versterkt namelijk het immuunsysteem, laat staar verminderen en houdt de bloedvaten gezond

... het ongeveer 50 dagen zomer is?

... het lichaam met plassen, zweten en ademen zo’n 2,5 liter water per dag verbruikt? 

... je dagelijks via voeding gemiddeld 1 liter water binnen krijgt?
Dat betekent dat je nog 1,5 liter water mist.

... je met de Fit & Slank cursus ´in 8 weken´ leert een gezondere levensstijl ontwikkelen met als belangrijk aspect een gezonde voeding?
De cursus is opgebouwd uit het ontwikkelen van een bewust voedingspatroon, voldoende beweging en verandering in gedrag en gewoontes?
Lee meer hier


Recept

Broccolisoep

Wat heb je nodig (2-3 pers)
  • 2-3 personen
  • 1 teen knoflook (gehakt)
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • scheut olijfolie
  • 400 g grof gesneden broccoli
  • 1 liter groentebouillon
  • handvol munt
  • zout en peper
  • verkruimelde ricotta
  • muntblaadjes
 

Bereiding

Deze makkelijke en gezonde broccolisoep staat snel op tafel. De knoflook geeft een extra touch aan de soep. Garneer met ricotta en verse munt.

Bak 1 gehakte teen knoflook en 2 stengels bleekselderij, in stukjes, in 2–3 min. zacht in een wat olijfolie.

Voeg 400 g grof gesneden broccoli en 1 liter groentebouillon toe. Kook dit nog 5 min. en pureer de soep dan met een handvol munt in de blender.

Voeg zout en peper toe en serveer, gegarneerd met verkruimelde ricotta en muntblaadjes.
.
 


Er zijn nog veel meer

recepten van Fit & Slank


Boekentip

Rian Nix-Gommeren

Zelf ingemaakt

 
Toen ik het kookboek ‘zelf ingemaakt’ in mijn handen kreeg had ik er direct zin an! Het boek verleidt om gelezen te worden. Het is Studio Boot en Rian Nix-Gommeren gelukt om een ‘oubollig’ onderwerp weer helemaal hip te maken. “Inmaken was vroeger heel gewoon. Iedereen deed van alles met fruit om het maar te kunnen bewaren voor de lange winter,” aldus de inleiding. Desalniettemin zijn de recepten zeer bijtijds en bovendien ook enorm leuk om te maken.

Zo wordt op een duidelijke en gedetailleerde manier verteld hoe je moet wecken, jam maken, of pesto maken. En natuurlijk kan de chutney niet ontbreken. De recepten in het boek werken allemaal met een van de genoemde methodes, alleen dan telkens met andere ingrediënten, om verschillende smaken te creëren. Ook wordt er beschreven hoe je sommige van deze ingrediënten zelf thuis kan kweken/groeien, zoals: rode pepers, kruiden, druiven en vele andere.

Het boek staat bol van praktische tips, mooie recepten en het zal veel voldoening geven om zelf ingrediënten te kweken én daarna te verwerken. Dus besluit je zelf een moestuin(tje) aan te leggen dat kun je met de recepten in dit boekje je eigen groente en fruit zelf inmaken
 
 


App van de maand

Groente en fruitkalender

Het is vaak goedkoper om seizoensgroenten en -fruit te kopen, simpelweg omdat het aanbod groter is. Wanneer je niet veel geld hebt te besteden, kun je hierdoor toch gezond eten. Als je wilt weten hoe duurzaam een bepaalde soort is en hoeveel het milieu belast wordt, dan is de groente en fruit kalender ook handig voor je.
 

gratisRecept


Lunchsalade met Bulgur

Kook de bulgur in 10 - 12 minuten. Snijd intussen de: tomaat, tuinkers, gemengde ongezouten noten, kaas en bleekselderie. Voeg een beetje extra vierge olijfolie en citroensap toe. 

Blijf zuinig met de noten en de kaas.
 


 
Blijf op de hoogte

Like ons op Facebook
Stuur door naar een vriendFit & Slank
De Hommelberg 5
Maarheeze, N.Br. 6026SR
Netherlands

Add us to your address book
   
Wil je de Fit & Slank nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik dan hier om jezelf af te melden.
Wil je je profiel/email adres wijzigen? Klik dan hier.