Copy
Bij Fit & Slank kiezen we voor een complete aanpak, met de focus op een eenvoudig eetpatroon - ofwel de Regel van 3 en de 7 Afspraken - én op je fitheid.
Bij Fit & Slank geloven we niet in pillen, poeders of diëten. Onze naam zegt het eigenlijk al; we kiezen voor een complete aanpak, met de focus op een eenvoudig eetpatroon - ofwel de Regel van 3 en de 7 Afspraken - én op je fitheid.
VIND JOUW COACH

SLAPEN EN OVERGEWICHT

Slaapgebrek speelt een rol bij overgewicht. Kortere nachten gaan gepaard met langere dagen en dus heb je meer tijd om te eten. Ook hebben we dan meer trek in vet en wie moe is, heeft minder zin om te bewegen of te sporten en verbrandt die dag minder calorieën. Hoe komt dit nou eigenlijk?

Slaap jij voldoende? Dan zorg je dat je hormoonhuishouding in balans blijft. Slaap je te weinig? Dan neemt de kans op overgewicht toe doordat de hormonen leptine en ghreline dan in de war raken. Ze geven verkeerde signalen door aan je hersenen. Zo laat leptine je weten wanneer je vol zit en ghreline vertelt je wanneer je trek hebt. Slaap je stelselmatig niet voldoende? Of kun je de slaap maar niet vatten? Dan neemt het hormoon ghreline de overhand en ga je meer eten. Ook ’s avonds laat. De kans dat je ongemerkt wat kilo’s aankomt is groot, zeker ook omdat je spijsvertering ’s nachts op een laag pitje staat.
 

Een aantal tips ten behoeve van een beter slaapritme:

 1. Zorg dat je slaapruimte opgeruimd en stofvrij is;
 2. Zet de verwarming uit en laat frisse lucht binnen;
 3. Kijk geen tv in bed en speel geen spelletjes op je tablet voor het slapengaan;
 4. Bevorder je nachtrust door ’s avonds ontspannings- of ademhalingsoefeningen te doen;
 5. Eet en drink niet kort voor je in bed stapt;
 6. Drink geen slaapmutjes om de slaap te vatten, lees liever een boek;
 7. Schrijf muizenissen en malende gedachten voor je gaat slapen van je af;
 8. Ontwikkel een vast slaapritme. Stap op dezelfde tijd in bed en sta op dezelfde tijd op;
 9. Slaap in een stille kamer of doe oordopjes in.

Slaap lekker!

AFVALLEN OF AANKOMEN VAN STRESS?

Gezin, werk, zorgen voor ouders, sociale contacten, sporten. Ons leven is vaak een druk bestaan waarin veel mensen ook nog eens de lat hoog leggen voor zichzelf. Dit kan nog al eens zorgen voor gevoelens van stress. Wat is stress nu eigenlijk en wat doet het met je lichaam?

Stress is niets anders dan druk of spanning.  En niet per definitie ongezond. Een bepaalde mate van stress heb je soms ook nodig om goed te kunnen functioneren of presteren.  Denk aan bijvoorbeeld een gevaarlijke gebeurtenis of een examen. De stress verdwijnt weer na een korte periode.

Anders is het wanneer je langdurig blootgesteld wordt aan stress. Stressklachten worden vaak als vervelend ervaren. Toch zijn ze er niet voor niets. Je neemt te veel hooi op je vork. Je lichaam waarschuwt je dat je een stapje terug moet doen.

Veel voorkomende klachten:

 • Verminderde eetlust
 • Verandering in de ademhaling, verhoogde bloeddruk
 • Verminderde weerstand
 • Slaapproblemen
 • Gedragsverandering in de vorm van chaotisch gedrag, onrust, vergeetachtigheid, cynisch en prikkelbaar zijn.
 • Wit zien, koud handen.

Hormonen en stress

Stress heeft ook invloed op je stofwisseling. Bij stress worden de hormonen cortisol en adrenaline extra aangemaakt. Deze hebben effect op je schildklier. Je stofwisseling gaat omhoog en je gebruikt meer energie.

Ook ervaren mensen vaak minder honger. Dit alles verklaart waarom een grote groep mensen in tijden van stress afvalt.  Aan de andere kant zien we ook een grote groep mensen die juist veel aankomen. Waarin zit nu dat verschil? 

Vaak blijkt dat mensen minder eetlust hebben in gezonde dingen en vaak bewust of onbewust voor ongezonde, vette en zoete dingen kiezen. Vette en zoete voedingsmiddelen bieden vaak een moment van troost. Een vorm van emotie-eten waarbij je het rottige gevoel even kwijt bent door te eten. Helaas, werkt het niet en kom je juist aan of val je niet meer af.

Daarbij kan de motivatie en zin om te bewegen door de stress verminderd zijn.
Probeer je gewicht te verliezen, maar ervaar je stress bij jezelf?  Werk dan eerst aan je “problemen” voordat je verder gaat met je poging om gewicht te verliezen. Realiseer je ook dat als je te veel bezig bent met je gewicht, dit ook invloed heeft op de stresshormonen in je lichaam. Kortom je komt in een vicieuze cirkel.
 

Wat kun je wel doen?

Let op wat je eet en drinkt, onderstaande voedingsmiddelen kunnen de aanmaak van stresshormonen juist aanwakkeren.
 • Te veel koffie
 • Vet eten, junkfood
 • Bewerkt voedsel, bijv witbrood, kant en klare maaltijden etc
 • Suikerrijk eten
Tips:
 1. Kies voor gezonde en vitale voeding
 2. Vezelrijke en koolhydraatrijke voeding als aardappelen, peulvruchten en rijst
 3. Veel groente en fruit
 4. Eet regelmatig en bewust
 5. Beweeg.  Je voelt je beter, zit minder in je hoofd als je beweegt en het is goed voor de lijn.
 6. Neem de tijd voor jezelf en leuke sociale contacten, zorg voor ontspanning
 7. Leer van mensen die weinig last hebben van stress

RECEPT VAN DE MAAND

GEVULDE PAPRIKA

Voor 2 personen

Ingrediënten

 • 2 paprika’s
 • teen knoflook
 • 1 ui
 • 4 bosuitjes
 • 2 tomaten
 • 200 gr rundgehakt
 • 50 gr geraspte komijnenkaas
 • Rijst

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 ˚C. Was de paprika, snijd de kapjes eraf en verwijder de zaadlijsten.  Rooster de paprika’s en de kapjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Fruit de knoflook en de ui samen. Voeg het gehakt toe en rul dit samen.
Ondertussen snijd je de tomaten in blokjes en de bosuitjes in ringetjes. Houdt het wit en groen apart van elkaar. Voeg de tomatenblokjes, de helft van de komijnenkaas en de witte uienringetjes toe aan het gehakt/uimengsel.
Haal de paprika’s uit de oven en vul ze met het gehaktmengsel. Bestrooi met de rest van de kaas en het groen van de bosuitjes (plaats eventueel de kapjes terug) en plaats de paprika’s nog 5 minuten in de oven.
Serveer de paprika’s op een bord met een opscheplepel rijst.
Eet smakelijk!
 

HEALTHY TOETJE OF VERWENONTBIJT

Voor 2 personen
Ingrediënten

 • 1 appel (soort naar eigen invulling)
 • Kaneel
 • Magere yoghurt
 • Optimel yoghurt aardbei (0%)

Bereiding

Snij de appel in kleine partjes en bestrooi deze met kaneel. Neem een steelpan en zorg dat de bodem vochtig is, zet het vuur aan en voeg de appelpartjes toe. Blijven roeren en maak de appelpartjes warm.
Neem een glas en vul de bodem met aardbeien yoghurt, vervolgens voeg je een laag magere yoghurt toe. De bovenste laag vul je op met de appelpartjes.
Serveer de toetjes met een lepel en vul deze lepel met de aardbeien yoghurt.
Eet smakelijk!
 
KLIK HIER VOOR MEER RECEPTEN

GROTE WIELENLOOP - ROSMALEN

De harde wind op tweede paasdag weerhield onze cursist in Rosmalen niet om de Grote Wielenloop aan haar voorbij te laten gaan. Ze liet zich niet uit het veld slaan, het was behoorlijk hard werken tegen de wind in maar des te groter de overwinning.

Ondanks dat de kilo's er heel langzaam af gaan voelde deze cursist zich zoveel fitter waardoor ze ook na afloop van de 10 kilometer nog voldoende energie had om te genieten van een gezellige middag met haar gezin. 
 
... kokosolie niet gezonder is dan alle andere soorten olie, maar wel meer verzadigde vetten bevat?

En verzadigde vetten je slechte cholesterol verhoogt?
... in producten met minder vet vaak veel meer suiker zit dan in de volle variant van hetzelfde product?

Lees en vergelijk dus altijd even de etiketten.
... je met meer spiermassa iets meer calorieën verbrandt?

Niet alleen tijdens het sporten, maar ook in de rustperiodes tussen de sportmomenten in. De vetverbranding gaat namelijk nog door in de spieren, omdat spierherstel energie kost.

BOEK VAN DE MAAND

Boek van de maand

Uit de ban van emotie-eten
een nieuwe oplossing voor eet- en gewichtsproblemen.

Veel mensen gaan eten als ze zich onrustig, moe, neerslachtig, onzeker, geïrriteerd of blij voelen. Dit lijdt vaak tot overgewicht. Het boek biedt een krachtige oplossing om de haat-liefdeverhouding met eten te doorbreken. Het programma bestaat uit 9 weken en bevat veel praktijkvoorbeelden en duidelijke stap-voor-staprichtlijnen. De aanpak is gebaseerd op de meest recente psychologische kennis en praktijkervaring.
 
 

 
Auteur: Johanna Kortink
Te koop bij www.bol.com

APP VAN DE MAAND

App van de maand

Runkeeper - GPS Track Run Walk

Sluit aan bij Runkeeper! Een community die mensen helpt om de deur uit te gaan en mensen stimuleert om te gaan bewegen. Het is niet alleen een app ter ondersteuning van een duurloop, denk ook aan wandelen of fietsen. Je selecteert je activiteit en daagt jezelf iedere keer opnieuw uit om jouw doel te bereiken. Dit kan van calorieën verbranden tot het verbeteren van jouw wandelsnelheid. Kijk wat jou inspireert! Door vrienden en/of kennissen te laten zien dat je Runkeeper gebruikt kun je elkaar motiveren door elkaar toegang te geven tot je activiteiten. 

CURSUSSEN OOK IN 2016 VERGOED DOOR ZORGVERZEKERAARS

Omdat Fit & Slank is aangesloten bij de BGN worden de kosten voor cursussen en Personal Coaching consulten ook weer in 2016 vergoed door de meeste zorgverzekeraars in de aanvullende verzekering.
Vele zorgverzekeraars vergoeden de Fit & Slank cursussen.

NIEUWE COACHES

Heidi Bakker
MEER OVER HEIDI
Hetty Schouten
MEER OVER HETTY
Deze nieuwsbrief kwam tot stand met medewerking van Jildou Tolsma en Linda Boutkan.
Copyright © * 2016 * Fit & Slank*, All rights reserved.

Ons adres is:
De Hommelberg 5
6026 SR Maarheeze
Nederland
info@fitenslank.nl

Wil je de manier van het ontvangen van deze mails aanpassen?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of uitschrijven van deze nieuwsbrief