Copy
Bij Fit & Slank kiezen we voor een complete aanpak, met de focus op een eenvoudig eetpatroon - ofwel de Regel van 3 en de 7 Afspraken - én op je fitheid.
Bij Fit & Slank geloven we niet in pillen, poeders of diëten. Onze naam zegt het eigenlijk al; we kiezen voor een complete aanpak, met de focus op een eenvoudig eetpatroon - ofwel de Regel van 3 en de 7 Afspraken - én op je fitheid.

Nog net voor de vakantie ietsje fitter en slanker worden?

VIND JOUW COACH

voor een personal coaching traject bij jou in de buurt.

Vol trots presenteert Anja haar boek

Stralend voor de spiegel


Een boek met een aanbeveling van het Voedingscentrum. Een overheidsorgaan dat voor een gewichtsconsulente een recensies schrijft. Hoe apart is dat?

Vanaf nu is het boek te bestellen bij: Anja Bastings

SUIKERVERSLAVING?

Hoe suiker je hersenen beïnvloedt


Wat gebeurt er in de hersenen waardoor het zo moeilijk is om suikerhoudende voeding te weerstaan?

Suiker is overal

Suiker is een algemene term die wordt gebruikt voor een verzameling van zoete stoffen die behoren tot de koolhydraten. Deze suikers vind je in een groot deel van ons eten en drinken. Kijk maar eens op de etiketten van supermarktproducten…

Glucose, fructose, dextrose, lactose, maltose, sucrose en zetmeel zijn allemaal vormen van suiker. Maar ook honing, agavesiroop, rietsuiker, high fructose corn syrup (glucose-fructosestroop) zijn allemaal vormen van suiker.

Wat gebeurt er in je hoofd als je suiker eet?

Wat gebeurt er als je tong in aanraking komt met suiker? En doet het eten van een klein beetje suiker je hunkeren naar meer?

Dit is wat er gebeurt:

Je neemt een hap van iets zoets. De suikers die het bevat activeren de zoet-smaakreceptoren op je tong. Van daaruit wordt er een signaaltje gestuurd naar de hersenen. Het signaal gaat naar het voorste deel van je hersenen. Eén gedeelte daarvan noemen we de cerebrale cortex. In dit onderdeel van je hersenen worden verschillende smaken herkend…

Hartig, zuur, bitter, zout en in ons geval: zoet. Het ‘zoete signaal’ activeert vanuit hier het beloningssysteem van de hersenen. Dit beloningssysteem bestaat uit een serie van elektrische en chemische paden in verschillende delen van je hersenen. Het is een ingewikkeld systeem maar het helpt één belangrijke vraag in het onderbewustzijn te beantwoorden…

“Zal ik dat nog een keer doen?”

Dat warme troostende gevoel wat je krijgt wanneer je oma’s chocoladetaart proeft. Dat is je beloningssysteem dat zegt: MMM JA!
En dit beloningssysteem wordt niet alleen geactiveerd door voeding. Sociale activiteiten, alcohol, kadootjes en drugs zijn maar een paar voorbeelden die het beloningssysteem activeren. Maar wanneer het beloningssysteem continu geactiveerd wordt, starten er een reeks ongelukkige gebeurtenissen. Het verliezen van de controle, hunkering en een verhoogde tolerantie voor suiker. In je maag en darmen daar zitten ook suiker receptoren. Het zijn geen smaakpapillen maar ze sturen wel signalen naar je hersenen dat je vol zit. En dat je lichaam meer insuline moet aanmaken om de extra suiker die je eet te verwerken. Suiker stimuleert de aanmaak van dopamine zoals vrijwel geen andere voeding dat doet.

Suiker veroorzaakt een korte high. Er gaat voor een ‘suikerjunkie’ niets boven een donut of glas frisdrank. Een continue zoektocht naar de volgende ‘zoete happy high’.

Eet je steeds dezelfde gezonde maaltijd dan maakt je beloningssysteem steeds minder dopamine aan. Onze hersenen zijn namelijk geprogrammeerd om aandacht te besteden aan nieuwe of verschillende smaken.

Je hoort het goed: eet je steeds dezelfde gezonde maaltijd dan maakt je beloningssysteem steeds minder dopamine aan. Onze hersenen zijn namelijk zo geprogrammeerd om aandacht te besteden aan nieuwe of verschillende smaken. Dus hoe gevarieerder we eten, des te groter is de kans dat we alle voedingsstoffen binnenkrijgen die we nodig hebben.

Maar eet je een grote hoeveelheid suikerrijke voeding dan krijg je een piek in je dopamine niveau. Dit herhaalt zich keer op keer wanneer je suikerrijk voedsel blijft eten. Zolang je suiker blijft eten blijven je hersenen je belonen met dat warme troostende gevoel.
We weten allemaal dat teveel suiker schadelijk is voor je lichaam. Dat heb je vast al vaker gehoord.
 

Maar weten is één. Actie: daar ligt de sleutel.

Ik ben er van overtuigd dat in ieder mens de kracht schuilt om te veranderen. Jij bent sterk genoeg om deze cirkel te doorbreken. Je kunt een keuze maken en ervoor gaan
En gaat het een keer mis? Geef dan niet op. De aanhouder wint.  Een gezonde lifestyle kan je veel opleveren. Wil je hulp bij het behalen van dit doel?
Kies dan voor een van de coaches van Fit & Slank!

RECEPT VAN DE MAAND

MAALTIJDSALADE met bonen en verse kaasblokjes

2 personen

Ingrediënten

  • 300 gram sperziebonen,  beetgaar gekookt en afspoelen onder koud water.
  • Klein potje grote witte bonen. Afspoelen onder water.
  • 125 gram kaasblokjes , light (10% vet), van Arla, merk Apetina
  • Een gesnipperd uitje
  • Rucola sla
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • Peper , snufje zoutix

Bereiding

Ruccola op een bord leggen.
De sperziebonen, bonen, uitje en kaasblokjes voorzichtig mengen. En op de rucola leggen.
Dressing maken van olie-azijn en peper en uitgeperst teentje knoflook.  Deze over de salade gieten.
 

RECEPT

Spaghetti van courgette en pastasaus

4 personen


Benodigdheden

  • Een spirelli, een spiraalsnijder waarmee je julienne reepjes kunt snijden van bijvoorbeeld Courgette.

Ingrediënten

  • 4 courgettes, niet te dik anders past hij niet in de Spirelli
  • Pakje tomatensaus. 400 ml
  • 400 gram zeer mager  rundergehakt
  • 400 gram verse spaghetti groenten bv(champignons, prei, paprika, ui, wortel)
  • 1 el olie
  • Knoflook , peper en zout, italiaanse kruiden

Bereiding

De courgette door de spirelli halen, zodat je mooie lange slierten krijgt. Even apart zetten. Gehakt op smaak brengen met peper en zout.
Olie in de pan en het gehakt rullen totdat hij niet meer rood ziet. Verse groente erbij, paar minuten roerbakken. Pakje tomatensaus en kruiden naar behoefte toevoegen. Deksel op de pan en een paar minuten laten sudderen. Terwijl de saus pruttelt doe je de courgette in kokend water. Hoeft maar 2 minuutjes anders wordt hij te slap. Zo blijft hij een beetje al dente.
 
De courgette op de borden leggen en daarover de pastasaus. Meteen opdienen.

Smakelijk
KLIK HIER VOOR MEER RECEPTEN
... je op moet letten met zout?

In veel voedingsmiddelen zit zout en ongemerkt krijg je heel wat binnen gedurende de dag. En zout houdt vocht vast wat het afvallen niet stimuleert. Eet dus zo min mogelijk bewerkt eten (uit pakjes) en wees minder gul met je zout in je eten.
... appels even gezond zijn als superfoods?

En dat dit tevens geldt voor vele soorten groenten en fruit. 

BOEK VAN DE MAAND

Boek van de maand

Stralend voor de spiegel

Voedingscentrum Dr. Ir. A. Postma

"Dit boek is een heel mooi startpunt voor iedereen die serieus wil gaan werken aan een gezonder gewicht en een gezonder leven. Als lezer krijg je geen voorgeschreven lijstje om in een paar weken tijd wat kilo's kwijt te raken, maar krijg je het enige juiste advies, namelijk: dat je je gewoontes zult moeten gaan veranderen. Het boek bevat heel veel praktische tips en trucs om je daarbij te helpen. Aan de prettige toon en duidelijke en uitgebreide uitleg merk je dat Anja jarenlange ervaring heeft in het begeleiden van mensen naar een gezonder en gelukkiger leven. 
Lezen dus dit boek!"
 

Beroepsvereniging van Gewichtsconsulenten Nederland
Drs.M.A.M. Kramer

"Het programma biedt duidelijke handvatten voor de mensen die het volgen. Dat doet Anja op een positieve, nuchtere "no-nonsense" manier. Ze geeft iedereen de mogelijkheid om op een gezonde en toegankelijke manier een gezonde leefstijl te creëren." 

Auteur: Anja Bastings
Te koop bij de lokale boekhandel, online, www.fitenslank.nl, en bij jouw Fit & Slank coach

APP VAN DE MAAND

App van de maand

Lifesum

Miljoenen mensen leven gezonder en gelukkiger dankzij Lifesum! Het is zelfs zó goed dat gezondheidstijdschriften over de hele wereld Lifesum aanraden bij hun lezers. Het werkt gewoon!

Lifesum helpt je met het bijhouden van wat je eet en de oefeningen die je uitvoert. Het helpt je betere eetkeuzes te maken en je gewoonten te verbeteren. De app is perfect voor als je gewicht wilt verliezen, je dagelijkse eetgewoonten onder controle wilt krijgen, of als je wilt trainen en je voedingsinname wilt optimaliseren.

SPREUK VAN DE MAAND

CURSUSSEN OOK IN 2016 VERGOED DOOR ZORGVERZEKERAARS

Omdat Fit & Slank is aangesloten bij de BGN worden de kosten voor cursussen en Personal Coaching consulten ook weer in 2016 vergoed door de meeste zorgverzekeraars in de aanvullende verzekering.
Vele zorgverzekeraars vergoeden de Fit & Slank cursussen.
Deze nieuwsbrief kwam tot stand met medewerking van Bernadette Martens en Marleen van den Hurck.
Copyright © * 2016 * Fit & Slank*, All rights reserved.

Ons adres is:
De Hommelberg 5
6026 SR Maarheeze
Nederland
info@fitenslank.nl

Wil je de manier van het ontvangen van deze mails aanpassen?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of uitschrijven van deze nieuwsbrief