Copy

Heb ik nu wel of geen Asperger?
 

BOEK VAN 30 MAART T/M 4 APRIL EEN KENNISMAKINGS-GESPREK VAN â‚¬ 75,- VOOR 
 
 â‚¬ 60,- *
 
* Geldt alleen in april 2014. 


Heb ik nu wel of geen Asperger?


In de vorige Nieuwsbrief heb ik geschreven hoe je je netwerk kunt vertellen over je diagnose. Uit telefoontjes die ik van eventueel toekomstige cliënten krijg, merk ik dat mensen heel lang aarzelen: ‘Heb ik het nu wel of niet?’

De zoektocht
Het gaat al een tijdje niet goed met je, maar je kunt er je vinger niet op leggen. Je googelt wat verschijnselen en je merkt verschillende malen dat gerefereerd wordt aan autisme. Gelijk schiet de film Rain main  in je gedachten. Maar dat heb ik toch niet? Ik zie niet meteen hoeveel lucifers er op de grond liggen als een doosje wordt omgekeerd.

Autistisch spectrum
Verder onderzoek leert je dat het een heel breed spectrum is: Van klassiek autisme tot Asperger. Klassiek autisme loopt van zwak begaafd tot normaal begaafd; van mensen met Asperger loopt de intelligentie van normaal tot en met hoog begaafd.

Ga je iets doen met die informatie?
Er zijn verschillende gespecialiseerde instellingen, zoals  GGZ-instellingen, SARR, Expertise Centrum Autisme ZHZ in Rotterdam, Rivierduinen Centrum Autisme. Hier kun je terecht voor een officiële diagnose; daarna wordt de vorm van behandeling vastgesteld. Houd wel rekening met een wachtlijst.
In principe worden de kosten vergoed door het basispakket van een ziektekostenverzekering (let op het eigen risico van € 360,00).
Je kunt ook kiezen voor coaching door een particuliere coach, zoals ik Aspergercoach Bettie van Veen. Dit valt niet onder je basis ziektekosten-verzekering. Als je een PGB (Persoons Gebonden Budget) hebt, kun je dit aanwenden om door een coach begeleid te worden. Bij een PGB bepaal jij waar je je geld aan besteedt; het moet uiteraard wel verantwoord worden.

Heb ik nu wel of geen Asperger?
In mijn optiek is dat niet zo interessant. Het gaat erom: ‘Heb je ergen last van?’ ‘Of heeft je omgeving  last van jou?
De tweede vraag die je dan moet beantwoorden, is: ‘Wil ik er iets aan doen?

Positieve effecten als je de diagnose accepteert
 + Worden er bij jou op je werk kantoortuinen ingevoerd? Maak dan gepast gebruik van je diagnose. Vraag of jouw team in een hoek van de kantoortuin mag zitten en vraag aan je leidinggevende of jij in de uiterste hoek mag zitten. Misschien mag je wel met een koptelefoon op werken
 
+ Als in het functioneringsgesprek de nadruk wordt gelegd op wat je niet goed kunt, bijvoorbeeld organiseren en plannen, kun je daar tegenover stellen dat jij altijd met vernieuwende ideeën komt, die het team verder helpen. Je staat sterker in je schoenen omdat je de sterke en zwakke punten van de werknemer met Asperger kent.

+ Met de sterke en zwakke punten die bij je diagnose horen, kun je overleggen met de  andere gezinsleden. Het wordt voor de anderen duidelijk dat je je niet aanstelt of probeert onder vervelende klusjes uit te komen. Misschien vind jij het juist wel fijn om de vaatwasser in en uit te ruimen, terwijl de anderen daar een hekel aan hebben.
 
 
Negatieve effecten kunnen zijn
-  Je wordt gekwalificeerd als arbeidsgehandicapt en men loopt met een boog om je heen. De kans dat je lager gekwalificeerd werk krijgt aangeboden, is groter. Als je werk moet doen dat je capaciteiten niet uitdaagt, ga je je vervelen en krijg je een bore-out.

- Opmerkingen van anderen: ‘Iedereen heeft tegenwoordig ADHD. Vroeger werd je gewoon op de gang gezet als je druk was.’

- De andere gezinsleden weigeren de diagnose te accepteren onder het motto:
‘Dat komt in onze familie niet voor. ‘
Of hun beeld van het ideale gezin valt in duigen.


Wat levert het op als ik besluit aan de slag te gaan?
Je kunt gericht aan oplossingen gaan werken. Daarmee bedoel ik niet dat je problemen worden opgelost, maar dat je leert er beter mee om te gaan.
Inzicht krijgen in de sterke en zwakke punten van jou die verband houden met Asperger, kunnen je verder helpen in de toekomst.
 
Dus:
 
 • Koop je die nieuwe smart phone?
 • Boek je een vakantie naar Ibiza?
Of:
 • Investeer je in jezelf en in je toekomst en maak je een afspraak voor een kennismakingsgesprek?
 
BOEK VAN 30 MAART T/M 4 APRIL EEN KENNISMAKINGS-GESPREK VAN â‚¬ 75,- VOOR 
 
 â‚¬ 60,- *
 
* Geldt alleen in april 2014.


Vul nu het contactformulier in.
 
 
 
 
 
 
 • ik niet alleen face-to-face coach, maar ook on line.
  Coaching via e-mail geeft veel rust doordat jij zelf, in jouw eigen tijd, de antwoorden schrijft op door mij gestelde vragen. 

   
 • ik niet alleen mensen met Asperger begeleid die vastlopen in hun werk, maar nu ook mensen begeleid die problemen ondervinden in:
   

Zie: Voor wie? 

Kijken zonder oordeel
 

In de loop van ons leven raken we de onbevangenheid kwijt. Zo niet de persoon met Asperger. Die blijft onbevangen kijken. Dat wordt niet altijd op waarde geschat. Zeker niet door deskundigen.

 

Een voorbeeld: een baby-fotograaf met Asperger merkt tijdens fotosessies reflux (maaginhoud stroomt terug in de slokdarm), platvoeten, ontstoken oogjes en oortjes, te kort tongriempje, borstontsteking op, terwijl deze baby’s onder controle van een consultatiebureau staan of soms zelfs uitgebreid onderzocht zijn door een kinderarts.Asperger: Omarm je open blik en zeg vooral wat je ziet en trek je niets aan van die ene criticus.

Niet-Asperger: Koester de mensen met Asperger in je omgeving. Zij laten je de objectieve werkelijkheid zien.

Meer tips
 
Waarom ik soms op en neer spring
van Naoki Higashida


De eigen stem van een 13-jarige jongen met autisme

Aan de hand van 58 vragen, vertelt de zwaar autistische Naoki Higashida zijn verhaal.

Vraag 13 Zijn jullie het liefst op jezelf?
‘O, maak je om hem maar geen zorgen, hij is het liefst op zichzelf.’
Hoe vaak hebben we dat al niet gehoord! Ik kan me niet voorstellen dat iemand die als mens geboren is echt het liefst alleen gelaten wordt. Nee, wat ons, mensen met autisme, dwarszit, is dat we jullie zo veel last bezorgen, of jullie op de zenuwen werken. Dáárom is het voor ons moeilijk om bij jullie in de buurt te zijn. Daardoor zijn we uiteindelijk zo vaak alleen.
In werkelijkheid willen we dolgraag bij andere mensen zijn. Maar doordat alles altijd maar weer fout gaat, raken we eraan gewend om alleen te zijn, zonder dat het ons nog opvalt dat het gebeurt. Telkens wanneer ik iemand hoor zeggen dat ik zo graag op mezelf ben, geeft me dat een intens eenzaam gevoel. Dan is het net alsof ze me opzettelijk de rug toekeren.
De antwoorden zijn interessant voor iedereen die het fenomeen autisme werkelijk wil begrijpen: ouders, familie, vrienden, verzorgers en leerkrachten van autistische kinderen.
Aspergercoach
Bettie van Veen

 

Terugkoppeling cliënten:


Wat vonden zij ervan?


‘Vandaag is mij helder geworden dat ik meer moet nadenken over “hoe” ik gesprekken voer en wat de verschillende rollen zijn, die de gesprekspartners “spelen”. Daar kan ik verder mee.’
 

‘Het was fijn. Ik dacht dat het een heel kort gesprek zou zijn, maar het was prettig om te sparren over de thuissituatie en al vertellende realiseerde ik me dat ik hiermee toch echt aan de slag moet.’
 

‘Ik was bang dat ik heel erg moest uitweiden over het feit dat ik niet had geoefend, maar gelukkig begreep ze heel snel wat mijn probleem ermee was.’


 

Je kunt mij vinden op verschillende manieren:

Website http://www.aspergercoach.nl/index.html

Weblog

Facebook

Telefoon 06-51208745

Mail bettie@aspergercoach.nl

 
Copyright © 2013 Aspergercoach Bettie van Veen, All rights reserved.

schrijf mij uit voor deze nieuwsbrief    wijzig mijn gegevens