Copy

Hoe onderhoud ik contacten?

Contacten
 

Contacten asperger

Contacten onderhouden
 

Begin met uw familie, vrienden en bekenden in kaart te brengen met bovenstaande contactencirkel. Neem een groot vel papier en teken daarop 5 cirkels, zoals bovenstaand voorbeeld. U (IK) staat in het midden. De mensen die het dichtst bij u staan, tekent u in de kleine cirkels, de mensen die verder van u af staan, noteert u in de buitenste cirkels.

Partner, kinderen, ouders, broers en zussen

Deze staan in het voorbeeld het dichtst bij u. Dat hoeft bij niet het geval te zijn; het kan zijn dat u gescheiden bent. Plaats de mensen die u kent in de cirkel waar ze voor uw gevoel bij horen.
Contact: Uw partner en kinderen ziet u waarschijnlijk dagelijks. Mensen met Aspergers hebben de neiging om egocentrisch te zijn. Voorkom dit door regelmatig vragen te stellen aan de andere gezinsleden: ‘Heb je goed geslapen?’ of ‘Hoe was je dag?’ als een gezinslid uit school of werk komt. Neem de tijd om naar het antwoord te luisteren en stel vragen naar aanleiding van wat je hoort.


Vrienden
Van goede vrienden heb je er meestal maar één. Deze kun je dag en nacht bellen als je in nood bent.
Contact: Hier geldt de tegeltjeswijsheid: ‘Een goede vriend komt altijd te laat en nooit te vroeg.’ Met andere woorden: Je bent altijd welkom.

Voor vriendschap met andere vrienden zijn er niet zo duidelijke regels.
Contact: Bel of mail regelmatig (om de 3 maanden) hoe het gaat. Of doe een concreet (datum en plaats) voorstel om samen iets te gaan doen, zoals iets drinken met elkaar, wandelen of naar de bioscoop gaan. Kies iets waar jullie beiden interesse of plezier in hebben.

Bekenden
De grens tussen vrienden en bekenden is niet altijd zo duidelijk.

Contact: Handel hier hetzelfde als bij vrienden. Trek je er niets van aan dat de ander nooit het initiatief neemt; sommige mensen zijn nu eenmaal  lui in het organiseren van afspraken. Ga van je eigen behoefte uit. Wil je hem of haar zien en is het altijd gezellig, blijf dan doorgaan met organiseren. Als je drie maal hebt bot gevangen, wil de ander blijkbaar niet en durft hij dat niet te zeggen, dan moet je ermee stoppen. Mijn ervaring is dat het meestal luiheid is dat mensen niets organiseren. Dat heeft niets met jou te maken.

Familie
Hier worden bijvoorbeeld ooms, tante, neven, nichten en opa’s en oma’s bedoeld. Zoals eerder gezegd: dat kan in elke familie anders zijn. Een oom of tante kan dichter bij je staan dan je broer of zus. Dat is de vrijheid die je hebt bij het invullen van de contactencirkel.
Contact: Handel hetzelfde als bij vrienden.

Werk
Naast het werk worden er vaak recepties en uitjes georganiseerd. Iemand met Asperger voelt zich daar niet altijd prettig bij. Je kunt er niet altijd onderuit. Weten de mensen op je werk dat je Asperger hebt en weten ze wat dat inhoudt (wellicht door jou uitgelegd), dan kun je daaraan refereren. Weten je collega’s niet dat je Asperger hebt, kun je er eens over nadenken om dit wel te vertellen. Overleg eerst met je leidinggevende.
Contact: Merk je dat je met een collega een ‘klik’ hebt, nodig hem of haar dan uit om buiten het werk iets samen te doen.

Hulpverlening
De huisarts en andere zorgverleners waar je contact mee hebt, behoren ook tot je contacten.
Contact: Misschien zie je je huisarts alleen maar voor kwaaltjes, maar je kunt natuurlijk ook bij hem terecht voor het feit dat je Asperger hebt. Je kunt met hem of haar praten of hij weet misschien gespecialiseerde mensen, die je kunnen helpen.

Samenleving
Je hebt met meer mensen contact dan je je wellicht realiseert. De medewerker van de bibliotheek, de secreataresse van je sportclub, de wijkagent of je buurvrouw.
Contact: Dit contact is louter functioneel, maar je kunt het ook persoonlijker maken door een praatje aan te knopen of een keer een klein presentje (een bloemetje, met pasen een zak met eitjes, met valentijnsdag een valentijnskaart, met kerst een paar kaarsen) mee te brengen.  Dit hoeft allemaal natuurlijk niet, maar het maakt het contact wel wat persoonlijker.

Vrijwilligerswerk
Er is veel behoefte aan vrijwilligers voor uiteenlopende doelen, zoals het Rode Kruis, scouting, Nederlandse les aan inburgeraars en computercursussen voor ouderen.
Contact: Zoek op
http://www.vrijwilligerswerk.nl/ naar werk dat bij je past. Kies iets waarmee je tevens je contactencirkel groter maakt.

Verenigingen
Je bent mogelijk al lid van een vereniging.
Contact: Probeer met leden van die vereniging ook buiten de verenigingsactiviteiten te ontplooien. Overweeg een bestuurs- of vrijwilligersfunctie te bemachtigen.

Heb je je contactencirkel ingevuld en wil je daar met mij over praten, vraag dan een gesprek aan via de contactpagina van
www.aspergercoach.nl
 Voor zo’n gesprek reken ik het tarief van een kennismakingsgesprek (€ 75,00, incl. BTW).

Aspergercoach Bettie van Veen


de Nederlandse Vereniging voor Autisme deze week een autismeweek houdt:

Op mijn weblog geef ik tips voor mensen met Asperger.

Ik licht er een uit:

Small talk


Small talk is de smeerolie van de conversatie

Ook zo’n hekel aan small talk?
Hoe begin je een conversatie? Ik houd niet van prietpraat en begin dus niet over het weer of zoiets. Ik heb ervaren dat een gesprek beginnen met een vraag, werkt. De ander begint te vertellen en het contact is gelegd. In het antwoord van de ander vind ik aanknopingspunten om de conversatie gaande te houden.

 
Meer tips

 

“Als mensen vertellen dat iemand uit hun familie gestorven is, hoor je te zeggen dat je dat erg vindt.”
 

 
Marcelo en de echte wereld van Francisco X. Stork

Een fascinerende blik in het hoofd van de zeventienjarige Marcelo met het syndroom van Asperger die worstelt met zijn mogelijkheden en beperkingen. Zo heeft hij moeite om gevoelens te uiten of bij anderen te interpreteren. Marcelo’s extreme ordeningsdrang, zijn ontwapenende eerlijkheid en de vreemde dialogen vervolledigen het beeld van iemand met Asperger. Taal en vooral uitdrukkingen vormen voor Marcelo een struikelblok. Hij sluit zich af en luistert graag naar de muziek in zijn hoofd.
Zijn vader vindt het tijd om de echte wereld te betreden. Marcelo bedenkt:
“Je aan de regels van de echte wereld houden, betekent:
• Zomaar een praatje maken met anderen mensen.
• Mijn mond houden over mijn speciale interesses.
• Mensen aankijken en een hand geven.
• Dingen ‘uit de losse pols’ doen.
• Naar plaatsen gaan die ik niet ken.”

‘Maak je niet ongerust,’ zegt de vader sussend, ‘we beginnen rustig aan. De echte wereld zal je heus geen kwaad doen.’
Voortdurend ligt het gevaar op de loer dat Marcelo door de echte wereld wordt verzwolgen. Hoe trek je een veilig schild op zonder dat je iedereen en alles op afstand houdt?
Samen met Marcelo ontdekt de lezer in dit boek de harde wetten van het advocatenkantoor, waar gewiekste juristen schaamteloos een firma verdedigen die de verantwoordelijkheid van haar falen uit de weg gaat en weigert de slachtoffers eerlijk te vergoeden. Voor het eerst wordt Marcelo geraakt door het lot van een ander mens. Hij staat voor de moeilijkste keuze in zijn leven. Moet hij doorgaan met zijn werk alsof hij nergens iets van weet, of de echte wereld betreden en tegen zijn vaders rechtszaak ingaan?

Het boek wordt gepromoot als een boek voor jongvolwassenen. Het gaat over een jongvolwassene, maar daarmee is het zeker niet alleen een boek voor deze leeftijdscategorie.

Lezen dus!

Aspergercoach Bettie van Veen


Mijn filosofische soulmate is: Epicurus


Ik maak me niet snel druk, maar geniet van het leven. Ik heb niet veel nodig. Vrienden om me heen hebben, vind ik het belangrijkst.
 
Epicurus was een hedonist en was van mening dat je pijn moest vermijden en genot na moest streven. Hiermee had hij geen, zoals later vaak gedacht, seks-drugs-en-rock-’n-roll-levensstijl in gedachten. Hij dacht juist dat een sober leven, waarin je niet te veel verlangens hebt en vriendschap een centrale rol heeft, het beste was.
Hij bracht zijn filosofie in praktijk door de ‘Tuin van Epicurus’ te openen. Hier kwamen allerlei mensen samen (zelfs vrouwen!) om op hun gemak en in vriendschap te filosoferen.
In de Tuin moeten ook de andere denkbeelden van Epicurus tot stand zijn gekomen. Hij dacht niet alleen na over hoe mensen het beste konden leven, maar ook over hoe de kosmos in elkaar zit. Hij was een van de eerste atomisten. Anders dan zijn voorgangers dacht hij niet dat de wereld gemaakt was uit een bepaald element zoals water of vuur. Ook in goden geloofde hij niet. In plaats hiervan dacht hij dat het leven een spel van atomen was, zonder verdere bedoeling. Na de dood was er volgens hem niets meer. De betekenis lag in het genieten van het leven dat nu is.

 

Je kunt mij vinden op verschillende manieren:

Website http://www.aspergercoach.nl/index.html

Weblog

Facebook

Telefoon 06-51208745

Mail bettie@aspergercoach.nl


Copyright © 2013 Aspergercoach Bettie van Veen, All rights reserved.

schrijf mij uit voor deze nieuwsbrief    wijzig mijn gegevens