Copy

Hoe vertel ik het mijn ouders?

Na de diagnose


Vallen er voor jou misschien puzzelstukjes op z’n plaats na de diagnose Asperger. Voor je omgeving hoeft dat niet zo te zijn. Sommige ouders, vooral moeders herkennen na de diagnose voorvallen uit verschillende fases in jouw jeugd.

Vertel ik het mensen uit mijn omgeving?


De eerste vraag die je moet beantwoorden, is: ‘Vertel ik het mensen in mijn omgeving? Zo ja, wie wel en wie niet?’
Mijn antwoord is: ‘Ja, mits…’

Welke mensen vertel ik het?
 

Familie


Je partner en ouders in ieder geval. Je schoonouders daarna; dit is heel erg afhankelijk van jullie relatie. Je kinderen is afhankelijk van hun leeftijd.

Werk


Het is handig voor zowel jouzelf, je leidinggevende en collega’s dat je diagnose Asperger bekend is. Het is behulpzaam bij functioneringsgesprekken, samenstelling van teams en rolverdeling in projecten. De diagnose kan betekenen dat je bespreekbaar kunt maken dat een kantoortuin voor jou een minder geschikte omgeving is. Bij het samenstellen van een team zijn jouw Aspergerkwaliteiten, zoals dingen zien die anderen niet zien en de afspraken goed bewaken, van grote waarde.

Diederik Weve startte een project "Autisten uit de Kast" bij zijn werkgever Shell: bespreekbaar maken van autisme, afbreken van het stigma rondom de mentale beperking, tonen dàt het werkt en hóe het werkt.


Vrienden en kennissen


Je begint het te vertellen aan je beste vrienden en zo langzamerhand vertel je het in steeds ruimere kring.


Hoe vertel je het?


Bij Asperger denken de meeste mensen al gauw aan de film Rain Man, waarin de autistische broer in één oogopslag ziet hoeveel lucifers er op de grond liggen als een doosje wordt omgekeerd. Houd hier rekening mee. Bereid je verhaal goed voor. Geef wat voorbeelden van situaties waarin je moeite hebt om te begrijpen wat er impliciet bedoeld wordt of omgevingen waarin je snel overprikkeld raakt. En benadruk vooral de kwaliteiten van mensen met Asperger, zoals eerlijkheid en trouw.
Belangrijk is dat je het niet even tussen neus en lippen door vertelt. Maak er desnoods een aparte afspraak voor.


Wat als de boodschap niet aankomt?


Realiseer je dat het voor de ander een volslagen verrassing kan zijn. Dat herken je door afwijzende reacties, zoals: ‘Daar geloof ik niets van.’, ‘Ik heb er nooit iets van gemerkt.’ of ‘Het is wel erg in de mode om een aandoening te hebben.’. Laat dat soort opmerkingen rustig passeren. Geef deze mensen de tijd om aan het idee te wennen. Kom er later nog eens rustig op terug.
Je kunt deze mensen ook een boek aanraden of beter lenen. Het liefst een boek dat jou het meeste aansprak. Overweeg of de ander een lezer is of niet. Iemand die weinig leest, moet je niet opzadelen met een boek van 400 pagina’s.

Een aardig boek is: 'Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht'.

Voor andere boeken, zie mijn AspergercoachblogAspergercoach Bettie van Veen

vooral veertigers nu de diagnose Asperger krijgen, omdat
  • ze vastlopen in hun werk en hulp gaan zoeken;
  • een van hun kinderen gediagnostiseerd worden en zij veel van zichzelf hierin herkennen en hulp gaan zoeken.

Op mijn weblog geef ik tips voor mensen met Asperger.

Ik licht er een uit:

Vriendschap
Temple Grandin, Amerikaans zoöloog en bekend hoogfunctionerend autist, gevraagd naar haar vriendschappen antwoordde dat ze voor elke interesse een vriend heeft. Het delen van interesse is voor haar de belangrijkste reden voor vriendschap.
Situatie: het sluiten van vriendschappen
Overwegingen: De mensen die geen Asperger hebben, bouwen van jongsaf aan vriendschappen op die al dan niet voortduren tijdens hun volwassen leven. Mensen met Asperger hebben meer moeite vriendschappen op te bouwen tijdens de verschillende levensfasen.
De ‘regels’ van vriendschap zijn:

  • delen
  • wederkerigheid
  • samenwerking
Dat is wat veel regels en ik zou beginnen met ‘delen’.
Tip: Zoek iemand die dezelfde interesse heeft als jij, bijvoorbeeld via een vereniging in die interessesfeer, en maak een afspraak buiten de vereniging. Dit kan het begin zijn van een vriendschap
 
Meer tips

In mijn volgende nieuwsbrief geef ik tips hoe je vriendschappen kunt onderhouden.


Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ van Mark Haddon


beschrijft op ontroerende en grappige wijze de wereld van een autistische jongen

Korte inhoud

De vijftienjarige Christopher weet veel van wiskunde, maar weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en hij wil niet aangeraakt worden. Christopher is in zijn eentje nooit verder geweest dan het einde van de straat. Maar wanneer blijkt dat de hond van de buurvrouw vermoord is, gaat hij op onderzoek uit. Hij begint aan een overgetelijke reis die zijn veilige wereld volledig op zijn kop zet.

Vorm

Wiskundige problemen spelen naast het speurwerk een grote rol en worden vaak verduidelijkt door illustraties van de auteur.

Illustraties, foto's, schema's, lijstjes en teksten in verschillende lettertypes geven ook visueel vorm aan Christophers wereld.

 

Goede vragen stemmen tot nadenken

Ik ben altijd nieuwsgierig naar de ander. Ik stel onverwachte, verrassende, uitdagende, prikkelende vragen, die afwijken van het normale. Hierdoor wordt de ander gedwongen op een andere manier over zichzelf na te denken. Die vragen zijn zonder bijbedoelingen, waardoor de ander zich altijd veilig voelt om zich kwetsbaar op te stellen. Vervolgens heb ik een groot luisterend oor, ook een uitvloeisel van die nieuwsgierigheid. Ik weet later nog wat de ander verteld heeft of waar hij mee zit.  

Je kunt mij vinden op verschillende manieren:

Website http://www.aspergercoach.nl/index.html

Weblog

Facebook

Telefoon 06-51208745

Mail bettie@aspergercoach.nl


Copyright © 2013 Aspergercoach Bettie van Veen, All rights reserved.

schrijf mij uit voor deze nieuwsbrief    wijzig mijn gegevens