Copy
Punten van Maer TexxT, tekst & redactie

PUNT. 

 

Beste Jacky,

 
Aan het einde van het jaar strijdt de ene na de andere taalverkiezing om onze aandacht. Zo kiest Onze Taal hun Woord van het Jaar, mogen we volgens de ‘Weg met dat woord!’-verkiezing het woord kids nooit meer gebruiken en ook de Van Dale Woord van het Jaar 2013-verkiezing stortte zich in het taalgevecht. Zelfs Meteo Consult wilde met het ‘weerwoord’ van 2013 een graantje meepikken. Wij vinden het getouwtrek van al die aandachtszoekers allemaal best. Want hoe meer taalminnaars zich bekommeren om onze mooie Nederlandse taal, hoe beter. En nu alle prijswinnaars bekend zijn, kan 2013 wat ons betreft de boom in. Punt.

Met taalminnende groet,
Astrid & Maud

Het grootste woordenboek ter wereld

Welke taal heeft de eer het grootste woordenboek ter wereld te hebben? Precies! Het Woordenboek der Nederlandsche Taal is het grootste woordenboek ter wereld. 

Het WNT is een historisch woordenboek van het Nederlands van 1500 tot 1976. Het is gepubliceerd in afleveringen tussen 1864 en 1998 en werd gemaakt door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL). Samen zijn het veertig dikke boeken geworden met daarin 91.610 kolommen op 45.805 bladzijden. Er worden 400.000 woorden besproken. En het aantal citaten waarmee de betekenissen worden geïllustreerd, loopt op tot 1,7 miljoen. Er staan ongeveer 50 miljoen woorden in het boek. Dat zijn allemaal wereldrecords. Het WNT is tegenwoordig ook online te raadplegen.

Meer van dit soort leuke feitjes over het Nederlands vind je op www.taalunieversum.org.
 

Taaltestje. Wie durft?
 

Hoe schrijf ik dit woord precies? En moet er nu wel of geen ‘t’ achter dat werkwoord? Spel-lingskwesties waar iedereen zich wel eens het hoofd over breekt. Wij helpen je jouw kennis te vergroten via een Taaldrop. Een mooie zin waarin een fout* staat die je moet herkennen. Zie je de fout? Klik er dan op. Je krijgt meteen te zien of je het goed hebt of niet. Succes!

Het is geen echt mirakel natuurlijk, maar wel een beetje mirakuleus dat hij zo snel weer patent is. 

* Fout is wat in minstens één taalboek als fout of niet-standaardtaal wordt beschouwd.

Bron: Taaldrop van Miles Group

 

'Participatiesamenleving' wint Vaagtaalverkiezing 2013

De Vaagtaalverkiezing 2013 was een nek-aan-nekrace. Uiteindelijk won 'participatiesamenleving' met 13,6%, op de voet gevolgd door 'uitbodemen' (13%) en 'horizontaal beleid' (11,8%).


Bijna 1.200 mensen deden mee aan deze zesde editie van de Vaagtaalverkiezing. Ruim 1 op de 7 stemmen ging naar ‘participatiesamenleving’. Hiermee won dit kwaadaardig vage woord de titel vaagste vaagtaal van 2013. 

Bron: vaagtaal.nl
 
Beterspellen.nl website van het jaar

Voor Maer TexxT dagelijkse kost, als opwarmertje voor een dagje schrijven. Maar onderhuids ook een graadmeter van hoe de dag verloopt. Alles goed? Dan wordt het een opgewekte dag. Toch erin gestonken? Dan is dit goed voor een dagje mokken en chagrijn. Nu is onze dagelijkse spielerei beterspellen.nl verkozen tot website van het jaar. En terecht!

De online publieksprijs voor beste en populairste nieuwswebsite werd voor de dertiende keer uitgereikt. In alle twintig categorieën kreeg beterspellen.nl de hoogste kwaliteitsbeoordeling.

Wil jij ook elke dag gratis je spelling toetsen en bijspijkeren? Meld je dan aan op de website. Het kost je dagelijks een paar minuten. Zinvol en leuk! 

Bron: beterspellen.nl
 
Wat betekent dit woord en waar komt het vandaan?

Soms komen er in kranten, tijdschriften of andere publicaties woorden voor waarvan niet iedereen meteen de betekenis weet. En hoe spreek je dat woord eigenlijk uit? Wij selecteerden zo'n moeilijk woord dat opdook in de media.

GOELAG

 
betekenis:
gevangenenkamp, strafkamp (met name in de vroegere Sovjet-Unie)
 
uitspraak:
[goe-lag]
 
citaat:
Daarnaast recenseerde hij voor De Groene Amsterdammer, maakte het literaire tijdschrift Raster en schreef Over kampliteratuur, een essay van zevenhonderd pagina's, waarin hij literatuur over nazi-vernietigingskampen en de communistische goelag-archipel citeert en analyseert. 
Bron: Jacq Vogelaar (1944-2013) (Mischa Cohen, Vrij Nederland, 15 december 2013)
 
woordfeit:
Goelag is een Russisch leenwoord. Het is de afkorting van een Russische naam die vertaald kan worden als 'Hoofddirectoraat Opvoedingswerkkampen'. Dat was oorspronkelijk een afdeling van de geheime politie in de Sovjet-Unie, die belast was met de organisatie van strafkampen. Later werd goelag ook gebruikt voor de kampen zelf.
 
Bron: Woordpost, Genootschap Onze Taal

Opdrachtgevers bedankt!
 
Zonder opdrachtgevers tikken wij geen letters tot mooie woorden en lopende zinnen. Daarom willen wij iedereen bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen.

Ook in het nieuwe jaar zetten wij weer veel nieuwe letters voor u op papier. Woorden die overtuigen, enthousiasmeren, stimuleren, inspireren, verkopen of informeren. Precies zoals u dat van ons gewend bent. 

Fijne feestdagen!
Interessante posts

Dameshakken of dames hakken? De spatie maakt het verschil.
 


Bron: @spatiegebruik

Slechtste slogan 2013

Internationaal: We do our business in your mouth’
van de Amerikaanse tandartsenpraktijk Howard Family Dental.

 
Nationaal: 'It's de Cock that makes the man'
van de Tilburgse modezaak Jan de Cock Mode.
 

Beide winnaars ontvangen De Blauwe Tegel 2013. Bekijk de volledige uitslag op slechteslogans.com.

Bron: tekstnet.nl
Je ontvangt Punt. omdat je een relatie bent van Maer TexxT, Maud van Gennip en/of Astrid Potters.
Wil jij je afmelden? Dat kan. Niet door deze e-mail te beantwoorden, maar door op
deze link te klikken. 
 
Wil je reageren? Stuur dan een berichtje naar info@maertexxt.nl of vul het contactformulier in.

Punt. December 2013 - editie 4
 
Email Marketing Powered by Mailchimp