Copy
Punten van Maer TexxT, tekst & redactie

PUNT. 

 

Beste <<First Name>>,

 
Al spreek je geen enkel woord over de grens, het woord ‘huh?’ kennen ze echt overal. Dat bleek uit een onderzoek van de Nijmeegse taalwetenschapper Mark Dingemanse en zijn twee collega’s. Ze ontvingen hiervoor de Ig Nobelprijs. Huh, een Nobelprijs? Ja, echt. Deze onderscheiding gaat naar onderzoek ‘dat je eerst doet lachen en dan aan het denken zet’. Hoe kom je er überhaupt op om dit te onderzoeken? Mark Dingemanse legt het uit in een interview met Onze Taal. Wij vinden het fijn te weten dat je met ‘Huh?’ of ‘Hè?’ overal ter wereld kunt laten merken dat je iets niet begrepen hebt. Naamgever Alfred zou trots zijn op deze universele ontdekking. Punt.
 
Met mondiale groet,
Aukje & Maud
 

Nieuwe vestiging geopend!

In de vorige uitgave van Punt. appelleerden (moeilijk woord) we er al aan: een nieuwe samenwerking hangt in de lucht. Inmiddels is deze samenwerking geformaliseerd (nog een moeilijk woord) en is er een vestiging van Maer TexxT in Weesp geopend! Onder de bezielende leiding van Aukje Zuidema levert Maer TexxT Gooi & Vechtstreek teksten die informeren of verkopen. Welkom, Aukje!

Aukje studeerde af als wetenschapsjournalist. Daarnaast behaalde zij een doctoraal Wijsbegeerte en volgde zij in Australië een Master of Journalism. Tijdens en na haar studies maakte zij als topsporter deel uit van de nationale roeiselectie en schreef als freelancer voor onder andere het tijdschrift Natuur & Techniek. In 2003 stopte zij met topsport en combineerde zij reizen door Azië met onderzoek en schrijven. Als tekstschrijfster is Aukje breed georiënteerd, veelzijdig en creatief. Op onze website lees je meer over Aukje.


Taaltestje. Wie durft?

 
Hoe schrijf ik dit woord precies? En moet er nu wel of geen ‘t’ achter dat werkwoord? Spellingskwesties waar iedereen zich wel eens het hoofd over breekt. Wij helpen je jouw kennis te vergroten via een Taaldrop. Een mooie zin waarin een fout* staat die je moet herkennen. Zie je de fout? Klik er dan op. Je krijgt meteen te zien of je het goed hebt of niet. Succes!

Hij had wat kleingeld in zijn portemonnaie, maar het grootste deel van zijn kapitaal zat in een sok onder het matras.

* Fout is wat in minstens één taalboek als fout of niet-standaardtaal wordt beschouwd.

Bron: Taaldrop van Miles Group

 

Achenebbisj of wiedeweerga
Gebruik jij ze nog?

Gebruik jij ze nog of ken je überhaupt de woordbetekenis van achenebbisj, wiedeweerga, abominabel, prudent, balorig en navenant? Stuk voor stuk woorden die niet veel meer worden gebruikt. Van Dale breekt een lans voor deze ‘vergeten taalschatten’ en bracht ze onder in het boek 1000 vergeetwoorden om te koesteren.Bron: Van Dale en Nu.nl   Foto: Van Dale

 
Wat betekent dit woord en waar komt het vandaan?

Soms komen er in kranten, tijdschriften of andere publicaties woorden voor waarvan niet iedereen meteen de betekenis weet. En hoe spreek je dat woord eigenlijk uit? Wij selecteerden zo'n moeilijk woord dat opdook in de media.

CURATORIUM (het)

 
betekenis:
toezichthoudend college
 
uitspraak:
[ku-ra-to-rie-um]
 
citaat:
"Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie reikte maandagmiddag aan vertegenwoordigers van de politie-eenheid Den Haag de Gonsalvesprijs uit. (...) Voorzitter van het curatorium van de Mr. Gonsalvesprijs is drs. W.J. (Wim) Deetman."
Bron: Haagse aanpak van terrorisme en jihadisme bekroond met prijs (Pim Scheffer, Dichtbij.nl, 10 november 2015)
 
woordfeit:
Een curatorium is een soort raad van toezicht, een groep curatoren. In het geval hierboven houdt het college van curatoren toezicht op het goede verloop van de toekenning en uitreiking van de Gonsalvesprijs. Curatorium en curator 'toezichthouder, beheerder' zijn Latijnse woorden die zijn afgeleid van het Latijnse werkwoord curare 'zorgen voor'.
 
Bron: Woordpost, Genootschap Onze Taal


'Niveautje hoor!'

Hou jij je staande in een gesprek met jonge creatieve mensen in Amsterdam? Of frons je vaker je wenkbrauwen dan je zou wensen? Geen nood! De satirische website De Gladiool heeft de eigentijdse spreektaal in een grappige woordenlijst opgetekend. Met ‘Wil jij het maken als young creative in Amsterdam? Zorg dan wel dat je de taal spreekt’ ben je weer helemaal bij!

Van ‘Ik ben in je’ en ‘Niveautje hoor’ tot en met ‘Koffietje doen?’ De belangrijkste uitdrukkingen staan erin. Onze favoriet: ‘Op een level’. Er is sprake van een zeker leveltje wanneer de jonge creatief een project of een andere jonge creatief een compliment geeft. Als de young creative iets of iemand waardeert, dan is dit project of deze persoon ‘op een level’. Of dat dan level 1, 2 of 3 is, blijft onduidelijk, maar vraag het de jonge creatief gerust.

 
Bron: Onze Taal   Foto: de Gladiool


Twitteren in nieuwe Van Dale

Voor het eerst in tien jaar is er weer een editie van de dikke Van Dale. De vijftiende versie van het bekendste woordenboek van Nederland is dikker dan ooit, met 4.880 bladzijden. Meer dan 18.000 nieuwe trefwoorden zijn toegevoegd zoals naamglossy, zelfscankassa, twitteren en beyoncévlieg: een paardenvlieg met een goudkleurig achterlijf ;-).

Bron: VanDale.nl

Ondertussen op kantoor...
 
...pakte Maud haar spullen en verhuisde van studentenstad Tilburg naar bourgondisch Breda.
Het nieuwe adres: 
Maer TexxT
p/a Hub88
Boschstraat 88
4811 GJ Breda

Uitbreiding in Gooi & Vechtstreek

Aukje stelt zich in deze Punt. al voor. Zij huist in het prachtige torenfort in Weesp.
Maer TexxT Gooi- & Vechtstreek
Stationsweg 3
1382 AA Weesp
 
Waar werk(t)en wij aan?

Webteksten | Autotaalglas
Interviewverhalen + subsidieaanvraag | AWVN
Brochure Vrijwilligerswerk | Travel Active
Woonjournaal | Woonwijze
Verkoopbrochure bouwproject | BrandStory
[t]Huis | Ronald McDonald Kinderfonds
VORM & Inhoud | PersC Communicatie
Persbericht | M-Gifts
Succesverhaal + persbericht | PowerSlim

En verder...

Visie+ | Multor MediaAmbitieplan | OctantBest Practice Passiefhuis | WoonwijzeBrochure Amsterdam Houthaven | PersC CommunicatieMaximaal, het nieuwe normaal

Donderdag 12 november jl. waren we te gast bij VVD-kamerlid Pieter Duisenberg in het gebouw van de Tweede Kamer. We kregen een mooie rondleiding en lekkere lunch als dank voor verricht tekstwerk voor Maximaal, het nieuwe normaal, de VVD-agenda voor de onderwijsbegroting 2016.Vermakelijke posts

Hoe zou Harry smaken?Bron: @HNTB.nl

Dan lopen we toch alleen naar bovenBron: Taalvoutjes @Facebook

Euh...in de pan?Bron: Schrijfwijs @Facebook
Je ontvangt Punt. omdat je een relatie bent van Maer TexxT, Maud van Gennip en/of Aukje Zuidema. Wil jij je afmelden? Dat kan. Niet door deze e-mail te beantwoorden, maar door op  deze link te klikken. 
 
Wil je reageren? Stuur dan een berichtje naar info@maertexxt.nl of vul het contactformulier in.

Punt. November 2015 - editie 9
 
Email Marketing Powered by Mailchimp