Copy
  
       
 Bekijk Punt. in uw browser.

Beste Richard,
 

Vloek je veel? Dan heb je waarschijnlijk een heel goed taalgevoel. Dat ontdekten psychologen na onderzoek. Vloeken en schelden wordt vaak gelinkt aan dom, lui en ongeschoold. Maar als je veel scheldt, heb je waarschijnlijk sterk ontwikkelde taalvaardigheden. Proefpersonen die veel scheldwoorden konden noemen, kregen dat ook voor elkaar in andere categorieën. Dus veel vloeken en scheldwoorden in je woordenschat wijzen op de aanwezigheid van verbale vaardigheden. Punt.
 
Met onberispelijke groet,
Aukje & Maud

Bron: rtlnieuws.nl

Nieuwe website! Daarom!

Ja, wellicht het oninteressantste berichtje in deze Punt. Maar toch vertellen we het. Want eindelijk, na al het uitstelgedrag en een eindeloze smoesjesregen, heeft maertexxt.nl een nieuwe hippe jas gekregen. Eerlijk is eerlijk, het werd tijd.

Met voor ons een heel spannend onderdeel: de referenties van opdrachtgevers. Want dat die ontbreken, kan volgens de zelfbenoemde sociale media-experts echt niet meer. Dus de stoute schoenen aan en op de man (m/v) af vragen: waarom laat je ons nou eigenlijk die teksten schrijven? Daarom!

Taaltestje. Wie durft?

Hoe schrijf ik dit woord precies? En moet er nu wel of geen ‘t’ achter dat werkwoord? Spellingkwesties waar iedereen zich wel eens het hoofd over breekt. Wij helpen je jouw kennis te vergroten via een Taaldrop. Een mooie zin waarin een fout* staat die je moet herkennen. Zie je de fout? Klik er dan op. Je krijgt meteen te zien of je het goed hebt of niet. Succes!


De kinderen keken uit naar de komst van de Kerstman, maar toen die op tweede kerstdag nog niet was geweest, zwoeren ze nooit meer kerstmis te vieren.

* Fout is wat in minstens één taalboek als fout of niet-standaardtaal wordt beschouwd.

Bron: Taaldrop van Miles Group

Nieuwe niche: misdaadspellingscheck

Criminelen die door de mand vallen vanwege een spelfout. In de vorige Punt. schreven we er al over: leden van een Mexicaans drugskartel reden in een neppolitiewagen met een spelfout erop. Soms gaat de daad mis op onwaarschijnlijke grote schaal.

Zo kopte de Volkskrant: ‘Hackers maken spelfoutje en lopen miljard dollar mis’. Ze schreven 'fandation' in plaats van 'foundation' en een enorme bankfraudezaak waarbij al 81 miljoen dollar was buitgemaakt, kwam aan het licht. Het cruciale foutje alarmeerde een van de betrokken banken. Tja… Je zou haast zeggen: een gat in de markt voor crimetext-correctors. Oftewel: ‘copywriting for criminals’? Maer TexxT blijft liever op het rechte pad, maar als spellingsdetectives voor de politie zijn we uiteraard beschikbaar ;-)
 

Wat betekent dit woord en waar komt het vandaan?

Soms komen er in kranten, tijdschriften of andere publicaties woorden voor waarvan niet iedereen meteen de betekenis weet. En hoe spreek je dat woord eigenlijk uit? Wij selecteerden zo’n moeilijk woord dat opdook in de media.

abhorreren

betekenis:
verfoeien

uitspraak:
[ab-hor-ree-ruhn]

citaat:
“Geen kladderadatsch, maar wat een gebakkelei over het Engels als academische voertaal en de virulente impact daarvan op de landstaal. Hier faalt elke conciliatie middels getoost met krambamboeli. Complicerende factor: de impardonnabele dociliteit van de Taalunie, toch gesubsidieerd om het Nederlands te protegeren, niet te abhorreren.”

Bron: Dit was de opgave van het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2016 (Groot Dictee van A.F.Th. van der Heijden, De Morgen, 17 december 2016)

woordfeit:
Abhorreren is via het Franse abhorrer afkomstig van het Latijnse abhorrere ‘verfoeien, terugdeinzen voor’. Het voorvoegsel ab- betekent ‘weg’. Het woorddeel horrere betekent ‘huiveren, sidderen’ en is verwant met horror, dat oorspronkelijk ‘huivering, schrik, afgrijzen’ betekende.

Meer achtergrondinformatie over de moeilijke woorden in deze en de andere dicteezinnen is te vinden op de  website van Onze Taal.

Bron: Woordpost, Genootschap Onze Taal

Weg met dat woord!

De combinatie diervriendelijk vlees ging er met de prijs vandoor in de verkiezing Weg met dat woord! van het Instituut voor de Nederlandse Taal. 32 procent van de circa 22.000 kiezers wil deze term voortaan niet meer horen.

De media gebruiken de woordcombinatie diervriendelijk vlees om vlees met het Beter Leven-keurmerk aan te duiden. Maar volgens de deelnemers aan de verkiezing is een dier doden per definitie niet vriendelijk en bestaat er dus geen vlees dat diervriendelijk is. Punt. 


Bron: Onze Taal

Huishoudelijke mededeling
 

Goed om te weten: tot maandag 9 januari 2017 staan de computers even uit bij Maer TexxT. Alles staat dan in het teken van luieren en lanterfanten. Tekstvragen? Stuur een mail en het antwoord komt gauw in het nieuwe jaar.
 
Fijne feestdagen!
 

Waar werk(t)en wij aan?


Interne nieuwsbrief | Autotaalglas
JIP | AWVN
[t]Huis | Ronald McDonald Kinderfonds
Brochure NARVA Eiland West | PersC Communicatie
Online nieuwsbrief Thuisinfo | Woningcorporatie Thuisvester
Aanbesteding het Sluishuis | VORM Ontwikkeling
Magazine The CoolTower | PersC Communicatie
Online magazine | Avans Deeltijd
 

Ondertussen in Nijmegen

Voor VORM & Inhoud trok Aukje de werkschoenen aan en liep een middag mee op de bouwplaats van Handelskade in Nijmegen...
 

En verder...
 

Thuisvester | Jaarplan 2017


STATE Amsterdam | PersC Communicatie


CommUNICAtie | Unica


Testimonials jobsite | HSF Logistics

Vermakelijke posts
 

Lui paard of luipaard?


Bron: @Spatiegebruik

Ga jij de uitdaging aan? #bijzondermeetingpoint

Bron: @Pittoresk

Hoe zou-ie smaken?

Bron: @Facebook
 

The 14 Year Itch

Onderzoek met de Google Ngram Viewer laat zien dat populaire woorden veertien jaar trendy blijven. Daarna dalen ze af naar hun normale gebruiksniveau. De verklaring? Die hebben de onderzoekers niet. Wel sluiten ze uit dat het patroon toevallig is. In het kader van nutteloze weetjes.

Bron: Onze Taal
 
Volg ons op Twitter | Like ons op Facebook | Doorsturen naar een vriend(in) 

Je ontvangt Punt. omdat je een relatie bent van Maer TexxT, Maud van Gennip en/of Aukje Zuidema.
Wil jij je afmelden? Dat kan. Niet door deze e-mail te beantwoorden, maar door op deze link te klikken. 

Wil je reageren? Stuur dan een berichtje naar info@maertexxt.nl.

Punt. December 2016 - editie 11

Uitschrijven contactenlijst | Contactgegevens wijzigen 


This email was sent to richard@socialpepper.nl
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Maer TexxT · Vurenstraat 3 · Tilburg, NBr 5036 WV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp